自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

QQee 發表於 23-10-15 07:49
既然老闆同B到默許你,你就唔好理A,當佢唱歌。
由而家開始, 唔好幫A, 少少到唔幫!
...

佢老闆同B默許,但無撐佢,當時嘅默許到依加要調節。

唔理A?佢日日當住大家面前罵你,你真係可當佢唱歌?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

叫小朋友等多10分鐘可以嗎?早10分鐘真係差咁遠?

早走除非正式得到老闆確認,否則都會落人話柄,只要老闆肯的話,就由不得其他閒人說三道四

男爵府

myfaye 發表於 23-10-15 01:50
我有講其他人返好晏,佢唔理,總之見我早走一分鐘都要警告。
佢咁玩,我都準備揾過第二份,間細公司又冇前 ...

你自己諗多左呀!公司都因為你做到野比你早10分鐘走,B又同A係競爭對手,點會聯同A去隊你走。反而覺得A請極請唔到人,就算手頭多客又點,冇人跟遲早死,又或者老闆叫佢如果跟唔掂,過D客比B跟,B又有你依個得力助手,佢驚B越來越好,整走你,防B爬佢頭多D law!

男爵府

myfaye 發表於 23-10-15 01:24
細公司得十幾人。老闆下面有兩個team head (A同B)。我直屬上司係B,權力上感覺A大過B少少。
我平時工作主要 ...

你都話A有股份即老闆之一、咁有權罵你早走喎。默許?簽約冇講明?默許即不是official ,咁而家比位人入了

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 08:41
A team d人遲番兩個鐘添啦,又有人lunch time消失3個鐘。又有人長期wfh。
公司成立左4年,其實A同B仲後生 ...

如果A 同B 後生過你都高級過你即係你根本冇過人之處,其實公司真係冇話冇咗你唔得囉,我勸你唔好睇到自己咁重要,將自己嘅缺失夾硬講到其他人都係咁已經顯示到你已經去到死雞撐飯蓋嘅地步喇,如果自己行得正企得正係唔會將其他人拉埋落泥漿度咁核突㗎,你口口聲聲話自己冇經濟壓力咪辭職囉,無謂咁大個人返工仲要俾後生過你嘅上司鬧你早退咁肉酸啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

早返10分鐘補返早退嘅10分鐘係樓主自己一廂情願?有D工種係需要好準時,有D無咩所謂! 成間公司咁多人,如果個個早走10分鐘會點,點解你會有特權? 上司態度先係真正問題! 有無早退呢件事A都會鬧人! 如果樓主已經清楚表達過自己每日會早退但早D返,而A 仲係堅持要你坐到夠鐘,咁即A唔受你呢套! B無力更唔會保你,如果係一個好嘅上司一早已經替你同A 交待左!職場嘅嘢,各人有各人嘅agenda , 不乎合自己預期唔炒自己都會轉工! 無話無左邊個唔得!

子爵府

myfaye 發表於 23-10-15 01:32
尋日我放工時,A當場鬧我,話我早走,叫我即使做哂野都要坐到合約時間先好走。跟著鬧我一大輪。
其實我比合 ...

除非係合約講明,否則呢啲嘢無得默許早走。

分分鐘係老闆默許A(emoji)你,否則新人嚟到唔好睇。

你不如攤牌,直接同老闆講叫佢同意你改變上下班時間。

伯爵府

話知佢啦,俾著我就唔會理佢,當佢唱歌,佢鍾意就鬧爆佢,我會當佢冇度,無賴的人要用返無賴的方法應對

伯爵府

本身你自己要早退15分鐘,係你蝕章
因為你唔係工作到合約放工時間
一有咩e 郁,人哋就會用呢點鬧你,甚至出warning,同炒你
呢個世界就係咁
冇事咪冇事
有事被人針對,你就有把抦比人捉住
你一係搵定工,一係就按時收工
唔好以為做得嘢就好穩陣
我成日話新界隻牛夠勤力
呢個世界就係咁現實

大宅

我會跟上司B,直接拒絕A,因為若你幫A教新人,你會從此夾在中間,到時你會有份under埋A,到時就真係要轉工算,而家仲有得say no,你就唔好玩自己

珍珠宮

睇追你前post,公司得你同一個後勤,即係你講的其他遲到2個鐘,食飯3個鐘大部份係前線?崗位唔同,你拎佢哋同你做benchmark,已經未必適合。
既然你講一間公司返工時間各有不同、老闆上司已黙許你早走、你做得好,咁多條件做就,你大可以要求改合約返工時間,咁就無人可以再以此話你,亦可以證明你係上司老闆心中的value是否如你所講。

珍珠宮

2024年龍年勳章

19801980 發表於 23-10-15 08:10
點解個個返工時間不同?咁佢地又幾點放工?佢哋嘅 team head 和大老闆又默許?

你個case,公司未必想炒你 ...

B唔會得罪A,A始終都係股東,人要識得分莊閒

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

同阿B 講左先
阿A 一向無理取閙
唔洗理

如果阿A 要你做埋佢個team
一係加你人工(阿A 自肥太耐)
一係你走(A and B team 攬炒)

男爵府

回覆樓主:

我係你唔會理A (雖然都叫做老闆之一,又唔係直under佢條Team ),就算佢想整走你!你接唔到小朋友放學..你都未必會做份工
唔好諗咁多佢炒唔炒你控制唔到,冇咩必要因為佢咁煩惱

大宅

你係跟B做嘢,唔使同A交代。
我都試過比人問,我直接叫佢搵我阿head。
如果你夠把炮,直接同阿head講,改你份contract term,將個working hour shift早10分鐘。
呢兩樣嘢,我做過。

子爵府

白毛毛 發表於 23-10-15 09:34
睇追你前post,公司得你同一個後勤,即係你講的其他遲到2個鐘,食飯3個鐘大部份係前線?崗位唔同,你拎佢哋 ...

我上個post同上司呻人工加得少,佢做樣加多少少俾我,所以我都有心機繼續做

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

算啦!你做得唔開心,而且人工又低於市價,又唔等錢開飯,就辭職轉工吧!

不過,下次揾工時要講明上下班時間,在正式合同寫清楚免費留下把柄

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 09:48
我上個post同上司呻人工加得少,佢做樣加多少少俾我,所以我都有心機繼續做
...

上次做個樣加多你少少人工,同今次俾隔離team head話你早走,關係喺邊?唔明!
咁講,上次你出聲先做個樣加多少少,睇得出你或你個位對你上司或公司嚟講其實排在後面。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你有無長老或信得過嘅親戚鄰居幫手接送小朋友放學呀?如果俾少少錢可以解決你這個問題,或者你可以擴大你揾工嘅範圍

子爵府

myfaye 發表於 23-10-15 07:22
我即管坐多十分鐘,如果A再揾其他野來鬧我,我唔忍,話番佢,等炒
不好
自己要EQ高些
向人事部申請改早15分鐘放工
或申請扣人工

我以前是全公司最早走的
下午1点就走
合約寫明
但我真的做到一点
有個同事2点走
做到1:50就唔見人

後來
更常常叫我加班至2点