自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

子爵府

newcomer550 發表於 23-10-17 09:48
政府官員就係呢個思維.
問題係有漏洞就要去堵塞, 你唔跟進, 得益者就會慢慢建立到一套方法去突破.
同埋以 ...

我同意政策要與時並進

男爵府

Adiezz 發表於 23-10-17 09:20
一個制度點都有小小漏洞
綜援幫緊既大部分都係好有需要既人,「綜援養懶人」一早被證實咗係謬誤
...

好多拎綜援嘅人,唔係老年,唔係殘疾,唔係有精神問題,都唔去工作。

其實政府可以分配一啲工作比佢哋,例如掃地, 清潔,總之要為社會貢獻番。

同埋拎綜援嘅人福利比一般市民仲好, 好似遊學咁,我覺得唔係必需。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

anan84 發表於 23-10-16 23:14
今期差响又冇得寬減
中產啲辛苦錢俾晒攞綜緩果班

冇㗎㗎政府冇錢咪向納稅人開刀囉,衹會越嚟越差,政府不斷鼓勵人向下流,下層福利太好又有公屋,辛勤工作努力嘅人百無乜都靠自己,仲要交稅養班懶蟲,所以好難怪有能力嘅都想離開香港

翡翠宮

anan84 發表於 23-10-16 23:59
回覆 華妹妹 的帖子

講得啱呀

佢哋應該走去更高稅但福利好啲嘅地方,條氣會順啲

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

見到張稅單真係想躺平唔返工

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

男爵府

回覆樓主:

希望政府知道綜援應該只係幫人生存,而不是提高生活質素,提高生活質素係要靠自己,一手一腳闖出黎

如果想靠依班人提升生育率,就更加錯上加錯,政府最應該幫中產提升生育率,例如稅務優惠、買樓按揭優惠、托兒政策、外傭政策等需要到位,才能吸引中產生育,提升下一代質素

我有將我意見喺施政報告到提出,希望大家有意見的都去提出,多啲聲音才有機會改善

TunTsang    發表於 23-10-19 14:17
esmehouse    發表於 23-10-18 18:42
yeung_ma    發表於 23-10-17 23:29
yeung_ma    發表於 23-10-17 23:29
girlbear    發表於 23-10-17 13:56
FJmom    發表於 23-10-17 12:50

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Robinrobinrobin 發表於 23-10-17 05:26
唔知點解咁多人覺得走左果d都係無錢,仲有個話移民拎mpf走果d人個mpf都唔知有無10萬 其實淨係計普 ...

好多人得把口人鬧佢又鬧,又話拎mpf移民嘅一定冇錢,昨日財經新聞先講,據積金局統計,21&22年以永久離港提取mpf數目有80&90億,證明離港嘅人不乏多年工作及高收入人士

伯爵府

anan84 發表於 23-10-17 00:39
回覆 littlefunpig 的帖子

咪係

我識嘅,有個國內有物業,有收入。住公屋,仔女各自已婚生幾件,-家-間,重要個個月有政府出糧養佢哋,不知幾開心。

男爵府

其實如果政府真是有心做既又有幾難? 舉報一個濫用綜緩既獎5萬蚊,包保好多case涌出來,只是d公務員自己偷懶夠鐘收工走人,反正公務員又冇問責機制

子爵府

Patsiu 發表於 23-10-17 09:51
好多拎綜援嘅人,唔係老年,唔係殘疾,唔係有精神問題,都唔去工作。

其實政府可以分配一啲工作比佢哋, ...

如何叫綜援戶出嚟工作一向都係難題,咁多年都解決唔到,強制每月幫政府工作都係一個方法

支援唔應該係「人有我有」,遊學唔係必須,費用大效益細,呢啲津貼用黎資助語言、數理、體育等發展會更合理

水晶宮

華妹妹 發表於 23-10-16 23:41
晒氣,而家最好靠自己,快d搵多d錢,搵夠閃人

呢句真。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

honeyfamily@@ 發表於 23-10-16 23:53
其實係好唔憤氣,但一諗到香港稅率比起其他國家都好低,已叫好好。在外國打工,每個月已無一截。
...
人哋嗰啲喺直接稅,香港稅率低喺表像,只不過係通過地價收咗,間接稅,同樣中產買單。

子爵府

gm147 發表於 23-10-17 10:01
希望政府知道綜援應該只係幫人生存,而不是提高生活質素,提高生活質素係要靠自己,一手一腳闖出黎

如果想 ...

中產投放係教育既錢可以好大,保證到下一代既質素,政府要諗政策留住呢班小朋友,例如容許多啲學校開辦IB、A-Level國際課程,俾佢哋留港都可以考,否則佢哋太細個時就出國讀書,將來唔想返香港。

水晶宮

Froggy_joe 發表於 23-10-17 01:12
佢哋直頭係先驅
超級多紀律部隊、公務員退休前已經加拿大、澳洲、英國買定屋
一早送晒仔女外國讀書

你以為去外國好好呀?只是一個地獄跳另一個地獄。去到外國,有啲全球徵稅,有啲收你4-5成入息稅,死得仲慘啲。

去外國,比子女讀書,未見官先打八十大板,洗左1-200萬比子女所謂外國大學畢業,預左好多未能回本。

我係現實,看餸食飯。

子爵府

ozoz 發表於 23-10-17 10:05
我識嘅,有個國內有物業,有收入。住公屋,仔女各自已婚生幾件,-家-間,重要個個月有政府出糧養佢哋, ...

呢啲情況好難查,而佢哋又真係合資格拎公屋(如果唔申報)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ozoz 發表於 23-10-17 10:05
我識嘅,有個國內有物業,有收入。住公屋,仔女各自已婚生幾件,-家-間,重要個個月有政府出糧養佢哋, ...

政府成日話研究, 又話私隱, 又話收集資料有唔同目的, 其實立例, 所有資助申請都要接受政府資料互通, 跟本唔駛要靠自己申報. 發現於海外或中國內地有遺漏申報, 立即判監, 相信一定少咗人虛報.
仲有所有申請者都必需同意, 香港政府主動向海外或中國內地查詢物業擁有權, 相信亦一部份人有阻嚇作用. 政府跟本就冇儘力去堵塞漏洞.

如果個局長有得分紅, 一定會減少好多濫用情況.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

所有嘅高官、建制派,唯一能睇清睇透嘅喺曾鈺成

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Adiezz 發表於 23-10-17 10:18
呢啲情況好難查,而佢哋又真係合資格拎公屋(如果唔申報)

政府應該主動出擊, 而唔係靠佢地自己申報.
相信如果虛報嘅後果必定判監, 相信一定少咗一大班人虛報, 畢竟大部份人都唔係大賊, 只係貪心.

男爵府

係人工好多年未加過 - ME TOO

首頁
23456...21

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