自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我估係呢本?

http://www.amazon.com/Many-Lives-Masters-Prominent-Psychiatrist/dp/0671657860

原帖由 藍貓仔 於 10-5-6 23:09 發表
我信。以前有人介紹看了幾本由一個台灣和美國心理醫師用催眠幫病人回溯前世影響今生的事跡(三聯商務有售,好像叫前世今生--活在當下),很好看
得出的結論是:人的靈魂來自宇宙的不滅光(這點和基督教所講的永生相同),散 ...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

3. 與靈對話 : 前世今生.夢境與潛意識的奧秘 / 陳勝英

All 3 can borrow from the public library.

原帖由 awah112 於 10-5-6 23:34 發表

1.生命不死

2.跨越前世今生

著者:陈胜英医师

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

前世今生 : 生命輪迴的前世療法 / 布萊恩. 魏斯 (Brain L. Weiss) [著] ; 譚智華譯.

That can also borrow from the library.

原帖由 traeh 於 10-5-7 00:00 發表
我估係呢本?

http://www.amazon.com/Many-Lives-Masters-Prominent-Psychiatrist/dp/0671657860

珍珠宮

好媽媽勳章

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010017049

呢本好睇啊, 解釋左好多好多問題, 唔駛買, 圖書館有得借.

大宅

我信。以前有人介紹看了幾本由一個台灣和美國心理醫師用催眠幫病人回溯前世影響今生的事跡(三聯商務有售,好像叫前世今生--活在當下),很好看
得出的結論是:人的靈魂來自宇宙的不滅光(這點和基督教所講的永生相同),散 ...

對呢方面有興趣既話, 我推介大家以下呢本書:

"Many Lives, Many Masters", 作者Brian Weiss

作者係一個精神科醫學博士, o係幫病人做催眠治療時, 無意中發現病人憶起前世記憶. 而呢本書係記述佢o係醫學治療上好多有關輪迴既真實事例.

另外, 下面呢個網站係講輪迴(reincarnation), 入面有好多人分享自己同家人有關前生記憶既真實經驗, 其中包括唔同宗教既人(外國人好少用佛家角度講輪迴). 而憶起前生既人大部分都係小朋友, 佢地好多時長大左就會唔記得曬.

http://www.reincarnationforum.com

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有說人每一世都要學懂一樣0野,所以有人洞識世情,知人眉頭眼額,因爲呢0的係old soul,做0左好多世人架喇,學懂好多0野;另外有0的人,賴依扶到死,又蠢又故執,自我又無知,呢0的就係做0左好少世人既new soul。

所以我每遇到0的極品,只會覺得佢可憐,然後摇頭暗嘆:new soul!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

感謝分享:lol:

珍珠宮

原帖由 JChan 於 10-5-7 00:07 發表
前世今生 : 生命輪迴的前世療法 / 布萊恩. 魏斯 (Brain L. Weiss) [著] ; 譚智華譯.

That can also borrow from the library.
我c6就係用呢本書呃左我返黎架喇

珍珠宮

原帖由 alicemic 於 10-5-6 13:14 發表
信! 當年我媽報夢比我話佢要去投胎! 因果報應唔好唔信,做人唔好立壞心腸,要識積福!
咁佢有冇講佢下世係點?我感覺到我祖母都去左投胎,有時會諗唔知佢點呢?

等待驗證會員

原帖由 YongXin 於 10-5-7 00:19 發表
有說人每一世都要學懂一樣0野,所以有人洞識世情,知人眉頭眼額,因爲呢0的係old soul,做0左好多世人架喇,學懂好多0野;另外有0的人,賴依扶到死,又蠢又故執,自我又無知,呢0的就係做0左好少世人既new soul。

所以我每遇到0的極品,只 ...

死得 , 我一定係new soul, 又固執, 又自我, 要做多幾世人, 學下睇人眉頭眼額先得 !(我自己認架 !)

等待驗證會員

曾經見過一個法師, 佢解開左我一個係我心裡面埋藏左幾十年嘅心結, 亦解開左我迷惑半生嘅疑團, 佢同我講過今生每個人同某人嘅相知相交, 或者怨恨一生, 總是前生作下來的恩孽造成, 你今生嘅家人, 朋友亦同你有著上一世嘅緣份. 呢一個緣份, 大家要好好珍惜呀 !

禁止訪問

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 YongXin 於 10-5-7 00:19 發表

所以我每遇到0的極品,只 ...

唔怪得依家d小朋友一代比 一代醒啦

禁止訪問

大宅

佛家有說:欲知前世因,今生受者是, 欲知後世果,今生作者是.

原帖由 iwongchi 於 10-5-7 10:19 發表
信又點,唔信又點....你都唔會知前世下世做咩啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢本書係中文版定英文版呀?

大宅

證據太薄弱﹐信唔落。

大宅

[quote]原帖由 LilianLegend 於 10-5-6 23:28 發表
聽你咁講,
咁應該地球人會越來越少喎,
因人人都會有犯錯,
但點解卻又越來越多地球人?
越來越少動物?

入左教又小少左呢班人去爭輪迴,
咁咪地球人仲少o羅?
但又唔係喎.....

唔多logical喎.....

有些人說是多了一些高智慧的外星靈体投胎地球幫助地球人進化

我看過一些書關於靈魂的書,不是般人能理解,我們只能作參考,因為都唔知真定假,其中一個理論關於multiple souls -多重靈魂

亦有靈魂複製的說法,即如有巫師練magic,唔覺意或有意複製和自己好相似,好似出自自己一部份的靈魂,有個成日上亞视 用tarot cards 幫人占卜嘅Juliana,佢亦出過一本關於前世今生的書,裡面講到許至安就是鄭瘦人衍生出來的,所以相對他氣勢很弱,但大家见到卻有–见如故的感覺

侯爵府

好媽媽勳章

我信

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

信因果循環!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

首頁

尾頁

跳至