自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

"哦" 咪得囉

子爵府

回覆樓主:

lee種人,通常想人讚/認同,想佢收聲最快方法係認同佢,然後同佢講,出面食同喺佢屋企食嘅分別…… 例如大家都唔駛煮,或者地點就腳d.
當然對住超要認同感同唔識睇人眉頭眼額者或會繼續糾纏。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

係人都煮到
但係咪可以煮到甘好食先

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好老土!

水晶宮

回覆樓主

我都會咁講,但只限對住我老公/阿媽/家姐/阿哥/阿囡!
但同fd就唔會喇,唔通人地想叫杯凍檸茶都話喺屋企沖到?咁樣好的掃興!

侯爵府

花生油子 發表於 18-8-29 01:49
好似我姑奶 餐餐出去食飯都話自己煮仲平仲好味 叫呢樣餸又話唔抵,,果樣又話唔好味 :badf ...

唉同我姑奶一樣,最怕同佢去酒樓食套餐,一上菜就問人識唔識煮,冇人答佢佢又話易煮又乜又物,煩到

子爵府

下次去食自助餐

子爵府

回覆樓主

其實我都係甘,不過只限同屋企人食飯先甘講。 例如食甜品, 而家出面食一個sofflee pancake , 出去食一碟70-80 蚊, 自己整係都係幾蚊成本。 食西餐更加係, 只要自己買D 靚扒,比出面食抵好多。 最唔抵係打邊爐。 不過, 同朋友食飯, 我通常都唔多比comment. 因為只enjoy 朋友聚會。

公爵府

2018復活節勳章

摺埋隻耳仔扮聽唔到

子爵府

回覆樓主

我99都係咁

珍珠宮

艾菲BB 發表於 18-8-29 00:33
其實佢唔介意去佢屋企食架......不過我介意囉,因為佢煮得冇人地咁好味
...

煮得無人咁好味好心佢就唔好咁講啦!唔知以為佢係大廚出身

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

艾菲BB 發表於 18-8-29 00:33
其實佢唔介意去佢屋企食架......不過我介意囉,因為佢煮得冇人地咁好味
...

重點

珊瑚宮

2024年龍年勳章

艾菲BB 發表於 18-8-29 08:46
佢唔係介意錢,佢係覺得自己都煮到,點解叫要呢個餸呢?
但有時我只係單純想食咪叫囉,唔會諗自 ...

咁就話「我依家想食,咁你依家即刻返屋企煮俾我食啦」

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

既然佢煮得冇人咁好食,就直接講話人地煮得好食過你喎

男爵府

回覆樓主:

我一定說這句:自己煮好………,揾自己笨,難得可以“飯來張口”。出街食飯,不會著重食物的味道,只會享受和朋友hea 一hea,休息一下。
如遇到這類喜歡自誇朋友,會轉換話題,當聽不到。因好多人只懂吹水,是不會做,所以不會理會她,免影響自己的情緒。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁衰
叫佢返屋企食自己啦

象牙宮

回覆樓主:

呢句野通常出自我個仔把口,成日同佢出去食飯,都話阿媽你都識煮,唔特別

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我爸以前都成日咁講,覺得出街食貴,近年轉為話:抵呀,自己煮買材料都唔平又多功夫。

伯爵府

回覆樓主:

我99又係咁樣!做節去酒樓食!
上了幾碟餸就話
「呢啲$500都煮到,出嚟食咁貴!」
我話「$500搅得掂,99我比多$500你,
下次你煮夠12味餸!」

翡翠宮

MrsSingSing 發表於 18-8-29 00:30
我一定會答,‘下次去你度聚會,你煮’

首頁
34567...8

尾頁

跳至