懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

一日無上黎,已經part 3,等我追返d post先...
仔仔在3/6/09出世喇...

facebook:www.facebook.com/candyliu1218

大宅

好媽媽勳章

我都係用大眼雞架,等我睇下點清潔先....

原帖由 amy_mktse 於 09-4-4 22:27 發表
有d ma ma 教洗大眼雞ar,好似幾work wor,你o地參考下啦~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=423771&extra=page=269&filter=0&orderby=dateline&page=1

facebook:www.facebook.com/candyliu1218

大宅

好媽媽勳章

六個月開始食,會唔會早左,我諗住8個月先食....

原帖由 SS+s 於 09-4-4 22:37 發表
各位六月媽媽︰

剛看完一本'孕媽媽應做100件事',其中有件和大家分享下︰
怎樣可以縮短產程︰
在六個月時開始吃'白蓮鬚煲雞蛋糖水'
材料︰白蓮鬚3錢、雞蛋1隻、冰糖少許、水3碗
大火煲滾後,轉小火煲致1碗水便完成。
*白蓮鬚︰蓮 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bellebelleyee 於 2009-4-5 09:59 發表
大家好@@
我第一次係呢個forum留言
bb預產期係28/6/2009.........多多指教
welcome~ 你會係邊間醫院生bb呀~第幾胎呢?

伯爵府

反而我早個星期同我個仔去睇兒科醫生, 果姑娘問我有無入D BB 會, 然後佢仲話同我全部再填寄去, 都有4-5份, 有D我入大仔時已入咗, 佢話唔好理佢寄咗先算.

原帖由 amy_mktse 於 09-4-4 10:34 PM 發表
講番join d BB會,o尋日我去私家產檢時問d 姑娘,原來佢o地收埋好多BB會o既form o架,佢o地唔會主動問你,不過你問佢,佢會比好多form 你填o架,雖然我好多都join o左,不過我都再o向私家填多一次,睇下d BB會,會唔會補send d gift 比 ...

伯爵府

Welcome, 你係邊到生呀?

原帖由 bellebelleyee 於 09-4-5 09:59 AM 發表
大家好@@

大宅

報到

6月10日預產期第一胎.
now好緊張!多多指教!

大宅

原帖由 siucandy 於 09-4-5 10:59 發表
六個月開始食,會唔會早左,我諗住8個月先食....
我7個月開始飲,第一次飲有小小呵.
我問過中e,如果有呵要減少份量.

大宅

Hi, 各位媽咪,你們幫BB改名未呀? 請問有冇好的改名師傅介紹呀? 幾錢呀? 有的話可否email比我呀? 我的email address是[email protected]. Thanks.

民房

大家好﹗我預產期是6月9號。 是第一胎。 請多多指教﹗

大宅

原帖由 Elaine12 於 09-4-5 16:12 發表
我同你差一日呀,我6月10日預產期.

大宅

【今日蘋果日報】消費Blog:洗衣機要每月洗白白

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090405&sec_id=4104&subsec_id=11869&art_id=12605423&cat_id=7349340

呢 排 天 氣 濕   , 搞 到 周 身 唔 聚 財 , 早 幾 日 開 機 洗 衫 , 唔 覺 意 掹 開 機 門 嘅 膠 邊 , 睇 到 入 邊 積 晒 霉 菌 同 發 出 異 味 , 真 係 嚇 咗 一 跳 。 部 機 買 咗 幾 個 月 , 咁 快 發 晒 霉 , 用 刷 擦 極 都 擦 唔 甩 , 咪 搵 消 委 會 老 友 求 救 囉 。
老 友 話 , 每 次 洗 衫 啲 水 會 積 喺 膠 槽 入 面 , 如 果 冇 用 軟 布 擦 乾 膠 邊 , 同 打 開 機 門 風 乾 先 關 好 , 好 容 易 發 霉 。 可 以 試 吓 用 布 或 牙 刷 , 沾 啲 酒 精 或 者 稀 釋 嘅 漂 白 水 輕 力 將 霉 菌 抹 擦 。

