婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:係我6299極品還是福建人係咁?

別墅

回覆:ohmygod! 的帖子

可以咁講,因為褔建既習俗同我地相反,咁當然而家係香港既福建人有D係跟返香港啦,我聽妹妹講係福建D男家屋企仲要係女家出錢起既,所以有時有D野冇得講,各處鄉村各處例,而家你6299肯俾你地一家住係佢層樓已經好好了,冇要你自己出錢買樓俾佢個仔已經偷笑

男爵府

DHA勳章

我都明你既心態,我6299個陣買龍鳯扼都係最薄會扁的,到現在都沒有得到什麼。不過有時會諗人地幫你,比你係人情,唔幫係道理。最緊要個老公好,所以有時我會諗總之咩都以老公同個囡最重要,其他人就算吧啦。始終新抱都係外人,所以我都無怪佢地。

大宅

姊妹,我6299都係福建人。如果嫁左個滿分老公好多野就算啦。我同老公自己好努力咁搬出來住,從不靠老人家任何野,我6299誇張過你6299 10倍,以前我忍忍埋埋會偷偷哭,但而家會直接講出來(有禮貌地),因為福建同香港文化差好遠,佢地個文化好慳但唔會慳朋友(難聽講係要面,好聽講係叫重朋友重情),慢慢磨合下啦。唔好諗住受佢地恩惠啦,錫你個女已經夠啦。

禁止訪問

引用:可以咁講,因為褔建既習俗同我地相反,咁當

禁止訪問

引用:我都明你既心態,我6299個陣買龍鳯扼都係最

公爵府

回覆:ohmygod! 的帖子

乜都係自己賺到嘅先腰骨硬,住人地嘅係受氣嘅

禁止訪問

禁止訪問

引用:請問咁多位,你地買樓都係無用男/女家一分

禁止訪問

引用:姊妹,我6299都係福建人。如果嫁左個滿分老

大宅

回覆:係我6299極品還是福建人係咁

我懷疑樓主當初考慮是否嫁卑你c6時, 是以男家整體的offer 來決定是否要嫁。例如男家可以提供樓,私人空間等才覺得低嫁,點知後來發現咩都不對版, 覺得自己有d 傻,有被騙的感覺。

其實,你應該要回想想,這個老公是不是自己真正想要的,6299可以卑你的只是你人生的一小部分,老公俾你的先系一世呀。

唔好再記住d 金邊個輕,邊個重啦, 好多jm話得條鏈仔, 所以唔好比較,個人自然會開心d啦

方方媽媽    發表於 15-7-19 15:47

子爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ohmygod! 的帖子

我可以好大聲咁講,我一毫子都無用過,全部靠自己。樓主,其實點解仲咁在乎4大長老會唔會幫忙,頭家係自己的,靠自己做到,講嘢都大聲d.
與其呻人哋唔幫你,倒不如諗下辦法,點樣可以改變而家的情況好過。。。。。你會唔會諗下請媽媽幫手湊小朋友,自己出返來做嘢?多個人賺錢,更快可以達成目標。

從你個post, 你有以下奇怪諗法:
1. 要6299幫手上車
2. 嫁咗入去,就要6299俾個屬於你的地方,唔可以有其他人。姑9姑仔係佢哋個女,佢哋要幫佢,俾個地方佢哋住,住係邊,你控制唔到。
3. 結婚時的金器。。。係6299眼中,你係人哋個女,永遠無辦法同自己媽媽比較,所以你諗,有送俾你就ok, 都係心意啫

與其係上述問題煩,倒不如諗辦法出來做嘢:
1. 可以見少d 自己唔想見的人
2. 可以分散注意力,唔洗日日諗住相同問題
3. 多個人搵錢,可以快d 達到目標

你改變一下以上的諗法,我諗你會好過d. 放過自己,你日日咁諗,自己都唔會開心。。。。

ohmygod!    發表於 15-7-19 12:50
tabletable2015    發表於 15-7-19 12:06

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ohmygod! 於 15-07-19 發表請

原帖由 ohmygod! 於 15-07-19 發表
當然十萬八萬係買唔到樓的。。講真係幫唔到。。(只係一個心意)
唉, 小妹妹, 好多人買樓真的靠2公婆自己捱返黎,一分錢也沒有受人恩慰
其實現在 有6622比地方你地住, 在今時今日的環境下是很幸福的一回事.
但你不好像不滿意, 還要嫌棄別人的offer 不夠好. 你要明白6299 的幫忙不是must , 不要take it for grant. 做人知足, 生活才開心一點. 祝福你

