夫婦情感

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

PTMCYS 發表於 19-5-14 15:47
以我的經驗,老婆有返工,就算揾一萬,老公揾五萬,做老公都唔可以似勢凌人,因為工作係对等的,唔可以用 ...

我好欣賞你哩減壓方法

大宅

hkugradute 發表於 19-5-14 15:32
回覆 Fattybighead 的帖子

要圍爐取暖就唔會在這裡出post。我是求意見,不是撩交打。 ...

就算所有網友都認同你又點呢,只要你老婆不認同你還是解決唔到。要解決始終要同老婆傾,搵個大家都接受嘅分工,每人負責特定嘅項目,或者每人負責所有工作一日。更甚,假期每人負責全日湊一日小朋友,等另一個人可放全日假!其實小朋友已5歲,離可以完全自理嘅時間唔多,捱過左又另一片天。
老婆黑面發脾氣唔好罵回,好言好語誰也比較入耳,也是身教。關係差咗難以修補,心淡了列痕出現了再也回不去從前。
可能到有一日你點做,做唔做,或者你是否存在對方都冇所謂,問題你係咪想咁呢?

男爵府

好媽媽勳章

其實可唔可以一人睇一D 功課? 我見我朋友有D 係老公負責一D 科, 老婆負責一D 科.

如果K2, 可以一人負責中文, 一人負責英文.

跟功課呢 D 應該大家都有份做.

洋房

KATELYY 發表於 19-5-14 12:14

簡單講。。係太太想要橙。。你俾左香蕉佢。。

非常認同
講得好好,好有point

大宅

PTMCYS 發表於 19-5-14 15:47
以我的經驗,老婆有返工,就算揾一萬,老公揾五萬,做老公都唔可以似勢凌人,因為工作係对等的,唔可以用 ...

我就係自己搵得唔多 老公搵得比我多 所以佢覺得我做多d係應該 而家我都慣左覺得佢工作忙我做多d可以 但我都要返工 平時多野做 星期六日放假都冇得抖個人真係好沮喪 重時不時會因為我搵得唔多而有難聽說話

複式洋房

回覆 PTMCYS 的帖子

持勢凌人就不會自己和我媽媽都落手做野了。
無要求她做d咩,係她嫌我做得不夠。

打機其實已經少打好多,總之開著電腦做自己野,她就視之為打機。她也會電腦睇片上網。為何我做的就是錯?

男爵府

屋企多咗個外人,慢慢就慣,有好多野工人做咗,大家都冇咁勞累心情會好返啲,你話你太太唔想,有冇實際傾過,揀得唔要工人就預咗辛苦唔係佢做就你做,如果要計較,就請人幫手,長期又要返工返到屋企有一大堆野做,心情點會好,做完成日發脾氣,即係話根本負擔唔到,壓力太大,又要有尊嚴唔做全職媽,又要親力親為,又唔夠阿信精神,成件事好矛盾,我作為全職媽媽,從來都係只會盡力就算,唔會做死自己,請工人幫手,或者屋裏面添置各樣幫到手做家務嘅嘢,加埋唔好樣樣要求咁嚴謹,辛苦自己辛苦人,其實大家都要返工,教小朋友功課陪小朋友呢啲應該自己做係啱,家務其實真係應該外判,辛苦老人家其實亦唔係咁啱,係咪應該同老婆傾下大家都化啲,試吓接受有個工人係屋企,咁樓主有返啲時間打機,老婆又有少少自己私人時間,心情應該都會好好多

複式洋房

回覆 Fattybighead 的帖子

已說左不是要網友認同不認同。這對我無任何意義。你講過的,我之前已做。知道她忙,帶小孩出街,讓她在家專心做自己的事。但我不會這樣要求她,因為無得下下咁計較。宜家係佢經常黑我面,跟我計較。

大宅

hkugradute 發表於 19-5-14 15:42
回覆 Nico_Robin 的帖子

你笑完未?笑完就要向你請教一下。

你真心求教, 我就講下自己觀點

1. 首先自我感覺完美真心令人不爽. 依種居高臨下嘅心態, 即使你做更多付出更多都只會令人覺得乞人憎.

2. 家中有咩事做其實都明明白白, 例如, 倒垃圾要出聲叫嗎? 洗碗又要叫多次? 如果見到老婆忙住湊仔工作, 依D野的確是可以自動自覺做. 不過要求男人自動自覺是好困難的. 退而求其次, 可以一家人對於家中事務有咩分工都講清楚, 咁就唔需要咩事都要踢一踢先郁一郁. 如果已經傾過, 而你老婆現在覺得辛苦, 你沒有同老婆再傾過如何分工?

