自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

回覆樓主:

我仔12月尾, 超細b, 當年都唔會刻意要佢遲一年讀書, 我覺得比佢試左先, 唔ok先再讀多年囉。so far, 我仔成績都係好好, 唔會比同學差, 而且都好高大。除非小朋友真係發展比較遲緩, 如果有學校收就一於照讀啦!我覺得細b無問題的。

琥珀宮

引用:+本帖最後由+sharonchan.0711+於+16-11-1+0

原帖由 sharonchan.0711 於 16-11-01 發表

背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人 ...
本來子女教育由父母話事好正常,但既然你已妥協咗,就不宜反口覆舌。

你仔現已K1,如進度無大問題,明年轉校讀K2好ok絕無需要重讀k1,我自己覺得長大後中學大學時比同班同學出生年份大一年並不感覺良好。

反而k3考劍橋小提琴呢d,真係好optional,如非天才考到極好成績,其實對考小一並無幫助,唔好迫死小朋友及自己,勉強無幸福(仲有,k3初已考小學,k3先報名既cert多數趕不及報小學用)

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我支持99,從來唔覺得做超大b會叻d囉

我細仔同家姐差一年....

佢進度已經就追過家姐

男爵府

See 發表於 16-11-1 06:22
除非你認為仔仔落後人好多,否則做超大B未必有需要。告訴你,人算不如天算,事情往往不是如你所想。不如你 ...
我知道做超大b壞處,系中學可能無心想學或其他原因要再留班一年咁就大人2年,超大b細b呢個問題我足足考慮咗1年,當中有無數次猶豫,然後不斷穩資料,猶豫過後都系堅持當初,宜家去到呢個地步,我會俾距升k2觀察下,但系奶奶咁做令我口服心不服,多謝你意見,我深信辦法總比困難多

.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

仲有,如果小朋友學習跟本冇問題,

錦做跟本係浪費生命.....

留返果年中學大學用好過喇

男爵府

莫失莫忘 發表於 16-11-1 06:54
既然樓主已經妥協左唔建議出爾反爾,費事搞到關係咁差。不過睇你男家以呢種方式去干預你仔仔既事,樓主應該 ...
你講得岩,下年年中就會搬走,希望時間快d過
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 02:04
結果大d冇好到?最差情況去到邊?

我已經做大B,可惜語言能力差,要再評估

水晶宮

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 18:40
我同奶奶系房傾,距可能覺得2女之爭距唔應該出現,錢方面唔受製於6299,我老公分別俾家用6299我,只系暫時 ...

你覺得咁樣真係好?咁父親既權力呢?個孫見阿麻既權利呢?
雖然我同意仔女教育由父母決定、但講到唔俾見、老公會有咩感受、而家變左爭話事權咁

男爵府

kathau 發表於 16-11-1 07:17
想問下樓下york收左你仔未?
未面試,不過聽講York系人都收,而我買咗新樓,距就開系屋苑內,距應該比較大機會收掛
.
.

.
.

男爵府

Honey 發表於 16-11-1 07:38
你小朋友都未讀k2 k3, 讀到去真係能力上有問題先再想要否重讀啦!K1係玩的,重讀冇意義!唔好人哋話做大b好 ...
其實我唔系人地話做大b好就跟,我考慮咗一年,當中無數次俾人講到猶豫,又穩更加多資料睇,最後每次都堅持自己決定,我知道做大b利弊系邊,自己選擇唔會後悔,重讀k1因為考慮距心理因素,既然奶奶逼咁緊,重讀k2/3都系其中方法
.
.

.
.

男爵府

wawaliluk 發表於 16-11-1 07:38
K1照升K2,如兒子讀K2時間跟不上,在K2才重讀,會唔會好d?

讀完K2才以實際情況考慮吧。
現在唯有這樣行了,多謝你意見
.
.

.
.

琥珀宮

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

實例係我個仔都係超細b,差幾日就下年一年,而家已經小一,學習上冇咩問題,至於做唔做超大b, 始終都應該又阿媽決定最好

水晶宮

nsychristy 發表於 16-11-1 18:45
啊樓主,我唔係走入黎想話你

不過呢件事我一個外人睇黎就係

而家已經唔係大細b既問題。
我唔同意樓主既做法、尤其係佢去york讀k2,人地已經考cert prepare考直私、樓主不忿感覺被迫、touchwood 個仔跟唔上就吵大穫了。

男爵府

luckybaby2011 發表於 16-11-1 18:58
你覺得咁樣真係好?咁父親既權力呢?個孫見阿麻既權利呢?
雖然我同意仔女教育由父母決定、但講到唔俾見、 ...
父親鐘意帶孫去見嫲嫲我唔反對,不過我唔出現,除非節日,到時搬走咗,元朗-沙田來回都幾遠,平日都翻學了,你都岩,應該唔系話唔俾見,系冇咩事唔洗見,
.
.

.
.

珍珠宮

你的情況同我好似⋯反對無效!激鬼C我!選擇生多個自己話事,大仔我交比佢地舞

男爵府

fairyfloss 發表於 16-11-1 07:39
有d小朋友好慘,一屋都係人,但冇一個關心佢快樂與否,只關心佢學咗幾多,考咗幾多試 ...
我就系想我仔學得輕鬆愉快所以先想做大b,大一歲同細一歲就系有分別,考果d試系男家同我認同將會讀新樓樓下既York幼稚園要求k3考的,唔系我要求考,我敢講6299姑姐姑丈真心為我仔好,睇得出,只系大細b上大家出現分歧而距地進一步剝奪我作為母親行使的權力
.
.

.
.

男爵府

keroppi_pororo 發表於 16-11-1 07:44
做媽媽首先唔好否定孩子,睇樓主仔仔發展,身心都無問题,直接升k2我覺得無問题
...
多謝你意見,可能我想得太負面,宜家照升k2、3睇下情況
.
.

.
.

男爵府

keroppi_pororo 發表於 16-11-1 07:45
york學校本身都唔簡單,入得去就要受
就系囖,所以我想距大一年即系讀三年私校慢慢來,學卷k1升私校k2跟到嗎?唔知道,宜家焗住要咁做
.
.

.
.

子爵府

勸樓主都是觀察自己小朋友的能力才決定。

做大B是否一定勝算大d?未必。

我認識有位朋友,自己兩夫婦名校出身,為了安排小朋友考band 1, 要自己小朋友做大B。可惜事與願違,考小學到頭來也是全軍覆沒覆沒,連自己爸爸係校友嗰間都考唔到。
最後要用人事關係才攞得小學學位。

所以都係睇能力而唔係睇大細B會比較適合一點。

大宅

引用:Quote:luckybaby2011 發表於 16-11-1 18:58

原帖由 sharonchan.0711 於 16-11-01 發表
父親鐘意帶孫去見嫲嫲我唔反對,不過我唔出現,除非節日,到時搬走咗,元朗-沙田來回都幾遠,平日都翻學了 ...
唉~到時99又搬返送過啲咩,贊助過啲咩出黎講…

首頁
34567...13

尾頁

跳至