婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

嘩, 樓主好火猛啊

我都唔留言喇, 免得被燒焦

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 17:58 發表

咁係你笨者.....係你要去你太99度住者, 冇人迫你, 你都可以搬出去住既..要孝順就唔好係度講自己有幾好....

我真係覺得我去佢度係服侍佢地架, 我連自己父母都未有機會服侍呀!!!佢地真係要感激我父母養到我咁大去服 ...

係架,我係傻,又如何???佢自己一個老人家住,我地係有錢,係出邊買樓住,根本係唔成問題,做人要感恩,冇人地養大你老公,依家邊有個咁"笨"既老公養你者.......
不過算啦,可能你冇小朋友,唔知養一個小朋友要付出既心血,時間,所以你唔識咩叫知恩圖報,可能你真係唔明.....
仲有依度係"討論區",唔係"支持區",要人支持你,唔覺得你係公主,不如叫板主開個"婆媳關係支持區"比你啦~
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

攪清楚先, 唔抵得人, 可以建議(但唔可以唔支持?), 咀咒人, 份人咁衰?! 你講卜邊個? 或者未及你, 至少我對我家6299係寶先.

我講既係事實, 對於所謂"公主新抱既睇法", 冇咀咒你過你, 唔該你火遮眼, 沖昏頭腦果陣, 唔好誤會人, 更加冇唔抵得你(都唔知有邊度可以羨慕, 可以佩服!).
我講既只係公主新抱, 如果你自認自己係好新抱, 做既野係岩既, 你唔需要咁火爆, 自己搵位對號入座.

既然你咁理直氣壯自己做晒所有野都係好事. 冇做錯冇計較對得主天地良心, 無必要要問人你係唔係有病?

任何依度一個人, 唔buy你, 唔覺得你6299過份或者衰, 唔企你果邊, 你就再大聲d, 只係覺得你更加自暴其短, 非常斤斤計較.

到頭唻, 最唔開心果個唔係你, 係你老公, 既然你係愛佢先同佢結婚, 佢想比幸福你, 養你, 你就更加好好珍惜佢, 唔好比難題佢.

或者你會反問, 如果佢阿爸阿媽對你好d, 就多d你, 你就唔會要話走, 佢個仔就唔會唔開心.

好老實講, 你識為老公諗, 發生所有事, 都係小事, 你可以大事化小, 要老兩當你係寶, 一d都唔難, 唔好將自己個地位台得咁高, 努力少少, 個家好, 係你自己都好.

唔好計較少少蝕底, 做多做少, 好多野唔可以搵把尺去度.

再重申, 我冇咒你, 唔會做埋依d咁既事. 你好你壞, 我只係路過, 我冇必要講好說話氹你高興.

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 18:02 發表
[quote]原帖由 Babyshino 於 11-2-23 17:37 發表
X2

何止咁樣, 樓主你自己咁威走左, 仲想兩老關心你, 求你返去??

你當左自己係邊個??

我戥你 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 18:02 發表
[quote]原帖由 Babyshino 於 11-2-23 17:37 發表
X2

何止咁樣, 樓主你自己咁威走左, 仲想兩老關心你, 求你返去??

你當左自己係邊個??

我戥你 ...

SORRY呀樓主,點解要唔抵得你唔駛做野呢??我好笨架,真係唔知點解要唔抵得,我相信依度有SIS都係唔使返工~

侯爵府

好媽媽勳章

樓主我體諒你年青, 唔怪你咁火, 講真仲有d鑽牛角尖添

奀b豬媽咪咁孝順同識諗, 我本人十分欣賞, 大家都會有老o既一日, 就算冇血綠關係, 照顧一個老人家o既心機同心血, 真係唔會比照顧小朋友少架

(對唔住, 忍唔住又留言)

大宅

畀面勳章

原帖由 jutau 於 11-2-23 18:13 發表
樓主, 我地係真心留言, 你勞氣嬲兩老我地好明白, 但唔係代表你o岩晒, 我地亦唔覺得兩老好錯, 我覺得佢地當面批評你煮d食物, 真係當你係自己人先咁講, 心無芥蒂嘛

況且你奶奶自己都反問佢地係咪對你好差, 而你老公講 ...

佢地咁問番, 即係6299聽完我講, 都感到自己係有問題啦!!

