自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

子爵府

唔係好重要, 但有能力飛,就會飛幾轉。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:去旅行真的很重要嗎?

有機會見識 總好過坐井觀天

珍珠宮

jzzz1102 發表於 16-8-8 03:20
有錢有心有力,冇問題呀,冇話重唔重要

同意

琥珀宮

畀面勳章

如果只係去行街食野就唔覺得會見識到咩?如果去到多接觸大自然同當地居民,了解人地民風生活就會增廣見聞,但一年去幾次就應該係滿足大人多些

子爵府

旅行對於我家庭是重要的

用戶要求終止服務

回覆樓主:

好重要,小朋友唔理去邊,只要聽到[旅行]已未出發先興奮 所以我都一年去幾次。。。。

不過我無錢 ,我所以我會去曹公潭戶外康樂營,長洲白普理營,南丫島一天遊或坪洲一天遊,平有平去貴有貴去小朋友講話之你去邊,我同個仔去嘉道理農場睇豬,佢啲同學都唔知幾羡慕佢

翡翠宮

2018復活節勳章

而家呢個年代, 去旅行好平, 有能力都應該去下, 長有長途, 短途到深圳都可以

珊瑚宮

BK Milk勳章

其實無所謂,負擔得到咪俾小朋友去多d囉。以前就話窮機票貴無能力去啫

男爵府

對我來講一年一次旅行都重要,
趁自己有心有力有經濟能力,
想同小朋友留低回憶,
將來佢大個咗就唔願跟我去玩,
就算肯跟我去,都怕自己體力有限。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

超重要

翡翠宮

2018復活節勳章

語言的藝術, 你朋友成日去日本, 亦可能係佢本身鍾意呢

大宅

畀面勳章

見識世界一定係只係去日本啦~~~

珍珠宮

王國教室勳章

超重要!
一家人對足咁多日,大家放下工作,家務等等,個個開心,小朋友見識同學習都多左!
我嘅小朋友到宜家都記得去旅行嘅事,去過乜地方,做過乜都會講。

我地每次去唔同地方,反而無去過日本。不過就算有d人一年去三四次日本都應該好好玩,日本咁大,到到各有特色,就算一個東京,去幾次都玩唔曬啦!我又覺得當中一定有得著,係個荷包有損失囉

水晶宮

回覆樓主:

坐飛機旅行只係其中一項親子活動, 非必要, 但唔多唔少係會開小朋友眼界。

初中或以前, 相比之下, 我覺得家庭旅行比遊學團重要。

公爵府

回覆樓主:

唔係必須
但一家人去玩係好開心既

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+tester5+於+16-08-08+發表如

原帖由 magcat 於 16-08-08 發表
同意, 不過有D人真除咗返工, 日日屈係屋企, 生活唔知為乜甘
可能你唔知人地想要咩啫。

一個月只有5天假期,仲要時間長。有同事鐘意social嘅,咪約吓食晚飯囉,我情願早啲反屋企relax吓好過,自己又唔食煎炸油膩食物。講真冇野舒服得過係屋企,時間過得快。

我父母從來冇坐過飛機去旅行,咪又係咁。我自己覺得人大左,都冇乜想去旅行嘅衝動,未婚時就想過吓二人世界。

見識世界風土人情,唔係去7幾日過啲團就見識到,最少都1個月,坐下火車,住民宿,去下一啲唔係城市嘅地方,先會感受到人地嘅生活係點。

咁有人去旅行係為charge電,我覺得同各人想法不同喎,唔係話興唔興,只在於係自己鐘唔鐘意咋喎。

子爵府

開心吸收勳章

負擔到就去
帶小朋友見識下是好事

坐廉航, 唔亂買野, 住普通酒店, 唔餐餐貴野
唔會好重皮貴, 但都係要負擔到至好去

不過, 若小朋友太細嘅話, 佢真係識分國內國外?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

emilylam 發表於 16-8-8 03:03
身邊不少朋友一年去幾次日本旅行,話要帶小朋友去見識世界,講到好重要,大家覺得呢? ...

個人喜好,咁帶細路去見識下都好嘅

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

志在玩吓食吓開心吓啫……純個人選擇

子爵府

2018復活節勳章

Sevendwarfs 發表於 16-8-8 03:45
非常非常重要,一家人起碼暑假每年去一次旅行,啲小朋友超開心!如果工作上和學校假期上可以安排得到,都會 ...
一年一度暑假親子旅行,我都覺得好重要.
去邊度唔緊要,最緊要一家人可以一齊放低工作/讀書几日 ,不停玩不停食 .

去之前大人細路都好期待,去之後經常回味.

首頁
34567...11

尾頁

跳至