自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

_kapo 發表於 23-4-9 00:41
大陸人勁鍾意speaker video call wor

上到去可能空間大好多,又唔覺佢哋咁樣

大宅

Debbie0331 發表於 23-4-8 11:47
地鐵經常聽到,d大叔睇片播到好大聲

吾旨大叔。
大媽,女人,男人,對著電話大大聲,不停講嘢。

子爵府

回覆樓主:

地鐵好少聽到人手機出聲。巴士好少搭唔知。
岩岩去左深圳幾日,發覺好多地方都靚左好多,好乾淨。但我唔會即使覺得香港好差。
呢度隔幾日就有post 承機踩香港,踩香港人,好討厭,真心想叫佢地番大陸、唔好番黎。橫惦咁近!

子爵府

回覆樓主:

攞三線城市比?香港喎,應該要至少做得同上海深圳北京睇齊啦下話,可惜而家比起人哋係落後咗。除非啲人覺得香港已退居二線無所謂囉。不過論衛生,服務,禮貌,先進,方便,智能監察治安,大數據,環保電車普及等,事實當下同內地一線係有距離了。但禁煙方面香港係做得好嘅,同唔會有電單車穿插行人路,呢兩點比內地好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

但大陸搭地鐵要放手袋過機檢查,其實有咩唔帶得架

子爵府

iki 發表於 23-4-9 13:59
但大陸搭地鐵要放手袋過機檢查,其實有咩唔帶得架

手袋過機主要係check有冇帶易燃品、爆炸品同攻擊性武器。

翡翠宮

trenycebaby 發表於 23-4-8 12:18
其實你可以移返大陸住

讚日本 韓國點好係唔會有人叫去嗰到住,唔知點解讚大陸就會,大陸真係零舍觸動神經

子爵府

lingw. 發表於 23-4-8 11:32
我在香港冇幾可聽到別人的電子產品聲音

me too

大宅

lemontea520 發表於 23-4-8 23:43
喇就係喇,鄉下地方先有狗屎垃圾,香港都係文明社區,點解衰到甘。
尋日先見到個當街剃狗毛,隨風飄揚。我估喺大陸唔會囉,唔驚俾人網上公審呀。

子爵府

Bbpig2014 發表於 23-4-8 12:57
但香港所有食市禁煙, 大陸就就算二線城市, 好多食市都不禁煙, 三線城市更惡劣, 去食市要吸二手煙, 難頂過公 ...
條街夠好多地方禁煙啦 d人味一樣企係到食煙掉煙頭

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

trenycebaby 發表於 23-4-8 12:18
其實你可以移返大陸住

好心妳啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ddkaka 發表於 23-4-9 19:13
讚日本 韓國點好係唔會有人叫去嗰到住,唔知點解讚大陸就會,大陸真係零舍觸動神經
...

香港有班人心理有問題、總之大陸乜都係衰、歐美紅鬚綠眼、先係佢阿爸~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

MMVV 發表於 23-4-8 11:13
地鐵車廂內會大廣播,類似"大家使用電子產品時,請將聲音收细, 不要擾騷擾乘客",正正就是我在香港好困擾的 ...

仲使問?因為有需要

複式洋房

tungking 發表於 23-4-9 00:46
但..佢哋D廣播都好大聲+高頻(關門提示、扶手梯、出入閘、站名提示).'同一時間裏裏外外聽到幾種廣播 ...

深圳地鐵硬件已經唔輸日本韓國,但呢d細節位軟件確實有差距,日韓地鐵既廣播聲真係比較悅耳

複式洋房

tungking 發表於 23-4-9 00:53
冷氣吾更… 有怪味又焗.(地鐵、公交、書城都有(少年宮)

因為環保,公共地方必須維持 26度

其實香港地鐵都越來越熱,中環站荃灣線樂月台熱死我,以前無咁熱

複式洋房

tungking 發表於 23-4-9 01:00
我會甘諗…就系多罪案發生,先要甘多車箱巡警(emoji)住.(睇少D都會出事)。
...

紐約地鐵仲危險,都無警察。有無警察只係睇政制,唔關治安事

伯爵府

lim8x 發表於 23-4-10 03:44

其實香港地鐵都越來越熱,中環站荃灣線樂月台熱死我,以前無咁熱

26度我知,但真系(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)(emoji)。嗰陣徐..

男爵府

lim8x 發表於 23-4-10 03:44

我反而覺得港島綫,九龍綫嘅車廂溫度啱啱好,東鐵綫凍到雪房咁仲要有怪味。但我只會覺得係自己唔慣,唔會話人差。

住慣呢區,去到其他區唔係入鄉隨俗,而係要人跟佢慣性改嚟就佢。某啲區嘅人好多都係咁。

子爵府

地鐵仲有廣播叫人戴口罩,不過好多人都唔理地鐵的確係四通八達幾方便.
不過有d站入去要測水杯,都幾麻煩.
如果出成日街周圍去都唔知帶唔帶好

子爵府

ic310 發表於 23-4-10 07:06
地鐵仲有廣播叫人戴口罩,不過好多人都唔理地鐵的確係四通八達幾方便.
不過有d站入去要測水杯,都幾 ...

我都覺得唔方便,但每次諗起香港04年單地鐵縱火案,就係帶住樽天拿水喺地鐵車廂縱火,我就覺得係有需要check。

首頁

尾頁

跳至