發 霉 致 越 洗 越 污 糟佢 仲 話 , 洗 衣 機 要 定 期 「 洗 白 白 」 , 大 約 每 月 一 次 , 否 則 啲 衫 會 越 洗 越 污 糟 。 因 為 啲 衫 洗 完 後 機 內 殘 留 咗 唔 少 水 垢 、 衣 物 纖 維 、 毛 髮 等 , 好 容 易 滋 生 細 菌 同 霉 菌 , 令 洗 衣 槽 發 臭 , 洗 完 啲 衫 褲 都 會 沾 有 微 生 物 。
老 友 教 路 ,  家 巿 面 有 唔 少 洗 衣 機 清 潔 劑 。 購 買 嗰 陣 要 小 心 睇 標 籤 , 選 啱 自 己 部 機 型 號 嘅 清 潔 劑 , 好 似 有 啲 適 用 歐 洲 機 、 日 本 機 , 或 者 不 銹 鋼 及 膠 製 內 槽 嘅 洗 衣 機 。 有 個 別 清 潔 劑 標 明 不 適 用 於 前 置 式 、 上 置 滾 桶 式 同 兩 槽 式 洗 衣 機 。

清 洗 後 要 過 一 次 水用 嗰 陣 仲 要 睇 清 說 明 書 , 留 意 清 潔 劑 浸 泡 時 間 , 有 啲 可 以 浸 泡 少 於 3 小 時 , 有 啲 要 浸 10 個 鐘 。 如 果 浸 過 龍 會 損 壞 機 件 , 「 標 籤 唔 清 唔 楚 嘅 清 潔 劑 就 唔 好 買 嘞 。 」
老 友 仲 話 , 部 份 清 洗 劑 具 有 漂 白 作 用 , 如 果 用 清 潔 劑 洗 機 後 , 過 水 唔 夠 徹 底 , 殘 餘 嘅 清 潔 劑 會 令 衣 物 甩 色 , 所 以 用 清 潔 劑 洗 機 後 , 要 以 一 般 洗 衣 模 式 清 洗 最 少 一 次 。

電 郵 : [email protected]

大宅

我自己四個月個陣洗左,但係牙醫話無乜野最好都不要在懷孕期間洗牙,雖然孕婦書話4至6個月是ok,但會否動胎氣及細菌感染就好難講,唔怕一萬……

仲有,剛在電視中看到節目預告,明天1400亞視本港台師奶你好野,將會訪問牙醫討論孕婦牙齒檢查的題目,大家可以留意留意。

原帖由 kathy_lobb 於 09-4-4 23:18 發表
我洗左呀...都ok無乜問題...我洗嗰時都已經七個月...個牙e話都無問題...不過要洗的話最好四至六個月期間洗咁會穩陣d...我洗完少左牙血..不過都間中會有...

...

大宅

welcome!

原帖由 Elaine12 於 09-4-5 16:12 發表

別墅

我bk左 baby house呀, 唔同添, 仲諗住可以一齊影張相添...
我都無咩裙, 平時都係著牛仔褲, 所以而家超苦惱!
原帖由 菜菜子媽媽 於 09-4-4 20:26 發表
咁岩既...你bk左邊間呀?我bk左 fab studio呀~~~
我個日打算著leggings去....鬆身少少...我冇咩裙架...keke~~~
打算帶一兩件causal 同plain d既衫....牛仔褲一條...
帶一件淨色黑色衫...同埋一件似bra top既野...
睇 ...

大宅

原帖由 hwylee 於 09-4-5 09:27 發表
is there any website for this shop?

http://www.face-hk.com/

大宅

原帖由 suesue00721 於 09-4-5 13:09 發表
報到

6月10日預產期第一胎.
now好緊張!多多指教!

我都係10/6喎...你在哪裡生呀!?

大宅

原帖由 suesue00721 於 09-4-5 13:11 發表
我7個月開始飲,第一次飲有小小呵.
我問過中e,如果有呵要減少份量.

飲白蓮so!?

別墅

原帖由 bellebelleyee 於 09-4-5 09:59 發表
大家好@@

welcome bellelelleyee~~

大宅

原帖由 小龍女BB 於 09-4-5 17:25 發表

飲白蓮so!?
係呀!唔知係唔係份量多左

首頁

尾頁

跳至