自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

諗起某親戚個仔,帶女朋友返屋企,屋企有老、有細,又有妹,佢女友成日著背心低低係屋企行來行去,佢啊媽就開聲同個仔講叫佢女友行出房門時著返好d,點知佢個仔就好似癲左咁,想打佢啊媽(當時佢老豆返左鄉下),親戚嬲到唔煮飯比佢仔食、唔幫佢洗衫。
到佢老豆返黎,佢老豆二話不說拎起電線狂抽佢個仔(佢仔當時已經2x歲),之後要佢同佢啊媽道歉。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都吾讚成因為咁小事而趕個仔走,係會吾開心,但個仔始終十月懷胎生出來,佢又吾係大奸大惡,偷呃拐騙,比起果d其實好少事,趕左佢走就後悔,佢在出面點你都吾知。

伯爵府

其實佢到呢刻都好孤獨, 所以會為女友、 朋友付出一切,去找尋陪伴的感覺。

佢識say sorry, 即係佢都仲care你地。 但佢未諗得通,未過到自己關口。

可能其實佢都唔知自己想點。 突然睇醫生, 話佢有病, 可以食藥, 食左藥又唔見自己好叻或好左。 咁佢就會想外在來d改變。

伯爵府

sman 發表於 18-11-23 02:50
對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

但改變左又好似更空虛,因為連人地俾既目標(讀書) 都無埋。 跟手就變成: 人地既目標=我既目標( 朋友既目標)

其實佢仲未適應, 仲未知想點。 呢個時候就係考佢價值觀個底有幾好。 如果你相信佢唔會做壞事, 唔會傷害自己, 就放手俾佢去啦。

如果唔放心, 就俾個時限佢, 例如19歲佢都未穩定, 就要聽哂爸媽話( 你自己再諗適合既deal)

琥珀宮

sman 發表於 18-11-23 20:12
咁佢又未至於帶返屋企……我會癲架

不比女友留宿,呢個要企硬。

最好講明婚後也不會同住佢無能力搬出住,就千萬唔好攪大女朋友個肚。

琥珀宮

c.vieri 發表於 18-11-23 23:18
諗起某親戚個仔,帶女朋友返屋企,屋企有老、有細,又有妹,佢女友成日著背心低低係屋企行來行去,佢啊媽就 ...

其實根本唔應該比個女仔係度住

琥珀宮

c.vieri 發表於 18-11-23 23:18
諗起某親戚個仔,帶女朋友返屋企,屋企有老、有細,又有妹,佢女友成日著背心低低係屋企行來行去,佢啊媽就 ...

老豆做得好,但都係嗰句,細路要由細到大教,唔教以後唔使教。有d細路易教,但好少數,大部分都係難教。做父母嘅唔可以因為難教而唔教,返工,天生天養等係最漂亮嘅借口,其實好多事情都係因果。

伯爵府

sman 發表於 18-11-23 02:50
對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

同我親戚大仔樣,又係只做part time, 又識左條女,無錢食飯,帶埋女友日日開飯就返黎,最後個親友就提早食飯,费事佢地返黎食,叫佢地食自己,不過佢两個仔,所以對大仔可做得盡

伯爵府

樓主, 雖然我啲仔女未有咁大, 亦唔排除佢哋會好似妳個仔咁

不過如果係我, 我會唔理佢, 因為佢都大啦, 要佢自食其力, 到佢山窮水盡就會醒咖喇.

水晶宮

mandy952 發表於 18-11-24 10:39

老豆做得好,但都係嗰句,細路要由細到大教,唔教以後唔 ...

其實果個親戚管教仔女都算嚴架,佢地都怕佢老豆。

至於個女仔係半夜襯佢屋企人訓晒帶返黎嘅之後就成日帶返黎,後來分左手lu。(佢父母反對下)

象牙宮

回覆樓主:

點都要鬧醒佢,唔讀唔緊要,但點都要有工生活有錢,可以唔收床位錢,但如果仲係食屋企用屋企,點都要比1千幾百蚊!有本事去女朋友屋企住囉!我成日同個仔講明,屋企床位係免費,但沖涼食飯呢d生活費我會計足,一唔讀書就1毫子都唔比!

子爵府

我個大仔今年中二,而家已經灌輸如果佢讀唔成書就要出去打工,我地唔會養佢既觀念!
有d野,真係要迫出黎!
比著我,比我限期個仔,講明限期過仲未比到一定家用及番全職工,呢個家唔會再養佢!叫佢自己諗辦法!

男爵府

bluetulip 發表於 18-11-23 05:40
針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係 ...

完全同意……

琥珀宮

c.vieri 發表於 18-11-24 11:35
其實果個親戚管教仔女都算嚴架,佢地都怕佢老豆。

至於個女仔係半夜襯佢屋企人訓晒帶返黎嘅之後就 ...

你都識講怕老豆,咁阿媽平時點教呢,定係旨意個老豆教?父同母都有責任教仔女,帶人返屋企都得,已經好大問題啦,比著我會襯佢訓著時一大盆水倒落去,睇下個女仔仲敢唔敢留低?

水晶宮

mandy952 發表於 18-11-24 13:17
你都識講怕老豆,咁阿媽平時點教呢,定係旨意個老豆教?父同母都有責任教仔女,帶人返屋企都得,已經好大問 ...

啊媽係唔出聲果種黎,當然梗係一個好媽媽啦,平時都係佢老豆不停哦/說教d仔女多。

佢啊媽諗住個仔咁大,帶女仔返黎都由佢掛(我估),好過成日唔返黎訓

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

唔好嬲,
試想吓去叻個樣就會冇咁激氣啦!

男爵府

bongbongpatty 發表於 18-11-23 09:12
如長期家用都無
我會叫佢搬
甘你預左當生少個得啦

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家D又朋友真係好難教
做人父母甚艱難,驚你太過
強硬令到佢去做傻事,自己又會好後悔
放軟又過唔到自己個關,唉…
加油吧,媽媽

琥珀宮

c.vieri 發表於 18-11-24 13:35
啊媽係唔出聲果種黎,當然梗係一個好媽媽啦,平時都係佢老豆不停哦/說教d仔女多。

佢啊媽諗住個仔咁大, ...

其實唔係阿爸定阿媽嘅問題,只想講唔出聲或縱容,對佢太林善都係害左佢。有d人天生生性唔使點理,但太少呢類人,大部分都係要好勞氣咁教。

琥珀宮

c.vieri 發表於 18-11-24 13:35

佢啊媽諗住個仔咁大, ...

其實話唔識教唔係一個理由,講得難聽,唔出聲同唔理有咩分別呢?
點解你親戚個仔睇男女關係睇得咁隨便?仲要搵個打阿媽嘅女人返黎?
好多人都識得做好人,因為做好人有人讚嘛。

首頁

尾頁

跳至