想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

yukiszucs 發表於 22-1-20 17:20
你有得3日檢測都好,我公司直接炒

您好慘您最後打了復必泰?等緊打第二針?您打算幾時先開始造人?我下星期打第一針

大宅

LoVe小饅頭 發表於 22-1-20 17:39

您好慘您最後打了復必泰?等緊打第二針?您 ...

打咗復必泰一針,醫生話唔怕,唯有信佢,我無時間再等了

複式洋房

yukiszucs 發表於 22-1-20 17:50

您所指是西醫婦產科醫生? 佢意思是指就算打了第一針復必泰,都可以照繼續造人? 請賜教感謝❤️

大宅

LoVe小饅頭 發表於 22-1-20 17:57
您所指是西醫婦產科醫生? 佢意思是指就算打了第一針復必泰,都可以照繼續造人? 請賜教 ...

係西醫婦產科,因為我做IVF,佢話打完第一針可以照抽卵,之後打完第二針隔兩個月先放胎。如果自然懷孕,之前醫生就話最好打完兩針隔三個月,最少隔一個月先試。

複式洋房

yukiszucs 發表於 22-1-20 18:09
係西醫婦產科,因為我做IVF,佢話打完第一針可以照抽卵,之後打完第二針隔兩個月先放胎。如果自然懷孕,之 ...

自然懷孕要打完兩針之後 隔三個月先造人救命~邊有甘多時間去等待?無論如何,多謝您資料~祝福您一切順利,早日好孕❤️❤️

大宅

回覆樓主:

要隔3個月咁耐?唔係孕婦都打得咩?我剛打不久 諗住等一個月就試

複式洋房

loveislove 發表於 22-1-20 20:15
要隔3個月咁耐?唔係孕婦都打得咩?我剛打不久 諗住等一個月就試

請教下,您剛打了一針,定已經打晒2針?(emoji)‍♀️我要去到2月中先打晒2針

大宅

LoVe小饅頭 發表於 22-1-20 20:20
請教下,您剛打了一針,定已經打晒2針?(emoji)‍♀️我要去到2月中先打晒2針
...

黎緊星期六打第二針 我剛剛黎m 本身諗住下次就試 但唔知係咪要再等多一個月好啲..

男爵府

yukiszucs 發表於 22-1-20 17:50

西醫一定話唔怕打復必泰

大宅

loveislove 發表於 22-1-20 20:15

初頭話三個月,後尾縮短話一個月,有d甚至話唔使等,睇你自己信唔信。話就話孕婦都打得,不過如果懷孕我一定唔敢打,正常懷孕連成藥都唔敢食,何況打疫苗

大宅

cc7 發表於 22-1-6 13:16
一M就去打得吾得呢?
即係m緊去打

中醫話千祈唔好啊,要乾淨先好打

複式洋房

Manmanman12345 發表於 22-1-20 22:02
中醫話千祈唔好啊,要乾淨先好打

如果一有M,又要打去改預約booking甘樣搞搞下,幾個月都吳駛造人

複式洋房

LoVe小饅頭 發表於 22-1-20 22:19
如果一有M,又要打去改預約booking甘樣搞搞下,幾個月都吳駛造人:sca ...

來源:http://hkreproductivehealth.com.hk/FertilityTreatment_Covid-19_vaccine.html

「接種新型冠狀病毒疫苗後多久才可以開始嘗試懷孕或進行生育治療?

美國婦產科學院(ACOG)建議準備懷孕的女士在完成接種第二劑的新型冠狀病毒疫苗後便可立即嘗試懷孕。另外,英國皇家婦產科學院 (RCOG)、英國生育協會和生殖與臨床科學家協會也建議夫婦在完成接種疫苗後可以立即開始生育治療,無需延遲。香港婦產科學院(HKCOG)亦指出,在接種新型冠狀病毒mRNA疫苗「復必泰」後無需推遲嘗試懷孕。」

大宅

yukiszucs 發表於 21-11-11 11:47
高齡最後努力中,如果打疫苗就要暫停幾個月(雖然有醫生話唔怕,但始終無信心),我已經係尾尾尾班車的車尾 ...

我都係超超超超超超超高齡,之前連續小產3次,備孕已一年都未再有消息,已經好灰,打針就諗住頂到幾耐得幾耐,我終於都頂唔到一定要打,唔到冇得返工,唉~,我要2月頭打,到而家都唔知打邊隻好,因為備孕中,想打隻冇噤嘅科兄,但扒完文,原來備孕係唔適合打,復必泰又怕勁過頭,唉~,而家諗吓頭都痛

複式洋房

大吉大吉 發表於 22-1-20 23:07
我都係超超超超超超超高齡,之前連續小產3次,備孕已一年都未再有消息,已經好灰,打針就諗住頂到幾耐得幾 ...

睇d文章,有 婦科醫生/相關學會 建議打復必泰~

別墅

yukiszucs 發表於 22-1-20 21:44
初頭話三個月,後尾縮短話一個月,有d甚至話唔使等,睇你自己信唔信。話就話孕婦都打得,不過如果懷孕我一 ...

我之前睇中環一個醫生,佢反而話懷孕打科興好 真係個個醫生都唔同,我諗佢哋都未確定,因為根本未有咁多數據俾佢哋參考。

大宅

Lingshing 發表於 22-1-21 12:30
我之前睇中環一個醫生,佢反而話懷孕打科興好 真係個個醫生都唔同,我諗佢哋都未確定,因為根本未有 ...

我家庭醫生都有咁講過,因為mrna 始終係新技術冇人能寫包單,但就話科興要隔幾個月先好懷孕,因為傳統滅活疫苗(不是COVID)都係建議隔幾個月

別墅

我問過西醫,西醫叫我自己諗,無人答到我;中醫話打科興好。我最後打左科興,來緊打第2針。時間無多,我照備孕。
如果依家唔打,又唔知幾時bingo,都唔知推到幾時打。諗諗下不如拿拿聲打埋佢 ,唔好阻住生b計劃

複式洋房

Bearshy 發表於 22-1-31 13:55
我問過西醫,西醫叫我自己諗,無人答到我;中醫話打科興好。我最後打左科興,來緊打第2針。時間無多,我照 ...

你好,請問點解中醫叫你打科興既

大宅

回覆樓主:

想請問大家意見,上年9月打左第二針復必泰,正常應該黎緊3月中打第三針,我自己本來計劃打埋第三針,隔2-3個月就全力開工造人,但睇完大家留言後,係唔係應該倒返轉先努力備孕,但如果真係好彩bingo, 就有排都唔駛打第三針

首頁

尾頁

跳至