自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

TinyTomato 發表於 21-11-18 09:43
自我中心的人太多,禮貌已成奢侈品。

講得好

男爵府

阿檬豬 發表於 21-11-18 13:06
講得好

非常同意

男爵府

~香奈兒~ 發表於 21-11-18 13:04
我見到人撳緊密碼,我一定會主動拉開門俾佢入先,然後自己先入,無論對方係男定女都會咁做
...

撳緊密碼位起道門隔離
拉開門就頂住佢 要兜圈先入到去
我等待跟佢入去

複式洋房

有禮貌呢個真係好靠每個人做起,有時唔係老奉對人有禮,其實好果多啲人由心咁對人有禮,相信都會影響到其他人,但真係要大多數人有禮先做到

男爵府

cindy123 發表於 21-11-18 12:34
香港都有有禮貌同無禮貌嘅人,其他地方都有,但去旅行同長住嘅體會係兩回事,唔係每個人都當日本係鄉下, ...

你選擇日本係你鄉下
有骨氣就去做日本人
人哋禮貌嗰啲好多都係學禮儀之邦
既然咁鍾意日本
咁討厭自己係中國人
就應該去做日本人 糾正返個價值觀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔好講咁遠,親人帶仔女出席家庭聚會,無教佢叫人架喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

decemberain 發表於 21-11-18 09:12
坐公共交通工具,個人坐得近中年女性,粒聲唔出,特登用隻腳踢開我隻腳。

呢啲人咁樣做人處事。

點解要踢開你隻腳?

大宅

話說有日同老人家喺某的士站等的士,前面已經有一個婆婆排緊隊。
之後後面有對父子,阿爸幾3x 歲,個仔9歲左右,唔排隊,直接上咗排頭位婆婆架的士,呢啲無家教嘅家庭,祝福佢地家無寧日。

男爵府

回覆樓主:

最憎班孭住背囊,仲要企在車箱閘門邊的人。

昨天放工有個阿豬媽,背孭一件樂器雖然唔係好大但盒子也有一米長,30cm闊,好硬的,她企在地鐵車箱落車方向的門邊,她並不是挨住凹位的玻璃.,而是面向玻璃,件樂器向外,仲要係度睇手機,可能佢以為自己好瘦唔會阻到人,但事實係佢已佔1/3門口位置,加上旁邊有對連體嬰男女,攪到其他乘客入的入不了出的出不了,真心討厭

公爵府

係,我思想都係老一輩,教小朋友禮多人不怪,佢哋都體驗過係真,有禮貌去買餸/食飯,人地咁辛苦,聽到你講唔該都會開心笑下,我試過好多次在唔同餐廳,d阿姐同我講好少人好似我小朋友咁有禮貌,其實都係人地執枱我仔講唔該,野食送到黎又講唔該,好簡單一句,就令到人地開心,何樂不為
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

2023年兔年勳章

lovebabay 發表於 21-11-18 13:20
你選擇日本係你鄉下
有骨氣就去做日本人
人哋禮貌嗰啲好多都係學禮儀之邦

你都幾可愛

我個po無講過日本同中國或邊一個地方盛產有禮貌,無講過亦唔認為日本係我鄉下喎
明明你自己提起

男爵府

cindy123 發表於 21-11-18 14:12
你都幾可愛

我個po無講過日本同中國或邊一個地方盛產有禮貌,無講過亦唔 ...

呢個‘你’係回應緊你指嘅部份港人

唔係講緊你

伯爵府

而家新三代最不知所謂,著住校服都如入無人之境,自己鍾意點就點,老師同家長互推責任,媒體擺啲不良影片影響年輕人思維

男爵府

selinako^^ 發表於 21-11-18 11:16
宜家D女人唔怕蝕底, 男女都 唔怕有身體踫撞
男人就唔當你係女人/女仔, 照踫照撞, 你叫: 搏懵呀 ...

係因為而家好多女人/女仔人逼時唔會護住胸部,坦蕩蕩咁餵埋嚟,雖然我係女性,但都唔係好鐘意其他女性的胸部貼埋嚟或掂到囉

大宅

decemberain 發表於 21-11-18 09:12
坐公共交通工具,個人坐得近中年女性,粒聲唔出,特登用隻腳踢開我隻腳。

呢啲人咁樣做人處事。

禮貌待人真作好需要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cindy618 發表於 21-11-18 13:22
唔好講咁遠,親人帶仔女出席家庭聚會,無教佢叫人架喎

X2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

~香奈兒~ 發表於 21-11-18 11:23

而家啲人變成咁,令我好有壓迫感,加上我本身都有少少情 ...

通街d人都唔禮讓, 戰鬥格上身..出街當有壓迫感
我除左食野買餸, 都少左係街度行

我試過 電話響 dup低頭攞個電話, "岳" 返高個頭有個人正正企我前面 差d咀埋, 問題係果個人唔係望緊野, 唔係用緊手機, 佢係擺到明要撞你, 果d人男女老青...乜都有, 我心諗:佢都痴痴地 趁人唔為意 就想撞埋黎...想點?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

graceyung 發表於 21-11-18 12:20
其實而家啲人開開按lift係咪會死,其實我唔係好介意做的,但最憎人老奉 :sweatin ...

我果度有3部lift 可以上到去, d人見按左a 就唔會按b.....話之齊齊變沙甸魚, 都唔會按lift
入到去即企到最入, 發覺自己果層冇著燈, 又迫返出黎按

翡翠宮

康寶琦 發表於 21-11-18 14:31
係因為而家好多女人/女仔人逼時唔會護住胸部,坦蕩蕩咁餵埋嚟,雖然我係女性,但都唔係好鐘意其他女性的胸 ...

我d男性朋友話, 成日比女人被迫胸襲
不過, 你果句係真..唔明乜野心態

首頁

尾頁

跳至