自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

szesze_lam 發表於 24-2-13 13:47
努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

小d上社交媒體

水晶宮

回覆樓主:

睇少d社交網站,或者delete左佢!

男爵府

回覆樓主:

未經他人苦莫勸他人善
各有前因莫羨人
人生三苦:貪嗔痴
勤君放下,莫執著,莫比較

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

去做獨居老人義工, 睇下他們的生活環境, 你會覺得自己好幸福

侯爵府

斷捨離另一半,說讓自己輕鬆些重新出發?

翡翠宮

畀面勳章

自己的家是指買樓定結婚? 睇你字裡行間,似乎已經同另一半一齊生活,如果你地未結婚的話,佢反正都享受緊不用負責任的家庭生活,當然沒有動力結婚。

買樓係錢既問題,物質上既野比較容易解決,如果你想要的是結婚,要諗下係改變另一半定換另一個。
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

人生從來唔係付出几多就收穫几多
起碼你另一半都仲努力返工所以先成日加班無時間去幫你手
你諗有啲人嘅另一半又唔搵錢仲要有小三,個啲人咪仲慘過你多多聲,所以唔好下下只係同好過自己嘅人比

大宅

“其實都係你睇人好, 人睇你好嘅啫”
又或者 “食幾多用幾多一早已經註定”

JM, 不如好好感恩自己嘅半杯水

大宅

szesze_lam 發表於 24-2-13 16:09
多謝各位用心回覆,恕我未能逐個答返

其實我冇睇social media, 係返工嘅地方,我避唔到,硬食

人到中年,學會接受每個人是有自己我局限的,付出與收獲不一定成正比,努力工作唔代表會升職,天時地利人和,例如老闆係要升個擦鞋的,咁識擦鞋都係一個才能,接受自己做唔到。接受做人唔使一定要不停進步的。新年一定要執屋咩,唔好迫自己,等有心情有精力才執囉!人到中年唔好迫自己,盡量随心所欲随興之所至

男爵府

至少你嫁得出,有人錫
另一半唔係好食懶飛嘅人
已經比其他人好好多
個個女仔都想做徐子淇,但有錢係唔係代表一定開心?

子爵府

szesze_lam 發表於 24-2-13 16:09
多謝各位用心回覆,恕我未能逐個答返

其實我冇睇social media, 係返工嘅地方,我避唔到,硬食

咁你而家你係買貴樓,定未買樓?

珍珠宮

一個人的貪嗔痴搞到自己唔開心,點解咁多人要用其他人的不幸或講到其他人都有不幸的地方去安慰樓主。奇怪
(無意挑機,只係唔明點解都係要用比較的方式,而唔係去自己疏理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔follow, 避咗佢就係最佳方法,曾經我有個時期都係咁,不過同你有少少唔同,我情況係老人家極偏心另一仔同新抱,咩都就哂佢哋,因為個女的好強勢,我有段時間又係比較,搞到自己好唔開心,當我完全唔理佢哋之後,mute social media, 我個人平靜好多,因為已經決定不聞不問,近1-2 年我都冇咁執著,希望樓主你加油

伯爵府

cyyiu 發表於 24-2-13 17:10
新年從來唔執屋,反正都無人黎我屋企!

來咪將所有垃圾塞入房,關上房門

伯爵府

rayrayus 發表於 24-2-13 19:49
唔follow, 避咗佢就係最佳方法,曾經我有個時期都係咁,不過同你有少少唔同,我情況係老人家極偏心另一仔同 ...

外國都有好多報告話而家好多年輊女仔因為follow太多media成日比較,攪到抑鬱,自殺率大升呢啲野真係世紀毒品

水晶宮

orezo 發表於 24-2-13 19:05
人到中年,學會接受每個人是有自己我局限的,付出與收獲不一定成正比,努力工作唔代表會升職,天時地利人 ...

無錯呀
我老闆都揀d識social嘅升職,咁人地識做、願意做,我唔願意做,咪繼續安於現狀!

水晶宮

樓主!你比我好啦!我直情想走佬!

伯爵府

回覆樓主:

如果懂得感恩的人是不會比較的
我身邊好多朋友平輩比我有錢好多,從來沒有感到唔開心,呢個世界各有前因莫羨人,知足便夠

伯爵府

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:03
至少你仲結到婚搵到伴侶,你睇下隔離碗西湯,成日呼天搶地話得自己一個咪仲煩
...

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

不如試吓搵啲嗜好新興趣畀自己轉移吓啲注意力,一係研究吓佛學嗰啲

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