自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

fionacat 發表於 17-3-3 16:44
我推介大廈、迷藏、藍血人、古聲、沉船、後備,仲有一本倪匡話自己最中意的尋夢。
...

見你提起這些,突然好想重溫回味下

大宅

甄太太 發表於 17-3-3 21:21
倪匡d文筆好差,只能當古仔睇,學咗佢d寫作風格就弊傢伙!

佢直接到肉,淺白易明,引人入勝,行文流暢,我又唔明有咩問題,我係超級衛斯理粉絲

子爵府

畀面勳章

snowkit 發表於 17-3-3 23:16
佢直接到肉,淺白易明,引人入勝,行文流暢,我又唔明有咩問題,我係超級衛斯理粉絲
...

佢個構思太快,根本想盡快寫完自己個完整idea,無時間去思考文筆,所以佢每個故事都係一氣呵成,中間無甚犯駁位!金庸就唔同,金庸博古通今,文學造詣高好多!

子爵府

我初中好喜歡睇衛斯理,講真,佢新奇嘅諗法係嗰個年代其實真係好前衛,我覺得睇佢嘅科幻小說一定係擴闊視野嘅益處多於學佢文筆。佢呢啲係流行通俗小說,文筆當然只係一般,不過佢文筆流暢,我覺得對我細個能夠寫流暢嘅作文有好大幫助。如果要喺文筆上再下一城,當然就要睇另一啲文學作品啦。

大宅

甄太太 發表於 17-3-3 23:39
佢個構思太快,根本想盡快寫完自己個完整idea,無時間去思考文筆,所以佢每個故事都係一氣呵成,中間無甚 ...

哦,你係同金傭比,係兩種完全唔同的風格,金傭可以慢慢細膩,片言隻字都包涵好多歷史。衛斯理就明快易明,但我覺得佢都講出好多道理,只係風格唔同,唔可以話佢文筆唔好。就好似一個係文言文,一個係白話文,無得咁樣比較,倪匡都有幫金傭代筆,唔覺有破綻,就知佢既文學修為都唔弱啦!如果大個啲,睇金傭都係好正

大宅

畀面勳章

admiral2525 發表於 17-3-3 21:51
尋夢最有意思,最好睇。
老貓、藍血人、大厦 都好好睇。
後期少少的 黃金故事 好精彩,不過比較血腥暴力。 ...

當年中學時要做閱讀報告, 學校推介衛斯理、亦舒等等作者。 我第一本睇嘅係【黃金故事】,覺得好悶。但後來開始睇 衛斯理系列時,一發不可收拾, 跟住睇 原振俠 系列,再睇埋亞洲之鷹羅開系列。
仲記得當時tvb有套 劇集原振俠,由黎明,李嘉欣,洪欣, 王靖雯主演( 無錯仲係叫王靖雯,唔係王菲),我中文老師仲話黎明唔適合演呢個角色,佢心中只有周潤發係可以演呢個角色,所以好深刻,睇書時都將佢哋幾個靚仔靚女影像代入,係有啲色情,不過都算寫得「靚」。

羅開系列就真係言情小說咁,可以不睇。

子爵府

畀面勳章

snowkit 發表於 17-3-3 23:50
哦,你係同金傭比,係兩種完全唔同的風格,金傭可以慢慢細膩,片言隻字都包涵好多歷史。衛斯理就明快易明 ...

不是同金庸比咁簡單,係我都睇過佢十幾本小說,故事好吸引,但有d位好似好趕時間,寫d詞句好求其,我心諗,咁都可以叫作家?似理科人寫文學,又似口語口述。中學時睇太多小說,三毛,瓊瑤,金庸,李純恩林燕妮散文,翻譯文學,講真佢寫嘢係最“咋”果個,可能果個時期太多猛人,好明顯比下去⋯⋯佢適合寫劇本大綱多d⋯⋯寫劇本都嫌佢無乜細節⋯⋯

子爵府

畀面勳章

哦,你係同金傭比,係兩種完全唔同的風格,金傭可以慢慢細膩,片言隻字都包涵好多歷史。衛斯理就明快易明 ...

