論盡家傭

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

Mama1390 發表於 14-8-12 15:14
回覆 redgal 的帖子

我想問點解一般是續第3份約去借財仔呢?

因為知道第三張合約,會有長期服務金, 所以財仔公司可以借好大金額,我家姐姐, 簽完第三張約即日已經去借了兩間$24000 & $4000, 連本利息,要還$85,000. 所以根本冇諗住要還錢,又冇能力去還.

複式洋房

回覆 Carmensyl 的帖子

我個姐姐又係啱啱簽咗第3份約。上星期六問我要借HKD44,000. 話如果我唔借, 佢會去借財仔! 唉, 煩咗我幾日, 所以我咪上嚟BK 睇下有咩意見!

我睇完BK, 仲驚! 佢一定係又問我借, 跟住又去問財仔借...然後諗住走路!!!

大宅

mingling1980 發表於 14-8-12 15:20
其實唔係走佬返家鄉財仔都會追到?

這個我都好想知, 個個都以為借左就不用還,所以都一走了知,算了.

大宅

Mama1390 發表於 14-8-12 16:19

我個姐姐又係啱啱簽咗第3份約。上星期六問我要借HKD44,000. 話如果我唔借, 佢會去 ...

千萬不要借給她,她一走你就冇法追回了,我慶幸我姐姐借完自己辭職走人,一個月通知我,14號走人了,財仔公司一定唔還,佢地真係好瘋狂,借錢借到上"引" 呀, 問得你,你預左她同財仔借錢? 你有什麼打算? 炒她定留她?

大宅

姐姐仲有兩日就走人了,上星期已經PACK 了一大箱衣服寄船,,買左好多野,借左咁多錢,係印尼真係可以買好多野了.真係衣錦還鄉!

複式洋房

如果借財仔, 搞到人地上門追債, 我一定係炒咗佢! 好彩我有老爺奶奶幫手, 過渡時期應該無問題! 再加上我個仔9月上P.1, 我都諗緊可唔可以請返個PART TIME.

大宅

Mama1390 發表於 14-8-12 18:07

如果借財仔, 搞到人地上門追債, 我一定係炒咗佢! 好彩我有老爺奶奶幫手, 過渡時期 ...
他們不會追上門,只是打你屋企電話煩你咋! 咁就好啦,叫老人家幫下手, 我女9月也返p1, 阿囝返k2 全日,我冇返工的,
係啦,我老公也叫我請鐘點,家務助理,因為返晒學,不是好多野做.

複式洋房

所以唯有見步行步啦! 我要返工, 所以一定要揾人幫手做家務!

我老爺一直都係負責煮飯。他一直嫌D姐姐煮野唔好食, 同埋D手腳唔乾淨! 所以我姐姐好得閒, 連餸都唔駛買!

或者真係時間請個PART TIME!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 waiwai997 於 14-07-21 發表

原帖由 是是但但 於 14-07-22 發表
不,如果炒了,將terminate form sent去入境處,入境處會發通知,僱主再將通知sent俾財仔,財仔就唔會再追 ...
我以前都以為係,但如果佢地係同d細財務公司借,就唔同講法,會搞埋僱主,好似d大耳隆咁。

大宅

Mama1390 發表於 14-8-12 18:34

所以唯有見步行步啦! 我要返工, 所以一定要揾人幫手做家務!
咁你工人都好得閑呀,見步行步先,有老人家幫手好好了!

大宅

Funny 發表於 14-8-12 21:50
我以前都以為係,但如果佢地係同d細財務公司借,就唔同講法,會搞埋僱主,好似d大耳隆咁。

...
咁大禍, 一定要報警.

複式洋房

琴晚同姐姐傾咗, 話唔可以借咁多錢! 今日又同我講話, 可以借少D...唉, 都係準備咁佢返菲律賓啦! 明明係個人返嚟幫輕家務, 變咗請個人揾自己麻煩! 唉!

大宅

回覆:Mama1390 的帖子

佢續第二份約就走, 做左兩年半

複式洋房

我係最驚個姐姐借咗錢之後, 一走了之! 留低蘇州屎俾我姐!

複式洋房

回覆 Mama1390 的帖子

琴晚終於都同姐姐攤咗牌。我直接同佢講話我請個人返嚟係幫輕我做家務, 而唔係加重我個負擔。我由朝做到晚, 返到屋企仲要不斷纒繞我, 我覺得好煩!

仲有我自問唔係一個壞僱主, 從來無提出不合理要求, 工作簡便, 連飯都唔駛煮, 請問佢仲有咩要求。我請佢唔好要求越嚟越過份。

幾萬蚊唔係求其一個家庭可以隨時攞出嚟, 如果佢去打其他人工, 人地隨時隨時都借得俾佢, 我請佢揾過第二個僱主。我自問無本事!

我同佢講, 信任係一日一日累積, 但係可以一夜之間破壞得無影無蹤。所以我對佢好失望! 我叫佢自己諗下, 自己以後的打算。

今朝起身佢同我講對唔住。但係我都準備佢玩野。今朝已經打去家務助理度問清楚啦!

所以大家請姐姐都係唔好放太多個人感情, 因為佢地只係為錢, 無其他!

大宅

Mama1390 發表於 14-8-13 18:22

我係最驚個姐姐借咗錢之後, 一走了之! 留低蘇州屎俾我姐!
今日我工人都飛了, 我都唔知會留什麼手尾比我, 等她上了機,財仔打來告訴他們工人已經辭職.

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你地真係好人...!

由佢用我地址借咁多錢一刻我係唔會留佢...佢係有感情對我好..
就唔會用我地址做埋D咁既野...!

好地地...又走去借一大筆數..好極有限..

比著我..一定唔會留!
~眼啤啤, 吹咩咩~

複式洋房

回覆 StepStep504 的帖子

咁我姐姐又無出去借財仔。如果我今次唔借, 佢走出去借。咁我一定不會留佢!

大宅

Mama1390 發表於 14-8-14 10:26
回覆 Mama1390 的帖子

琴晚終於都同姐姐攤咗牌。我直接同佢講話我請個人返嚟係幫輕我做家務, 而唔係加重我 ...

請問家務助理收費怎樣,有冇相關的資料參考? 我也可能轉請鐘點,家務助理.

大宅

StepStep504 發表於 14-8-14 12:20
你地真係好人...!

由佢用我地址借咁多錢一刻我係唔會留佢...佢係有感情對我好..

你也講得岩,讚成.

首頁
34567...13

尾頁

跳至