自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

大宅

好明顯其他人無排隊,推住架車仔又邊夠佢地快呀?平日係MTR見得多,後生仔女側身入lift唔理真係有需要既人。我覺得樓主個女講得好啱,童言最真最直接。唔怪得仍有咁多人如樓主描述一樣,自私自利,原來不少人認為最緊要夠快手,鬼叫你遲唔夠人快?執輸行頭慘過敗家?

原帖由 mrsright 於 09-4-4 15:37 發表
個d lift應該係要排隊最好.

原則上係讓坐比有需要人士先用.

但係如果自己遲過其他人入lift, 之後話其他已經入左lift既人行為不當. 咁個班人好無故.

莫非要已經入坐lift既人, 行翻出來, 比爸爸入左去, 一家人齊 ...

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 mrsright 於 09-4-4 15:55 發表
如果唔排隊會好亂, 讓座比大肚婆, 老婆婆公公 , 手推bb車好正常家教, 但唔讓埋俾個老公. 係咪都應該受責怪 ?

認同.. 如果樓主老公都入埋lift.. 即係同班selfish同級的..

小朋友未識, 見人行得走得就以為人地冇需要, 其實小朋友太直率更加要教.. 唔好睇得自我咁大啊...

子爵府

畀面勳章

樓主講學生和白領在電梯內都唔讓有需要人使用姐 你是有需要用電梯就無需對號入坐,問心無愧咪得囉
原帖由 上校車 於 09-4-4 13:22 發表
我想我俾你同個女咁串法, 我都幾難受

事先聲明, 我唔係特登唔用自動電梯而用lift
早果排, 我膝頭有事, 唔企得耐唔行得遠 (但我就咁望係正常人一個, 睇唔出係內裡傷左)
有時地鐵月台得一兩條自動 ...

水晶宮

原帖由 165488 於 09-4-4 16:43 發表
樓主講學生和白領在電梯內都唔讓有需要人使用姐 你是有需要用電梯就無需對號入坐,問心無愧咪得囉

咁如果我同樓主同lift, 人地望我又好人好姐, 有手有腳
如果佢個女指住我話, 我係咪要拉高我褲腳話俾人知我膝頭有事 ? 定係我陪緊家母搭lift, 佢女指住我, 我要話家母有病不良於行, 我只係陪佢架咋咁 ?

我無意思挑起任何argue 架

大宅

"Mummy, where's daddy gone?"
"Daddy's getting on the escalator cos he can't get in the lift."
"Oh..."
"Don't worry darling, daddy can use the escalator but we can't. He'll be fine."
"That's right! Daddy doesn't need to use the lift!"
"Good girl! One day you will make your daddy proud..."

原帖由 tkkmama 於 09-4-4 16:18 發表

認同.. 如果樓主老公都入埋lift.. 即係同班selfish同級的..

小朋友未識, 見人行得走得就以為人地冇需要, 其實小朋友太直率更加要教.. 唔好睇得自我咁大啊... ...

禁止訪問

回覆 # 的文章

大宅

我好多時推住bb車出入lift都無人讓仲打尖

水晶宮

原帖由 沙沙 於 09-4-4 21:48 發表

都唔會的, 妳隻腳都係痛麻..就算人地睇見妳好人好姐又點..妳自己明咪得..都洗理人點遘的...而且我見果D..有手有腳後生仔女..係健步如飛架...妳陪母親都好正常啊..大家都明的..妳媽咪肯..妳都唔放心啦. ...

或者咁睇啦, 有時你睇到, 覺得人地無需要用lift
但你唔知人地係唔係真係無這個需要

男爵府

原帖由 小泳 於 09-4-4 19:16 發表
"Daddy's getting on the escalator cos he can't get in the lift."
"Oh..."
"Don't worry darling, daddy can use the escalator but we can't. He'll be fine."
"That's right! Daddy doesn't need to use the lift!"
"Good girl! One day you will make your daddy proud..."

