自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

ernniechow 發表於 14-8-12 10:57
仲有課外活動同學有一半以上是单親,其實宜加離婚率真係好高嗎?每次星期六,曰接完佢跟住去一家人或和朋友 ...
其實你個囡有無同其他朋友/同學去街食飯?

如果佢真係無咪嘢社交, 反而你要鼓勵佢建立多d自己架朋友網絡.

禁止發言

引用:Quote:今日子 發表於 14-8-12 11:07 bandin

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

stepchk 發表於 14-8-12 12:59
回覆 RSG媽媽 的帖子

單親可能父/母掛住搵食,少見面呱
點會 我日日都同女食飯

子爵府

回覆:myww 的帖子

有,同學生日飯,小學聚會,圍內一班朋友,但習慣天黑就回家

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

RSG媽媽 發表於 14-8-12 13:30
點會 我日日都同女食飯
咁證明你個女幸福過人地囉

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+今日子+於+14-08-12+發表band

禁止發言

引用:有,同學生日飯,小學聚會,圍內一班朋友,

公爵府

維港 發表於 14-8-12 13:28
唔好啋佢啦,有得佢自言自語

公爵府

ernniechow 發表於 14-8-12 13:31
如果囡囡社交正常咁咪ok囉!

同埋可能佢本身朋友都係 '愛回家'!

你哋關係好, 少好多磨擦!

珍珠宮

ernniechow 發表於 14-8-12 12:00
我既問題就是其他同學覺得我个女怪,所以看看其他jm睇法,從而同女傾談

...
喺我眼中可能有少少怪,或者覺得你個女好乖,甚至乖得滯......
如果我係阿媽,我反而會擔心個女其實有冇真心朋友,因為佢平時冇乜社交咁

翡翠宮

引用:有,同學生日飯,小學聚會,圍內一班朋友,

原帖由 ernniechow 於 14-08-12 發表
係一個典型乖女

子爵府

回覆:小歪仔 的帖子

其實佢有社交活動好多,但只安排在日間,一班同學唱K,夾band,跳舞,跑步,全係佢興趣,只不過唔喜歡同朋友冇目的行逛,到時間獨自離開,習慣晚飯前回家,shopping一定要同我,因為我比錢,只是最近同學話佢怪,佢亦唔太明白大部份同學唔需要回家吃晚飯,因佢concepts晚飯要一家人食,除左特別事,因我地好多時都是親朋戚友一齐食

vlnz  你女重視家人係好事   發表於 14-8-12 16:41

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:亞女同我講:佢同學覺得佢好怪,日日都會同屋企人食飯

唔怪,不過通常細路成日覺得人哋怪。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

ernniechow 發表於 14-8-12 14:50
其實佢有社交活動好多,但只安排在日間,一班同學唱K,夾band,跳舞,跑步,全係佢興趣,只不過唔喜歡同朋友 ...
咁佢真係好乖喎.....
不過我會鼓勵佢間唔中join下朋友食飯,喺食飯時可以瞭解朋友多d,加深友誼

子爵府

回覆 今日子 的帖子

香港好多band1學校是抽籤派去,還有好多單親都是專業人士,有錢,有地位......

禁止訪問

大宅

回覆:亞女同我講:佢同學覺得佢好怪,日日都會同屋企人食飯

有咩問題。

學習平常心

男爵府

好媽媽勳章

樓主,我好羡慕你有個乖女,一D都唔怪! 日頭有自己節目,晚上同家人同聚。我仔升中二,平常很多運動,我都把握接送時間傾計,(在家都常常傾,但有些事只想和我傾) 希望親子關係keep得長久。

子爵府

回覆:IRON 的帖子

好多謝你最明白,其實我係想知怎樣同女倾談這話題,其實点解覺得18歲唔駛接送呢?我都想老公管接送,因為呢段時間,一齐困在車廂,不累時傾訴,是很好的時机……佢地会第一時間將一日發生既事分享

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 ernniechow 的帖子

我地係正常家庭, 我女都係 18歲, 不過佢都唔係每日同我地食飯架, 我要返工, 有時係出面食, 有時阿女去左街食埋先返屋企, 好平常架~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

首頁

尾頁

跳至