自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公除左俾晒份糧我,仲有......
所有家庭支出佢唔會理亦唔過問,
嫁佢多年我都好自由,要買要洗佢唔干涉.
至於佢,我會預留一兩萬蚊係佢戶口做備用現金,
唔會發生同朋友飲茶食飯無錢埋單/無錢買禮物情況.

老實講就算兩公婆都會有私心,
仲有幾多個蠢人願意俾晒份糧個老婆?!
所以,我係知我老公好信我,若我變佢就人財兩失.
每次對老公有不滿都諗起友人的一番話,
友人講:「你都唔會俾晒啲錢個老公喇,而家你仲想死呀!佢全部俾晒你,你仲想點呀?!」
我都知人無十全十美,也就係因為咁我係欣賞老公對我信任嘅!

禁止訪問

男爵府

世界咁大,緊會有好多唔同睇法啦! 有人覺得A,又有人覺得B...所以我一向都好強調係"我自己" / "我個人"覺得乜乜物物咋!

至於咩係情趣,社會價值觀如何... 咪又係一樣個個人睇法都唔同!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 胡太得叻 於 09-3-9 20:34 發表
岩岩尋日睇完本〔許三觀賣血記〕有感而發先同老公傾開呢個問題,我話我奶奶果個年頭,都係老爺一個擔起頭家養六、七口,然後每月出糧就拎起自己既使費全數比哂奶奶,然後大家一蚊一蚊咁省吃省用,供到仔女出身又買了一、兩層樓 ...

好認同!

男爵府

其實財政獨立係有危機..既然互相信任就要計劃一連串既理財大計先發揮到錢既最大效用, 如買保險, 買樓, 聯名定期儲蓄, 教育基金, 股票, 退休基金, 汽車維修Fund等等...

胡太得叻...果然名不虛存

想講講...老公比晒份糧我>>>唔等如佢無多餘錢洗, 已有共識凡過1萬蚊既支出都要有商有商.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我老公出糧個戶口張提款卡比我keep住
佢要用錢就問我攞

翡翠宮

原帖由 麟媽媽 於 09-3-9 15:50 發表
吓?!咁兩層樓有無女仔個名呢?
未結婚都係牙煙d,分手攞唔番啊。

it's my friend she call off the wedding.

the man is not a bad guy, the flat without my friends name - he gave back the share in cash.
the other is under my friend's name, they still keep it, just make a agreement at laywer which show how many share the man have.

首頁

尾頁

跳至