金庸都有幾本小說寫得麻麻,特別係俠客行,完全唔似佢本身風格,幾垃圾下

大宅

畀面勳章

衛斯理系列,我最記得嘅佢係好幾本書入面都提過,佢(故事主角)打電話畀人嘅時候,無論與對方交情有幾深,對方是 大名鼎鼎的人物或只是 小角色, 佢一定會先報上名來,唔好覺得對方一聽電話就會知你係邊個,咁樣好無禮貌。
我出來工作都記得呢個法則,因為真係接好多電話喂完就不停咁講

珍珠宮

衛斯理系列中最愛頭髮. 講白素媽同揾女嗰幾本都好睇, 但之後紅綾靠外星人得知識後就唔好睇, 我最後睇完陰間系列就停咗. 早期既衛斯理超正, 我中學時暑假一日睇兩本, 超懷念同其他人喺圖書館等搶衛斯理小說既日子.

原振俠系列都好睇, 只係本本都有成人情節唔太適合推薦俾學生睇, 不過我中學時都睇晒.

另外, 有無人睇過倪匡其他系列如亞洲之鷹羅開, 黑紗公主傳奇, 女黑俠木蘭花? 想試下睇其他系列, 但又怕情節唔及衛斯理及原振俠咁引人入勝.

珍珠宮

甄太太 發表於 17-3-4 00:19
不是同金庸比咁簡單,係我都睇過佢十幾本小說,故事好吸引,但有d位好似好趕時間,寫d詞句好求其,我心諗 ...
倪匡寫衛斯理, 原振俠最衰既地方, 就係佢諗唔到點寫既時候就會以情景太複雜, 以現今人類既語言表達唔到為由skip咗, 直接去下一部份
倪匡既科幻小說係睇橋段, 情節, 宜家再睇番佢既小說就會覺得佢文筆唔太好.

男爵府

admiral2525 發表於 17-3-3 21:51
尋夢最有意思,最好睇。
老貓、藍血人、大厦 都好好睇。
後期少少的 黃金故事 好精彩,不過比較血腥暴力。 ...
我最喜歡尋夢,前世今生,因果循環!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

甄太太 發表於 17-3-4 00:19
不是同金庸比咁簡單,係我都睇過佢十幾本小說,故事好吸引,但有d位好似好趕時間,寫d詞句好求其,我心諗 ...

好同意倪匡嘅文字,真係唔夠精煉,唔係學中文嘅最佳讀物。

不過睇書唔止學語文。佢嘅構想,在當年係非常創新,就算到今日,都好好睇

RelaxHippo    發表於 17-3-4 01:37

伯爵府

我愛芝麻卷 發表於 17-3-4 00:19

當年中學時要做閱讀報告, 學校推介衛斯理、亦舒等等作者 ...

周潤發好唔原振俠wo
黎明真係好岩
高大靚仔有書卷氣又帶點憂鬱

大宅

funghon 發表於 17-3-3 09:39
衞斯理係我童年回憶果時我大約小六開始睇。

same here,started from 11

大宅

甄太太 發表於 17-3-3 21:21
倪匡d文筆好差,只能當古仔睇,學咗佢d寫作風格就弊傢伙!

我係super fans都認同

每次睇到佢話自己有深厚武術根基我就知佢又會寫九秒九ko一個對手

大宅

睇見呢個Post, 令我有衝動想睇番老貓、大廈、頭髮.....真佩服倪匡的幻想力,可以寫出咁多故事,早期的換頭、人造人,至後來的甚麼氣體外星人、植物人(真正的植物+人),都可見佢幻想力好豐富。

當中我最喜歡蜂雲,可能當時的我覺得特務呢啲角色很神秘,情節都好緊張

其實衞斯理個角色設定很誇張,又話精通過百種語言,又話武功內力深厚,但當時年少的我就係喜歡,可能睇故事就係鍾意主角夠勁先好睇

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇金庸對寫作有大幫助. 培養佢睇文言文更好. 文筆會優雅好多.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

traeh 發表於 17-3-4 01:35
好同意倪匡嘅文字,真係唔夠精煉,唔係學中文嘅最佳讀物。

不過睇書唔止學語文。佢嘅構想,在當年係非常 ...

冇錯,如果單講文筆同技巧,咁應該要睇西西、董啟章、劉以鬯呢d,但閲讀唔係淨係呢樣嘢吖嘛。
衛斯理d作品係反思性好強㗎,尤其佢寫人性都好到位;角度又新(例如顛覆外星人一定係要侵入地球嘅諗法,佢筆下外星人好多都好坎坷),我覺得對擴闊思考、視野係有幫助。
前幾年香港書展都有個衛斯理展覽,佢係香港流行文學界肯定有一席位。

珍珠宮

衛斯理可以!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至