自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

milktealai 發表於 18-12-14 08:59
係,就算我再討厭個老師,都唔會比我女知道

係呀。我覺得我小朋友有個老師真係離哂譜,但我都唔可以比我小朋友知我小朋友返黎同我講個老師點點點,返黎呻。唔通我同返個小朋友講,你個老師都痴痴地咁佢返去就唔會再聽老師講野啦。

大宅

馬爾太 發表於 18-12-14 08:58
咪又係嗰啲小朋友考試錯一題係度嘈嗰啲囉。如果全世界都錯,佢唔會嘈,因為齊齊冇分冇影響。好明顯係有同 ...

明白哂

珍珠宮

milktealai 發表於 18-12-14 08:59
係,就算我再討厭個老師,都唔會比我女知道

因為之後失去的是吾止這3分。

不要說老師這方面,其他同學會怎樣睇佢的小朋友?你控制到嗎?

子爵府

bbc2018 發表於 18-12-14 09:06
因為之後失去的是吾止這3分。

不要說老師這方面,其他同學會怎樣睇佢的小朋友?你控制到嗎?

都係嗰句,有人啱啲話就冇得嘈。一份卷一定有呢啲題目去分高低。要怪只怪自己"技巧"不足。

珍珠宮

baby'sbreath 發表於 18-12-14 09:05

係呀。我覺得我小朋友有個老師真係離哂譜,但我都唔 ...

學校真是好多不是對或錯的

小朋友小六,今年英文老師第一次英作要求同學二十分鐘內睇題目加要作埋。佢返來好吾開心,因坐校車時問隔離班同學,佢地可以一個鐘作,可以過完小息才交。

小女覺得吾公平,又擔心低分。你會怎做?

我是正面那個. 我是要䦕解她。所以個囡現在好喜歡上英文課當其他家長還投訴緊這老師的過激行動。

包括幾分鐘要背課文
作文個個小朋友要在班同學面前讀出來,咬字捉得好緊
英文要newspaper quiz
要去參加朗誦小朋友在同學面前表演,即場批評、指導
圖書分享不要看稿,要熟練講出來

我個女由初頭心驚膽跳上佢堂,因比較內向,到現在好喜歡上佢堂,還好喜歡舉手答問題。

珍珠宮

好媽媽勳章

mike89 發表於 18-12-14 06:43
呈分試係捉得好緊,基本上答案得一個
如果唔係呈分試都有得拗

雖然我唔知樓主發生什麼事, 但有時考試是有標準答案, 是要choose the best answer, 而不是choose the right answer.

侯爵府

回覆樓主

可憐小朋友 明明試題有漏洞 只因為係少數 所以冇發言權 只因思考方式較多角度 而失分 香港係培訓緊機器? 據理力爭同無道理去challenge老師應該唔同啊?如果據理力爭都有錯 真係好無語 據理力爭就叫唔尊重? 好好態度去據理力爭呢?

如果小朋友做左2次實驗都prove左得 你叫小朋友點樣明明目擊到係成功 都可以因為強權而當自己冇見過?乜叫科學精神啊咁?係咪要一言堂先得?如果係 當初有好多理論根本唔會出到世

仲有 老師要尊重 但老師都唔代表乜都識同知 點解老師就係不可推翻嘅真理?仲要確確實實有個小朋友做過實驗証明under certain circumstances 係開到!事實就擺在眼前,都可以嘈!

當然 宜家係考試 有人話考試就係咁 要有技巧 但想問考試原意係考技巧定考知識?

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-12-14 09:15
都係嗰句,有人啱啲話就冇得嘈。一份卷一定有呢啲題目去分高低。要怪只怪自己"技巧"不足。
...

是呀!我再上面有留言,因我自己會教個女怎樣有技巧答題目,因佢在高小是有這類常識情景題,還要有4題。平時討論時有特出見解我會讚賞,但亦會提她多些想下題目的提示,考試要因應要求而答

子爵府

Joant 發表於 18-12-14 09:28
可憐小朋友 明明試題有漏洞 只因為係少數 所以冇發言權 只因思考方式較多角度 而失分 香港係培訓緊機器? ...

考試不嬲都係考技巧!點會考你識唔識!唔溫書就去考就梗係唔識啦!

伯爵府

回覆樓主:

或者解為即棄係一啲好易爛好軟既匙,咁膠匙一定斷,如果Starbucks個啲其實真係可以唔當即棄,用好多次都得

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

Joant 發表於 18-12-14 09:28
可憐小朋友 明明試題有漏洞 只因為係少數 所以冇發言權 只因思考方式較多角度 而失分 香港係培訓緊機器? ...

家長可以爭取,樓主有爭取啊!但有好多更加差的效果你預計吾到。好似這件事,老師咁做,引起更加多問題,我是指對小朋友心靈上的,或者其他方面的。

我有個朋友曾經好有原則在呈分爭取中文卷的幾分,但中文老師玩針對,在中文說話,作文下手,得不償失,拉底grade. 好在後來扣門成功。佢語重心長告訴我地有小朋友要留意。

侯爵府

Cheryk 發表於 18-12-14 02:36
@

我撑你,呈分試當然緊張,但學JM的話,除非很多同學有同樣答案先會作廢,不過我會同校長投訴
ps:你囡囡好叻,我仔也未必識槓桿原理

水晶宮

Cheryk 發表於 18-12-14 07:41
值得尊重我會尊重,老師不一定個個都值得尊重

Del

水晶宮

Cheryk 發表於 18-12-14 07:41
值得尊重我會尊重,老師不一定個個都值得尊重

冇問題,你唔尊重邊個都得,升中派位,好多學校睇成績外,操行都睇,操行應該冇標準答案了,如果同學校搞到咁薑,你怕唔怕老師喺呢度玩嘢?

寶石宮

baby'sbreath 發表於 18-12-14 09:05

係呀。我覺得我小朋友有個老師真係離哂譜,但我都唔 ...

其實我都好討厭我女一個老師,但我只好叫佢上堂乖啲,聽老師說話,有問題就返嚟同我講

大宅

kayen 發表於 18-12-14 09:49
我撑你,呈分試當然緊張,但學JM的話,除非很多同學有同樣答案先會作廢,不過我會同校長投訴
ps:你囡囡好 ...

槓桿原理小六常識教左了

子爵府

Cheryk 發表於 18-12-14 07:47
因為呈分,所以我先咁嬲,1分的差異對排名有有10多名上落影響,考中學,中學很注重學生排名
...

就用老師做過實驗得到兩個結果,同科主任爭取棄題,好過要佢地認錯,題目未必係你女個老師出,答案未必佢定,佢唔可以私自改。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實無什麼好爭,
1)膠匙可以有不同的質素(普通的大力些已經壞),好好的用多次都無問題的。
2)生銹鐵罐-有不同程度的,生銹到用工具先開刑的又得,少少生銹都得,用A4紙也可以開到的.
(試想想平時放蛋卷的鐵罐,在無生銹的情況下,用刀仔,鐵匙先開到).
**如果我被一隻最普通的膠匙你開, 食飯用大力些都會爛的(普通茶記用的外買的匙),你一定開唔到,因為膠匙不可以受力.***

所以開到的唔代表你完全正確,開唔到也不代表你錯, 只是實驗物件的條件的要求不同,答案都會有出入

子爵府

咁你個女答佢個答案時有無答埋假設,因為制定題目是按那刻的環境條件而定咁答案是根那刻,你有創意咁就要將你考慮的條件提出,否則點同你客觀評審。

首頁

尾頁

跳至