自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

姊妹,對於唔重要嘅人,有什麼不能釋懷呢????我同隻99都係住香港,,,但我同佢一年見面次數,5隻手都可以數到。。所以少見就得,見到就當搭檯。。

男爵府

回覆樓主:

有時有d野控制吾到,佢對你吾好,吾洗對佢好的,只要有自己基本禮貌就得,吾鍾意聽,過耳即忘。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

明白你心情,可以諗下,你都仲有權自己話事點對返奶奶,已經好好,有d新抱可能要硬食仲慘。多d同仔女或者老公溝通下,唔好同佢地數返奶奶,重點係講返你心情想法,將心比心,冇人鍾意家嘈屋閉,應該用同理心去令身邊人明白你感受!

珍珠宮

2023年兔年勳章

tkop 發表於 23-12-17 17:37
咁你唔同佢讲叫使唔使搵埋个阿嫲

男爵府

要記住個個係人地阿媽。要孝順就留番俾人地個仔。佢對你唔好,你咪當佢係隔離鄰居。say hi & bye 算

子爵府

1)如果好似你咁,就永遠小接觸,見到唔講野
2)你自己都要放低,人地點做係人地的事,你仲要死咬住人地點對你唔好,就係你自己都有責任

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

happyfamily224 發表於 23-12-17 23:30
佢成日坐響G/F保安附近打躉,同其他阿婆講是非果陣,我啲仔女都在場,之後會講番晒俾我聽,好似錄音機咁, ...

你99好無品, 仲要係小朋友面前講佢阿媽喎!
一啲都唔識尊重人咁你真係可以當佢透明!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

happyfamily224 發表於 23-12-17 23:23
唔係一齊住,但佢會過嚟睇啲細路,我哋冇請工人,不過嚟梗暑假開始完全唔駛佢過嚟喇!期待
...
你地都洗得老人家幾盡
要老人家每日送上門黎做工人
好心你地自己送過去俾老人家湊啦
難怪你99會有怨言
我地唔會咁樣對待老人家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 23-12-18 09:48
你地都洗得老人家幾盡

仲要幫佢哋買餸準備午餐晚餐,
照顧兩個小朋友好辛苦,
一句話個老公唔信得過外人就唔請工人, 將責任交畀老爺奶奶。

珍珠宮

樓主,或者咁講,有啲99衰出面,你更易對付,以你為例,你99當小朋友面數你,仲有埋粗口,你有人證,老公知道,老公放在心裏,小孩放在心裏
有啲99呢,完全唔衰出面,背地裏做,你更難應付!你老公唔知道,小孩子又唔知道,只覺得你一個有問題!
所以,唔洗唔開心,佢當面做啲咁既野,小朋友一定明白,企你嗰邊,其他3姑6婆,係點諗都根本唔在乎啦!

大宅

littlefunpig 發表於 23-12-18 09:48
你地都洗得老人家幾盡

係呀!世界上多一啲你呢種人世界更美好喇!好在有你
我哋當初係商量過,問過老人家想點先決定。
anyway, 多謝你

大宅

Fishqqma 發表於 23-12-18 09:56
照顧兩個小朋友好辛苦,
一句話個老公唔信得過外人就唔請工人, 將責任交畀 ...

一個決定又點會係一句就能做到,當中好多細節應該唔駛同你交待得咁清楚,温馨提你,如果做人成日都係咁厭世,健康都好難好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 23-12-18 09:56
照顧兩個小朋友好辛苦,
一句話個老公唔信得過外人就唔請工人, 將責任交畀 ...
咁多種要老人家幫手既形式,
送上門呢種係對自己最舒服
但對老人家係最差
明知老人家背後用粗口鬧, 都只係怪落老人家度
唔反思下係咪要改善一下
照舊唔請工人, 照舊要老人家日日送上門, 兼要當佢透明
仲衰過工人

翡翠宮

happyfamily224 發表於 23-12-18 10:01
世界上多一啲你呢種人世界更美好。
我哋當初係商量過,問過老人家想點先決定。
anyway, 多謝你
背後粗口鬧你, 你唔覺得老人家已經唔想做?
仲要照舊推卸埋個責任去老人家度

公爵府

2024年龍年勳章

明白你心情,你的第一點我很多年前就經歷過,但我還是每週去探望她,她的性格我是無法改變,你自己要放低,學會如何忘記所有不好的事情,如果你一直想著昨天,你就不會有更好的明天。

珊瑚宮

happyfamily224 發表於 23-12-18 10:03
一個決定又點會係一句就能做到,當中好多細節應該唔駛同你交待得咁清楚,温馨提你,如果做人成日都係咁厭 ...

我享受人生中(旅行中)。
attach0/tmp/phpkXs0tm

珊瑚宮

littlefunpig 發表於 23-12-18 10:03
咁多種要老人家幫手既形式,
送上門呢種係對自己最舒服
但對老人家係最差

1x年前老人家身體又點同現在。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我明,非常明
我無你咁嚴峻,但有d難聽嘅說話,俾佢串嘅事,我唔可以扮無發生過
學其他jm話齋,最緊要自己舒服,對得住良心,對自己好就算
人與人之間緣份就係咁。有努力過,對方唔領情,淡如水囉,何必勉強自己,人人都有阿媽生對嗎

珍珠宮

2024年龍年勳章

stagea 發表於 23-12-18 13:37
你99好無品, 仲要係小朋友面前講佢阿媽喎!
一啲都唔識尊重人咁你真係可以當佢透明!!
...

我家小朋友咁多年都聽唔少,所以好鬼憎佢阿嫲,話佢好虛偽

翡翠宮

Fishqqma 發表於 23-12-18 10:08
1x年前老人家身體又點同現在。
而家用完即棄,乾手淨腳啦~
過埋呢個暑假唔洗老人家喎。。。聽住先啦
到時係咪全家晚晚食外賣?
定係樓主晚晚親自下廚再洗埋碗?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