我一直忍左2年.......我都有付出去接受, 去忍讓, 並唔係有事就發火, 換轉果個係佢個仔, 6299一定唔會挑剔, 呢個係事實! 我講完, 6299都有諗佢真係咁樣對我..先會冇野好講, 冇聲出!
ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

子爵府

佢地要既,你咪當係孝敬佢地養大你老公,7圍洒席$應該5夠養大個仔,何況你話結婚大部份你老公出$~咩都自己攪掂有咩5好?證明你地有能力啫~我結婚生仔,5使62,99出$同幫手,不知覺得幾自毫~我就連生細b, 陣痛每15分鐘1次都係自己帶埋大仔飛的去e院~自己做到/人地5想幫~5通真係等等等~

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 18:16 發表

我擺27圍, 有大約7圍-8圍係6299朋友, 6圍男家親友, 6圍女家親友, 其他係我同老公朋友, 全部都係我同我老公俾錢, 酒席同honeymoon, 結婚所有開支都係...禮金都係老公俾錢!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我冇欠佢地既 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jutau 於 11-2-23 18:21 發表
樓主我體諒你年青, 唔怪你咁火, 講真仲有d鑽牛角尖添

奀b豬媽咪咁孝順同識諗, 我本人十分欣賞, 大家都會有老o既一日, 就算冇血綠關係, 照顧一個老人家o既心機同心血, 真係唔會比照顧小朋友少架

(對唔住, 忍唔住又 ...

多謝你,不過我太99走左啦,其實係因為佢對住兩個冇血緣既人都咁愛錫(我老公同叔仔),另我梗對佢好,我嫁得比我老公就算太99有幾難頂,都要幫手,因為結左婚就係一體,就算佢唔錫我,我都唔可以計較,就係因為你講既,自己都會有老既一日,昨日恩,今日果,我相信今日你點對老人家,他日仔女就點對自己~

大宅

畀面勳章

原帖由 Babyshino 於 11-2-23 18:18 發表
攪清楚先, 唔抵得人, 可以建議(但唔可以唔支持?), 咀咒人, 份人咁衰?! 你講卜邊個? 或者未及你, 至少我對我家6299係寶先.

我講既係事實, 對於所謂"公主新抱既睇法", 冇咀咒你過你, 唔該你火遮眼, 沖昏頭腦果陣, 唔 ...

hey...我再講多次...係我忍左我6299好耐, 係佢地叫我地咁叻唔好住係度, 而唔係我要威要走! 說話係出自62口? 佢要對佢自己既說話負責, 我地唔係冇左佢二個唔得, 我想佢知道佢尊重人, 人地都會尊重佢!
ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

大宅

畀面勳章

原帖由 豆丁 於 11-2-23 18:25 發表
佢地要既,你咪當係孝敬佢地養大你老公,7圍洒席$應該5夠養大個仔,何況你話結婚大部份你老公出$~咩都自己攪掂有咩5好?證明你地有能力啫~我結婚生仔,5使62,99出$同幫手,不知覺得幾自毫~我就連生細b, 陣痛每15分鐘1次都 ...

所以我都好自豪...........當我大聲聲同人講結婚係我同我老公自己俾錢既....點知有人同我講, 6299親人問起, 以為我地一齊住就係6299幫我地搞結婚出錢, 但我6299冇否認, 把功勞自己袋晒...都唔讚自己個仔同新抱唔駛佢地出錢出力.......我真係好反感!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

祝樓主幸福快樂.

大宅

畀面勳章

原帖由 奀b豬媽咪 於 11-2-23 18:16 發表

係架,我係傻,又如何???佢自己一個老人家住,我地係有錢,係出邊買樓住,根本係唔成問題,做人要感恩,冇人地養大你老公,依家邊有個咁"笨"既老公養你者.......
不過算啦,可能你冇小朋友,唔知養一個小朋友要付出既心血,時 ...

做人要感恩, 我都係覺得我感恩都係向我自己父母, 6299等我老公自己感恩.....我冇欠佢.....我都唔得閒去孝順0的對我唔好, 成日挑剔我既人, 我真係孝順唔落!!!!!
我正正覺得果個係佢個仔, 佢偏心係我見得好離譜既, 有好多我唔講係我有口德!!我只係講6299對我係點者~~
我自問呢二年已經盡左新抱責任......佢地都係要挑剔我到我忍受不了我才發火, 而且到走都冇要佢地一毛錢!!
我只係想講出來呻下, 並唔係要大家支持!!!!!!

家家有本難念的經, 個個人有權自己選擇!!!

隔左2個星期, 到今日我都仲可以係咁火, 我深深知道我真係忍受了好多才會這樣!!!!!!!!!

我都係果句, 我連自己父母都未有機會去孝順, 還要孝順一0的對我唔好, 而我已盡了力去忍去就既人, 我真係覺得對自己父母唔住, 去別人家幫手做家務, 倒不如回自己家幫親生父母做家務!!!!!!

子爵府

有人問你咪照話自己出$擺,你講事實啫~

另外,就當你62,99係衰人咁計~你又好似佢地咁做,對佢地5好,咁樣你同佢地有無分別?有能力既人先可以幫到人,係自己福氣~無能力既人就要幫人,你都5想個老公俾人話無用~

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 18:36 發表

所以我都好自豪...........當我大聲聲同人講結婚係我同我老公自己俾錢既....點知有人同我講, 6299親人問起, 以為我地一齊住就係6299幫我地搞結婚出錢, 但我6299冇否認, 把功勞自己袋晒...都唔讚自己個仔同新抱唔駛 ...

