自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

關係好就好囉,否則可能無好過有...而且有無兄弟姊妹,係無得自己揀。
人生好多野,既來之,則安之。人多不一定好辦事

伯爵府

唔同意,有兄弟姊妹,唔一定理父母,你推我,我推你,意見不合,反而為父母事嗌交,大有人在。反而獨子自己話哂事, 想點照顧就點照顧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

ilej 發表於 21-12-4 20:50
原諒我有情緒,有感而發!
之前我爸有事,宜家我媽有事。
慶幸,同我哥細佬大家夾手夾腳,大家分工合作!

非常同意 我自己沒子女 但會叫身邊朋友生到生多個, 我都經歷媽咪走,我哋三姊弟安排處理,現在爸爸年紀大都會去醫院,有多個人睇真係好好多呀 JM你要加油(emoji)(emoji)
◕順其自然啦~♥ ◕

子爵府

BK Milk勳章

唉!本來就係!
但有兄弟姊妹都未必一樣孝順, 一樣肯付出照顧父母

大宅

回覆 ilej 的帖子

多一雙手幫忙好多

琥珀宮

arale1668 發表於 21-12-5 03:44
因為結左婚超級聽老婆話
移民都係因為個老婆啲屋企人係果邊
移左都無返過黎

咁佢地以前感情好唔好,一家唔知一家事
成日見唔少post話原生家庭好痛苦,結婚之後先解脫到
如果係呢個情況,其實真係好難怪佢地

男爵府

係呀,之前我媽媽有病,需要住院做手術,好在有家姐一齊照顧,埋單時六位數都有人分擔下。
而家我仔係獨仔,將來佢有自己家庭,有病有痛都唔敢指意佢,但求有時間黎探下病已經好滿足。

侯爵府

回覆樓主:

我都經歷過, 父母同一時間出事入院, 我雖然有個阿哥, 但佢長年都唔喺香港, 所以照顧父母嘅責任就落喺我一個人身上, 問親佢意見佢都冇意見, 淨係話你揸主意啦, 其實我真係想有一個人可以同我思想分擔, 唔係樣樣嘢畀我決定, 咁樣我好大壓力。 我雖然唔係獨生子女, 但情況同獨生子女有乜分別?
另一個case, 我阿媽係長年唔喺父母身邊嗰個仔女, 佢成日回憶嗰陣, 就話當年舅父同舅母照顧得我外婆唔夠周到, 每次佢講呢樣嘢都畀我話佢, 自己都無份照顧父母, 但就喺側邊指指點點, 講不孝的話佢先係最不孝嗰個。

子爵府

waic 發表於 21-12-4 22:24
標題應改為:真係要有好嘅兄弟姊妹

同意!識人無人性到明知老人家得返幾個月命都要趕住移民,老人家一直好錫佢同佢仔女,呢d人真係唔驚會卑雷劈㗎喔。

yeung_ma    發表於 21-12-5 11:21

男爵府

回覆樓主:

命水,係孝順就孝順,仔女吾孝順又或者2個得一個孝順你冇得計,隨緣。

男爵府

singdream 發表於 21-12-5 09:16
同意!識人無人性到明知老人家得返幾個月命都要趕住移民,老人家一直好錫佢同佢仔女,呢d人真係唔驚會卑雷 ...

有d有自己仔女後,真係淨係諗左自己屋企,吾諗父母的。

子爵府

Sorry ar! 我自己一時感觸,諗住講吓!諗唔到會令到有jm會有啲negative feeling
非常同意呀,有唔代表好
我真係算好彩,我身邊識嘅人都幾照顧父母
生同唔生同生幾多個,當然唔係取決這事情啦
不過,當父母有事,多個同是他們仔女的人有商有量是好好的!
有時唔係單單錢同能力問題!

子爵府

回覆樓主:

子爵府

Activehealth 發表於 21-12-4 21:39
我阿爸阿媽有四個仔女,但得我一個喺香港,其他喺曬外國。過去一年,阿爸阿媽總共做咗三個手術,入咗四次 ...

唉!身同感受 ,我呢個新抱和女,揍足廿幾三十年,我自己都唔細,可想而家自己父母和男家長老有幾大年紀,正式來說而家先開始密集性需要貼身照料。
兩邊長老輪流生病、受傷、覆診、入院……,老公/細佬係男人又唔多理,老公姊妹又長居外地,得我一個睇幾個,最慘仲要同外國d親人交代,講就天下無敵,叫佢哋做就有心無力,我慘過返工揍老闆,吃力不討好

水晶宮

ilej 發表於 21-12-5 09:29
Sorry ar! 我自己一時感觸,諗住講吓!諗唔到會令到有jm會有啲negative feeling
非常同意呀,有唔代表好
...

其實真係看好不好彩,原生家庭點。我娘家好彩幾兄弟姊妹叫做孝順、團結,父母屋裝修,做手術,大時節食飯,我哋有能力夾到及沒計較。

但夫家那些,尤其二件毒姑,自私到極,嫁左不比家用,佢哋爸有事做小手術幾萬元都不願夾,我話我同老公夾一半手術費,佢哋二件一人負擔25%,都不肯(已有老公)。我怒起上來,你哋不夾就算,那是你爸,我願比錢已仁至義盡,你哋咁玩野唯有排政府。結果政府條數都我老公比。生著啲仔女咁,不生好過。有時寧可一開始我老公獨仔,起碼受少啲氣。

水晶宮

吉蒂0603 發表於 21-12-5 10:01

唉!身同感受 ,我呢個新抱和女,揍足廿幾三十年 ...

我覺得夫家那邊你不用咁盡力,照顧好自己父母先。你做得好沒人會讚你。那是佢哋仔女責任。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

明白你心情,但唔一定架!
我自己4姐妹,父母當年有事,我哋都好齊心,有錢出錢有力出力,我父母最後段日子過得唔錯,走得安詳無憂。我其中一個家姐嘅男家有8兄弟姊妹,佢老爺有事到去世嗰2,3年…我無謂評論人哋!

男爵府

你說得對啊!身邊有朋友,佢和親兄弟姊妹大家都好疏離,關係一般,但是父母有事,大家好合拍去分工合作、安排陪診打點好一切

子爵府

Astra00 發表於 21-12-5 10:10
我覺得夫家那邊你不用咁盡力,照顧好自己父母先。你做得好沒人會讚你。那是佢哋仔女責任。
...

我父母一向身體健康,他們80幾算精神爽利,係近幾年才開始要多d照顧。我媽兩個月前跌倒腳,做了手術住咗成個月醫院,出院後當堂成個人頓晒 ,而家我日日兩邊家庭往來照顧 。
男家長老,早在佢60歲前已經大病幾場,大小手術差不多隔兩年一次,d女一次都無返過香港,我有能力照顧開,唔忍心無人理佢。
可惜,早兩年我自己都大病一場,好話唔好聽,我自己都要保重自己身體,太勞心勞力會影響自己病情,所以,我呢兩年已放軟手腳跟男家長輩。但避倒一時,避唔倒幾耐,事實佢越嚟越老,自理生活起居起問題,睇吓到時佢d女返唔返香港攪,旨意有人做阿四?

子爵府

Astra00 發表於 21-12-5 10:10
...

首頁
23456...7

尾頁

跳至