自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆:讀國際學校唔係你地想像中咁好!

選 IS 一般只係想輕鬆學習冇咁多功課,冇話 guarantee 入大學!咪咁傻啦!

男爵府

回覆:讀國際學校唔係你地想像中咁好!

我公司亞姐係澳洲藉華人,但佢竟然話因為想小朋友學多d中文而選擇留喺香港。
結果,佢大女喺香港讀傳統學校但跟唔上中文進度,就轉左去讀國際學校,但又呻貴!
我地成班人都覺得,佢地番澳洲好過啦!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

aidan08 發表於 16-6-7 19:31
大把人係咁,自己見識少,但又扮專家.......自己唔揀或無得揀就踩到一文不值。仔女讀IS的家長其實心裡偷笑 ...

我識一個媽媽,佢同我講,佢比佢個仔讀IS(幼稚園開始讀),係想佢輕輕鬆鬆學好英文,但個小朋友硬是學不好英文,中文反而不錯,真是事與願違,又返唔到轉頭。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

世上無嘢係一定個喎,真係好睇個小朋友自己…

公爵府

Lolvie 發表於 16-6-7 16:00
可能好多人對國際學校都有著一種好有憧憬, 雖然學費係貴啲, 但係可以為子女換取一個好啲將來, 所以唔少家庭 ...

「以為讀國際學校可換取美好的將來」,迷信外國的月亮總是最圓最亮的,思想未免幼稚了些吧。

wbrenda    發表於 16-6-8 08:52
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

可能好多人對國際學校都有著一種好有憧憬, 雖然學費係貴啲, 但係可以為子女換取一個好啲將來, 所以唔少家庭 ...
你囝囝就算讀唔到大學, 至少從小學懂了流利英語, 都幾好丫

珍珠宮

自小讀國際學校嘅小朋友多數都吾講廣東話,對講廣東話嘅人依然講英文,比人負面印象,其實,中英文都重要假,外國人都讀中文啦!

wbrenda    發表於 16-6-8 08:53

侯爵府

RAA 發表於 16-6-7 22:22
我識一個媽媽,佢同我講,佢比佢個仔讀IS(幼稚園開始讀),係想佢輕輕鬆鬆學好英文,但個小朋友硬 ...
咁真係好奇怪的case!我咁耐未識過一個家長的小朋友讀IS但中文好過英文,除非剛從傳統學校轉過來,但基本上讀幾個月小朋友的英文已經進步好多。其實由細讀IS讀到大的,我相信英文唔掂的係好少。當然,所謂'掂'係香港人眼中的'掂',即聽寫講讀都流俐順暢,好多根本講嘢係鬼佬咁嘅口音。英語國家眼中的英語'掂'係唔同standard啦。

公爵府

anna59 發表於 16-6-7 23:16
自小讀國際學校嘅小朋友多數都吾講廣東話,對講廣東話嘅人依然講英文,比人負面印象,其實,中英文都重要假 ...
如果屋企堅持講中文,小朋友就會肯講,呢樣係睇父母點教

珍珠宮

aidan08 發表於 16-6-7 23:21
咁真係好奇怪的case!我咁耐未識過一個家長的小朋友讀IS但中文好過英文,除非剛從傳統學校轉過來,但基本上 ...

我也覺得很奇怪,讀國際學校英文也差,那讀LS豈不是英文生字也不識多個!

侯爵府

anna59 發表於 16-6-7 23:16
自小讀國際學校嘅小朋友多數都吾講廣東話,對講廣東話嘅人依然講英文,比人負面印象,其實,中英文都重要假 ...

佢哋細個多數唔肯講,但如果本身屋企主要語言係廣東話嗰D,其實大大下係會講,會對住唔同人轉channel的。除非有D家庭本身都係講英語為主。我都識有個舊同事,屋企人全部都係地道香港人,佢由細到大讀IS,但佢一句廣東話都唔講,只係識聽。我問佢點解,佢話佢父母無鼓勵同逼佢講,日常對話會就佢用英文,所以大咗都唔識講。我仔讀IS,佢現時d同學如果係本地家庭,全部都識講廣東話,有d特別叻,係因為屋企會同佢哋講,或者由local幼稚園升上去,有D無咁叻,係因為屋企可能就佢少講,但都係識講的。現在的人唔同以前,比舊時D人著重中文,even讀IS都唔會輕視中文,個個都幾緊張仔女的中文程度的。

侯爵府

2018復活節勳章

我仔女都係一樣,IGCSE + IB。
冇補習,但成績一直唔錯。
我仔九月升大學三年級,我女都係下年考 IB。
我一直冇比壓力佢地,反而一直觀察佢地,
如果知道並非讀書材料,我會叫佢地行另一條路。

禁止訪問

男爵府

我打算俾個仔中學轉讀IS
因為我覺得傳統學校要面對DSE都仲係好填鴨式教學
讀IS會比較活啲,睇嘢見識會比較有世界觀
分析,表達能力同local會唔同啲
其實讀IS,尤其初小父母真係要跟貼啲
起碼知小朋友學緊乜,有咩活動
俾小朋友知道父母都緊張佢學習生活
若成績想更上一層樓,讀IS都要補習

有啲香港IS上到高年班會篩人走
都唔係冇壓力

我見好多家長成日以為讀IS好hea好輕鬆,冇功課
其實都唔係
要做project, presentation等都要花時間精力
IB DP theory of knowledge 都確實有難度

珍珠宮

引用:Quote:Lolvie 發表於 16-6-7 16:00 可能好

原帖由 lalang02 於 16-06-07 發表
我反而覺得唔係好同唔好的問題,而係你個小朋友適唔適合既問題多d。

可能你小朋友本身資質一般,所以讀唔 ...
對呀!

水晶宮

我妹2年前考IB...滿分45分,佢拎41分

RAA    發表於 16-6-8 17:13
you completed my life <3

水晶宮

好奇樓主小朋友讀邊間IS?

珍珠宮

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-06-07 發表讀

原帖由 scheong 於 16-06-07 發表
補習呢方面,唔單止香港人,外籍人士仔女都有,佢地主要補中文,但形式跟本地學校好唔同!

高年級中,見有 ...
我想八下群組家長裏面家長係咪全英文溝通

珍珠宮

好媽媽勳章

都要視乎是哪間國際學校, 漢基個D咁著重中文, 當然好好.

但係普通的IS都是重英輕中, 將來考GCE中文也是好淺. 我老公考GCE中文是拿A, 但他說GCE中文A級就等於香港課程的初小程度. 就算將來你去外國升大學, 但假如回流番香港搵工, 始終要面對識講唔識寫的難題 (識睇是不足夠的).

珍珠宮

回覆:Lolvie 的帖子

冇話邊樣好,邊樣唔好。凡事兩面睇,只有適合不適合。

首頁
34567...12

尾頁

跳至