大宅

100%同意Babyshino所講.
BK 又一個公主出現...

原帖由 Babyshino 於 11-2-23 17:24 發表
對你好唔係必然, 你話你自己唔係6299養大, 唔洗孝佢地, 唔該你掉返轉唻諗, 你係一個陌生人 佢地都未必要對你好!! 你只係佢地個仔個娶返唻果個人. 你一早對住兩老都唔係真心, 所以點都會去計較.

我覺得你付出既野, ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 18:52 發表

做人要感恩, 我都係覺得我感恩都係向我自己父母, 6299等我老公自己感恩.....我冇欠佢.....我都唔得閒去孝順0的對我唔好, 成日挑剔我既人, 我真係孝順唔落!!!!!
我正正覺得果個係佢個仔, 佢偏心係我見得好離譜既, ...

算啦,樓主,我地講咩你都唔會入耳,你試下留起個POST,過兩年再睇番,睇下同你今日所想既野會唔會唔同~

大宅

畀面勳章

原帖由 tokyogirl 於 11-2-23 18:57 發表
100%同意Babyshino所講.
BK 又一個公主出現...

係佢二老要自己係威係面咁...我try左.....都忍左2年啦...多謝你comment, 因為我一直被99親友話係好新抱, 所以我都有懷疑自己咁諗, 6299咁對我已經係好好, 我有諗我應該啊四咁服侍佢地先係!!!!!!!
好開心, 原來....我都有能力去做公主......第一次有人話我公主, 我想做公主好耐架la!

大宅

畀面勳章

原帖由 豆丁 於 11-2-23 18:53 發表
有人問你咪照話自己出$擺,你講事實啫~

另外,就當你62,99係衰人咁計~你又好似佢地咁做,對佢地5好,咁樣你同佢地有無分別?有能力既人先可以幫到人,係自己福氣~無能力既人就要幫人,你都5想個老公俾人話無用~

...

冇錯!!!!!!!!! 我一心講自己感受, 想同6299有個共識解決問題, 可惜係換來62一句, 咁叻唔好係度住, 如果我真係再留係度, 又會得到咩下場呢??? 我就係唔想個老公俾人話痴住個啊媽~~我想要既只係簡單既尊重者......
而我老公都有話, 係佢父母既說話拆散佢個家~
我地而家自住啦!!!!
可以走.........真係我既福氣!!
我老公細佬仲話放個睡袋係我地度, 得閒玩得夜係度過夜, 不過俾我反對左.........我係佢細佬心中都係一個好既兄嫂!

我真係可以對住人講, 係人地話我係好新抱, 唔係我話自己, 唔係我要威, 唔係我要面, 如果我一早唔係考慮到我老公, 我一早已發脾氣, 唔會等到2年後既今日, 忍左咁耐都唔忍埋少少, 等儲到首期先走!!!!!!

老實講, 我唔覺得自己有公主病, 所以大家話我有, 我會好開心, 我都好想做公主, 但係如果有人對我唔好, 我一定唔會對果個人好!!!!!!!

大宅

畀面勳章

原帖由 奀b豬媽咪 於 11-2-23 19:05 發表

算啦,樓主,我地講咩你都唔會入耳,你試下留起個POST,過兩年再睇番,睇下同你今日所想既野會唔會唔同~

多謝...我好多次都同自己講要當果個係自己父母對待, 我父母都係咁對我講, 我也有試過, 努力忍讓......但當受到不一樣對待而又聽到99講幾十次 (我當你係女咁看待) 我真係想嘔!!!!!!
假到唔恨, 每日上17枝香, 土地神主天神灶君, 等我去上, 我都明白我有責任去上香, 但係如果個仔係度都唔會叫, 會6299會自己上~~
受既係我~ 你唔會明發生既種種, 6299一有病, 我就會安慰佢, 話好少事, 佢就會爭晒0的家務來做, 日日上香, 當佢驗出冇事又再挑剔我!!! 呢0的係事實!!!!!!!!!!我真係受夠!
你地就算話我唔孝順都好, 我都覺得我要孝順都係孝順自己父母, 果0的我盡左力, 真係孝順唔落!!!!!!!!!!!
我老公同佢二老講左我唔會返去, 佢二老都冇乜點講!! 因為係佢二老一手做成既!!!!!!!!!如果佢冇錯又點會咁!!!!!!

大宅

畀面勳章

呢個就係整完仲要俾人食左還要挑剔既hello kitty年糕!!

翡翠宮

畀面勳章

你62 99唯一做錯既事就係叫你地一齊住

首頁
23456...9

尾頁

跳至