3. 你唔鍾意老婆黑面發脾氣, 嘈過好多次. 咁你老婆是否又好憎你係佢忙到一頭煙時打機? 你想要人包容既同時有沒有都包容你老婆既缺點? 女人好多時係講感覺, 未必有一定實質幫助. 當你老婆在湊女時, 你有否積極參與定由佢理就算數? 有JM提議小朋友瞓左先打機又得唔得?

4. 你話負擔晒家中開支, 咁你是否有了解過點解佢仲要做份咁辛苦嘅工作? 大可以做D較為輕鬆一點的工作. 你們生小朋友之前有沒有傾過? 如果佢生囡之前已經係咁, 亦無打算改變. 即使你賺更多錢, 但係比佢工作輕鬆, 咁佢希望你能做多一點都不過份呀? 女痴媽咪多d唔係唔幫手嘅借口, 第一次換人個女可能扭計, 咁第二次第三次呢? 有好多女兒更痴爸爸, 一點都唔出奇.

現在你老婆想咩都唔做嗎? 佢只係想你打少d機多d幫手 (由你文中感覺如此). 問題出現是因為兩個人都只肯有限度付出, 怕蝕低. 講咩完美?

你同你老婆平時有無好好溝通??

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hkugradute 發表於 19-5-14 15:11
回覆 Nancy20090615 的帖子

係佢怨我咋,佢唔黑我面基本我無野。如你所言,有我媽媽和我幫手,就算請左工 ...

你一直只從自己角度諗,有冇問過老婆的意思?

另外,你同你媽呻你老婆,你媽睇你老婆只會越來越唔順眼,將來發展成婆媳衝突就是你的責任了。

侯爵府

2024年龍年勳章

你們兩個都為生活,犧牲了自己及對方太多,
因此老婆變得不理性地埋怨,
老公變得理性地計較,
兩人各走極端, 越來越互相不珍惜對方。
快些將這局面扭轉吧。

複式洋房

回覆 soso1227 的帖子

我無同我媽呻,係我媽自己出聲,我媽一至五幫手,假日間中會照顧孩子。一切她看在眼裏。

男爵府

從樓主講述我又唔覺得樓主冇幫佢太太手喎~家務假日大家分工合作~晚上照顧女兒嗰啲嘢~其實幼稚園小朋友嘅功課有幾難跟呢?如果幼稚園都咁大困擾~遲啲升小後咪嗌晒救命我覺得幼稚園呢段期間係最輕鬆的了~只是照顧小朋友生活所需~學校嘅嘢又唔太深~睇圖書嗰啲咪臨瞓前做囉~如果攰嘅咪讀少少先~明天再讀~呢啲嘢好彈性嘅啫~其實只要用開心的態度去做呢啲嘢~當係陪女兒的親子活動~咁就唔會覺得有怨氣啦~而家最主要係樓主太太都唔享受呢啲親子關係~咁佢只會覺得每天都在受苦

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 17:48
回覆 soso1227 的帖子

我無同我媽呻,係我媽自己出聲,我媽一至五幫手,假日間中會照顧孩子。一切她看在眼 ...

我真心覺得你太太其實已經比好多人好了~我有朋友係在職媽媽~冇四大長老冇工人~都係靠兩公婆分工合作處理小朋友的事~我朋友又冇怨天怨地喎~其實好多時睇下自己心態係點嘅啫

男爵府

樓主點解要幫老婆俾埋稅?有d野我覺得做多左。

你又覺得自己付出好多,老婆又唔當一件事。你經濟上的付出不能取代勞力時間上的付出。

雖然我覺得你算一個不錯的老公。但我都唔鍾意老公打機。有時間可兩公婆一齊做運動減壓。

複式洋房

回覆 Nico_Robin 的帖子

回應一下
2洗碗間中做,倒垃圾經常做。不是甚麼都沒做。
3.抹大便這些厭惡性工作我主動做,亦跟小孩說不可事事痴阿媽做,當然孩子不是經常聽從
4.她由第一份工到宜家都說辛苦。佢堅持返工原因前文已提。有心幫忙請爬爬文,給我更客觀的意見,謝謝你。我肯定我份工的工作量比她高,亦肯定壓力比她更大。可能教她如何面對壓力是一個方案。

你提出一點值得我反思,如何建立有效溝通?你跟你先生如何溝通?

複式洋房

回覆 小菜豆 的帖子

你咁講我又開始覺得係咁,我出post求教希望能亡羊補牢

複式洋房

回覆 DengCK 的帖子

點解咁多女性唔鍾意老公打機?我對太太喜好是不會干涉

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 18:28

點解咁多女性唔鍾意老公打機?我對太太喜好是不會干涉

打機會天天打不受場地時間限制,認識很多人,又要科金,會沉迷,不少婚姻問題個案源於打機識女,etc

複式洋房

咁我又無課金同識女。我拍拖時仲把遊戲的虛寶賣掉,咁多年前後賣左萬幾兩萬蚊,和太太拿來二人世界洗左佢

首頁
23456...12

尾頁

跳至