自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

點解揀happy school仲要揀直私小呢?
兩者本來就有好大程度既矛盾
自己攞來辛苦怪得邊個
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

2018復活節勳章

maomaofafa 發表於 19-5-16 17:27
老實講一分耕耘未必一分收穫不過好過咩都唔做... 不過有些小朋友係學術普通但講嘢好叻咩證書都唔使又有神/ ...

agree

男爵府

回覆樓主:

我覺得幼稚園階段最好多觀察小朋友,有些需要讀幾十次才認到一個字,有些看一兩次便認得. 需要很多時間的小朋友就要在幼稚園有空時幫他温習定一些基本知識,例如我仔4歲半也不能認到所有A to z, 數學又数不過10, 中文認個“山”字幾天也認不到, 如果此類小孩只靠幼稚園,上到任何小學也只能每天以淚洗面.
所以每個小孩也不同, 要家長自己好好了解,如有需要就要加以幫助, 不能一概而論

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我女現小一,大多數同學都係黎自happy KG, 有d同學好hea的無外補,考級頭。
有d 亦係好hea無外補, 成績中等。
我在呢大半年小一生涯裡面,見到的,只有天份(資質)係重要過幼稚園happy與否。

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 19-5-16 17:19
有一批人,經常話小朋友要讀happy school,幼稚園係要玩,覺得幼稚園上興趣班係怪獸。
但到小一派位先發現 ...

見朋友孩子好辛苦,每年要報小學,就周圍走。。。等派位也不錯,現興國際學校如IB等也是happyschool

男爵府

fukuoka_saga 發表於 19-5-16 17:19
有一批人,經常話小朋友要讀happy school,幼稚園係要玩,覺得幼稚園上興趣班係怪獸。

就係呢班搖擺不定既人~辛苦了小朋友
Happy不等於唔學習/學唔到野,傳統亦不等於一定辛苦/學得好,每個小朋友性格能力都唔同,無得拉晒黎講。你細佬目標要考直私而小朋友唔係醒目就應該一早幫佢,要輕鬆學習就一直隨心,盡情玩幾年後期望考到直私?你細佬諗多左..考唔到係正常~如果唔好彩抽獎派到一線津小仲慘..小朋友真係可憐..

水晶宮

反而直資私小喜收插班生如名官小名資助小學生,只要成績好讀那都好

珍珠宮

回覆樓主:

諗住讀私小點會只讀happy school唔出去報興趣班 我覺得睇小朋友意願/資質

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

happy school直私好難會收

侯爵府

小儀皇后 發表於 19-5-16 19:54
我女現小一,大多數同學都係黎自happy KG, 有d同學好hea的無外補,考級頭。
有d 亦係好hea無外補, 成績中等。 ...

識得有個阿媽, 話考試好hea冇溫, 後來出來個女成績好好,先同我講話好緊張温得好辛苦... 從此以後我都唔會再相信啲咩冇溫書都成績好言論. 我覺得有時啲人講呢啲說話係為咗令其他人掉以輕心

珍珠宮

王國教室勳章

kelly_wong123 發表於 19-5-16 17:43
我覺得太谷或太hea都唔好,小朋友其實都喜歡學習,去學下phonics,多啲伴讀,去學下話劇跳舞,都係又好玩又 ...

Agree....
好多太極端。
我有朋友好buy IS,但又唔知IS讀乜只係想唔讀DSE,in好多間都唔收,最後去左間IS無乜要求。點知到返學佢小朋友英文唔得,返學唔知人做乜。人地叫佢出去補英文佢又話要快樂童年。
好喇,讀左兩年,佢發現個仔中英都未識睇,數學又好差,佢好震驚話個仔乜都唔識又話要轉校,但無間收佢。宜家就逼個仔補中英數個仔喊曬

公爵府

畀面勳章

係架。不過多少都要栽培,細既好彩跟家姐(插班)入名津,2個都讀學卷村幼,大細都叫考前列,大既升埋1A女津。但佢地由細跟外藉一對一,話讀學卷幼稚園同津小免費,但英文一對一都比左幾千個月。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tester5 發表於 19-5-16 17:36
你細佬只是自己同自己溝通,都有barrier吧了,想開心、又想考直私,係完全錯誤既concept,一心入津貼學校 ...

男爵府

回覆樓主:

咁其實你細佬有冇同你呻過? 可能其實佢考直私都係旨在參與,得就得,唔得就抽獎。
我係人辦,我大囡,幼稚園讀學卷,但又未至於日日公園去街咁happy, 都有學下野,打定底,最後去考幾間直私,都係得一間收。最後都係大抽。 但係其實我想講,就算小朋友有出去打底,進補,或上面試班,直私都唔係會收。我覺得考幼稚園,小學,5分識人,3分運氣,2分只係小朋友純實力。所以,最重要係家長自己心態。

子爵府

阿女讀唔hea 既幼稚園
但考到出名happy 升中ok 既津小

跟手細佬妹... 可以係唔 hea 既幼稚園 hea讀因爲已經唔小煩小學

珍珠宮

suki.ywk 發表於 19-5-16 21:01
咁其實你細佬有冇同你呻過? 可能其實佢考直私都係旨在參與,得就得,唔得就抽獎。
我係人辦,我大囡,幼 ...

其實我也覺得是,有些虎馬死谷頼谷,到頭來可能也是一間直私也沒收,根本不完全關什麼happy school事!

男爵府

回覆樓主:

但香港既教育課程係值得討論,因為根本學卷幼稚園既中/數課程,同小一根本銜接唔到。 我覺得如果target local 津小,中文其實真係好好好重要。

男爵府

tommyxsarah 發表於 19-5-16 21:05
阿女讀唔hea 既幼稚園
但考到出名happy 升中ok 既津小

yes. 我識唔少係大果個讀名幼,抽到好津小,細既即係選讀happy d 既學卷幼稚園,因為已經唔洗再煩升小

伯爵府

回覆樓主:

見過有父母一直推happy school,幼稚園日日玩,吃喝玩樂唔同小朋友準備,考唔到直私就大安指意大抽獎,但target 要名校,好喇抽唔到名校派左去寶校,叩門又叩唔到,日日鬧政府迫死學生,我心諗寶校咪happy school囉

男爵府

根本天資決定左好多既一切,但又咁,幫我囡補數既姐姐話過,天資雖然重要,但堅毅才是成就成功既長久秘方,我囡天生數感麻麻,但佢真係勝在捱得,好似隻牛咁,有人係後面趕佢,佢就行囉咁。最後老師成日用龜免賽跑嚟同我囡講,鼓勵佢繼續努力。

首頁
23456...12

尾頁

跳至