大宅

ohmygod! 發表於 15-7-19 09:32
當然十萬八萬係買唔到樓的。。講真係幫唔到。。(只係一個心意)
無, 買樓結婚禮金等全部錢都兩公婆自己出, 99有送龍鳳鈪和豬牌~ 全部都係計劃好晒自己儲的錢鬆動先擺酒買樓, 從來唔會要求其他人幫, 靠自己最好而且無人有義務資助你結婚/ 買樓/ 生b。

vvkennis    發表於 15-7-19 12:49

男爵府

只能說,樓主你現時慳左租金有片瓦遮頭淨係俾6千for水電晚餐,你就應該抱有感恩的心。 6299隨時可以收返間屋唔俾你1家3口住,你出去租屋水電煤雜費條數有幾襟計你自己都識吧!

伯爵府

開心吸收勳章

引用:請問咁多位,你地買樓都係無用男/女家一分

原帖由 ohmygod! 於 15-07-19 發表
請問咁多位,你地買樓都係無用男/女家一分錢?(十萬八萬也沒收過)
我真係無收過雙方家長幫手而成功買到樓,靠父母好煩,之後佢地會覺得佢地最大功勞,即使你借好少,或好快還哂都好,佢地點對外演譯,我地就已經無得控制

伯爵府

其實永遠一屋一主先係最爽,另外唔理 6299 有幾多錢呢點,決定左就要真正做得到先好

我 6299 間屋過 7000 呎(我地係外國,鄉下地方),姑仔未嫁但已經自己置左業,我同佢地關係都好好(少見面多客氣丫嘛),我老公當然有問過要唔要同佢爹娘一齊住,99 話另外間多個 LIVING AREA 比我地,我都拒絕左,而家我屋企係幾細下,不過我覺得咁樣先係住得最輕鬆
優悠在澳洲

伯爵府

回覆 ohmygod! 的帖子

每個人都有佢地苦惱,比你慘既大有人在,所以佢地覺得你唔知足常樂,識感恩囉!
更何況你未能重點講出平時既委屈,咪大家仲反感。

但唔緊要,你肯定不是唯一一個受6299和開post被圍插。希望你老公生性,快快儲錢搬走啦!受6299氣囱夠,仲要受2個姑9氣一定仲難頂架啦!

大宅

我唔會話樓主,因為可能嬲係嬲在應承左又反口。。。平時受左氣又無途徑宣洩。

我識得有人,大大聲地同人講,話佢6299唔俾錢幫佢地買樓搞到佢地要一齊住,可能佢都係受左唔少氣,但要知道佢6299都唔係甚麼富裕家庭,老公對下仲有幾兄弟姊妹。點可以叫阿6299淨俾錢你老公等你地可以搬走? 再講,佢地兩個都係搵到錢,平時出花紅呀都冇話俾多啲屋企,實在唔明點解仲怪6299唔幫佢? 6299唔洗留錢養老嗎?我聽到擰晒頭.....完全覺得呢個朋友好陌生。

侯爵府

宜家樓主應該明白一點就係凡事都係靠自己最好,旨意人地送樓送金器恐怕到自己50歲個日都未有。btw,樓主係咪年紀還是細90後?咁樣係Post到問人地結婚買樓係咪唔使父母出錢?咁樣問好蠢,呢個世界實在好多人好有本事的,就算唔係太有本事有好多人都好有骨氣或者好節儉所以儲到錢,咁樣問實俾人插爆。再者因為6299叫結婚就結婚落搭其實唔怨得邊個,經一事長一智啦。

首頁

尾頁

跳至