禁止訪問

好媽媽勳章

琥珀宮

同意你所講呀!出黎處世,有時要留意下自己言行,細時就話童言無忌啫,習以為常,會變成口沒遮攔,長大後變得神憎鬼厭。

雖然升降機應該讓俾有需要人士使用,但冇絕對明文規定老人、擕帶大型行李及推車仔先可以有絕對使用權,而且我覺得3歲識行識走,係咪一定要坐車仔呢?我阿女2歲已送走架車仔俾人,出入太唔方便,要鍛煉佢自己行。

升降機問題勾起我陀大仔一件往事,10幾年前,當時我去港島某診所覆診,因為要上幾層樓,所以我係度等升降機,當時我陀住5個月,我比較瘦唔多覺,有個企係我隔離既阿伯同我講,升降機要俾有需要既人用,叫我行樓梯,佢仲首先行上去,我默默跟住佢上樓梯,冇講到我陀住bb,因為我明白佢出發點係好,唔想令阿伯尷尬,雖然當時又唔係好多人,唔明點解佢要我行樓梯。

呢件事令我明白凡事唔可以睇表面。

原帖由 chelsealily 於 09-4-4 14:19 發表
如果只睇樓主所描述整件事,
樓主嘅小朋友, 知道有d 地方係比有需要嘅人先用, 係有正確嘅公民意識.
小朋友直接當面批評其他人, 係童言無忌.

但我唔會因為小朋友咁就覺得特別開心驕傲!

掉轉如果係有一天小朋友長大d ...

子爵府

我都好憎呢d有手有腳ga腦部殘障人士(我真係好嬲,唔鍾意ga可以唔睇)
次次都係咁,明明見到咁大架bb車都要打尖,見到有老人家又扮見唔到,行兩步係咪會死呀?
咁都算喇~bb車唔=有需要,ok!
咁輪椅係喇掛?人地推住架輪椅等緊,d有手有腳ga就走晒去企向佢前面,如果d人入晒一定唔會行到最入黎就其他人ga!
咁我都諗住等第二轉嫁喇~但真係睇唔過眼,於是我好大聲咁同c6講:老公!行番出黎喇~讓人先喇~
d人仲唔醒水,我咪再大聲d:讓俾有需要ga人先喇!:;pppp:
d人全部彈開晒

子爵府

原帖由 小泳 於 09-4-4 19:16 發表
"Oh..."

你咁樣幫樓主改左, 其他人睇唔出架

你應該寫清楚
原文
"That's right! they don't need to use the lift!"

應該轉成

其實健全既人唔應該同有需要人士爭LIFT用, 呢個無可否認架喇
但今次有D媽媽真係比左我另一個角度去睇件事
->樓主係因為爸爸都入唔到LIFT而覺得"串"其他人係好啱

樓主同樓主個女都好似無諗過------->爸爸根本doesn't need to use the lift

事實上其他人比爸爸入左部lift先, 又無同"有需要人士"(明明爸爸都無需要)爭, 佢地有咩唔岩?

"they don't need to use the lift?!" 咁佢地走哂出嚟, 比邊個用? 你有需要你都已經入到? 部lift仲有位點解佢地用都唔啱? 一定要比爸爸用先啱?

多得其他媽媽敢言, 令我睇清楚件事

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kateyu 於 09-4-4 22:57 發表

次次都係咁,明明見到咁大架bb車都要打尖,見到有老人家又扮見唔到,行兩步係咪會死呀?

我試過推住BB車去搭扶手梯, 點知俾工作人員截住我要用LIFT~
但去到LIFT又無人讓

大宅

謝謝細心修改~

我係前 post 講過啦, 出入境過關條長者隊,吾會比你全家一齊過吖~

原帖由 小玲太太 於 09-4-4 23:37 發表

你咁樣幫樓主改左, 其他人睇唔出架

你應該寫清楚
原文
"That's right! they don't need to use the lift!"

應該轉成

其實健全既人唔應該同有需要人士爭L ...

男爵府

醒目開學勳章

樓主果架BB車好大架!
見到都覺得... 大陣象!

子爵府

2024年龍年勳章

老實說, 我其實都見過不少人禮讓傷殘人土或孕婦等入lift先.都唔係個個咁無品.可能繁忙時間差D.

lift 其實都係方便市民用既設施,大家都有買票撘車,點解有手有腳的人不可以用 lift 呢?不過,如見到更有需要人士就應該讓比人先.咁大家都開心D.

換個角度看,樓主架孖B車又真係好大,你入lift 都佔了半個lift位,你也要體諒下人,香港是出名地小人多,人車爭路,相就下啦.

另外,我覺得你女兒的說話是童言無忌,好可愛,但不值得為佢而驕傲.始終佢係自我中心.

原帖由 kateyu 於 09-4-4 22:57 發表
我都好憎呢d有手有腳ga腦部殘障人士(我真係好嬲,唔鍾意ga可以唔睇)
咁輪椅係喇掛?人地推住架輪椅等緊 ...

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

首頁
34567...25

尾頁

跳至