自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

係咪有分身?
點解有2個唔同嘅名去覆post

男爵府

mother904 發表於 18-12-14 07:13
既係「係人都知」,點解仍要做實驗?目的顯而易見,佢想學生親眼見到膠匙不可開鐵罐,一開始,這個就不是o ...

我都係講出我嘅睇法,無講過要你認同喎
既然接受唔到有其他意見,咁你同果個你口中“厚顏無恥”嘅老師有咩分別

侯爵府

馬爾太 發表於 18-12-14 09:33
考試不嬲都係考技巧!點會考你識唔識!唔溫書就去考就梗係唔識啦!

即係訓練一班人做考試機器

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

子爵府

Joant 發表於 18-12-14 13:00
即係訓練一班人做考試機器

不嬲都係!否則點會有咁多操卷班!TSA都係咁操之嘛!我見呢度啲家長好buy架喎。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

milktealai 發表於 18-12-14 08:59
係,就算我再討厭個老師,都唔會比我女知道

你講得無錯,尊師重道好重要,我從來唔會係我仔面前話仼何老師
我要記得幸福......

琥珀宮

??

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想知咩事

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

雖然睇唔到你內文,但學校嘅嘢,真係好多唔公平

水晶宮

我女小學呈分時,有條常識題,不在課本的,但上堂時老師有講的,我女識答,有上堂,有専心上,一定識。

但好多人唔識,(emoji)d家長嘈到癲左,話不在課本上,嘈到上到去校長到,最終係嗰題唔計分

珍珠宮

wcandtt 發表於 18-12-14 13:47
我女小學呈分時,有條常識題,不在課本的,但上堂時老師有講的,我女識答,有上堂,有専心上,一定識。

但 ...

嘩!您間學校全部考課本?

我地一早常識已經有課外。高小更加多情景題和課外。知道有些班老師會放水,吾通又去嘈?

根本知道吾少不公平,所以其他班家長都要識。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bbc2018 發表於 18-12-14 09:41
家長可以爭取,樓主有爭取啊!但有好多更加差的效果你預計吾到。好似這件事,老師咁做,引起更加多問題, ...

就係呢啲咁樣嘅老師, 令人覺得不值 尊重。

我女呈分英文問 question words, 填答案就算第一個字母無 capital letters 都有分, 我都唔忿氣但係冇出聲
總有離別的時候

大宅

浩霆豬豬 發表於 18-12-14 04:13
根本題目有爭議性,我仔細時都成日咁挑戰老師,我由一年級起已經教我仔,做功課時點答我都唔會干涉,但考試 ...

完全同意

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實有時真係好無奈,又驚得罪老師無好結果,但又似乎明明無錯但又被扣分,令我想起一件我囡小一的近似情況,因為是小一考試,所以對比樓主無咁大影響,但都好想分享一下。
條題目是歷史人物題,要寫出下列圖片中歷史人物的姓名,有孫中山,有秦始皇......

我囡在秦始皇的圖片寫上嬴政,小一的她識寫係因為之前溫書時我同佢一齊上網睇過有關秦始皇的資料。點知,派卷回來老師打了個大交义,而正確答案是秦始皇,我當然唔忿氣,叫我囡返去問老師,我囡返去問老師話秦始皇不是姓名,題目問姓名,所以應該是嬴政,點知老師話:.........

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

因為個幅圖秦始皇是頭戴皇帝帽,你直接寫嬴政是不敬,所以一定要寫秦始皇,佢返來話我知,我O晒咀。

其實應該是題目有問題,佢只係要求學生答秦始皇,咁你咪問下圖是誰囉,又要寫出姓名,老師就照model answer改,改錯又死唔肯認,仲要死雞撐飯蓋。(我心想,毛澤東以後亦不可提,只可叫毛主席,否則不敬)

不過我囡當時只係小一,差個2分影響也不大,樓主就慘D, 要呈分,所以都好無奈。

其實類似情況我囡在小學階段已試過好多好多次,佢而家已經中學,我又發覺已經甚少出現這情況,而家有時囡同老師model answer唔同,問返老師,老師都會接納,唔知係唔係一般小學老師較為唔衰得呢?

水晶宮

bbc2018 發表於 18-12-14 13:53
嘩!您間學校全部考課本?

我地一早常識已經有課外。高小更加多情景題和課外。知道有些班老師會放水,吾 ...

有考課外,時事題咁。

珍珠宮

Hemi 發表於 18-12-14 04:11
其實有情況可以打開,只要個蓋沒有閂得太實
我覺得你個女識咁答很不錯,可惜香港好多老師只識用單一standar ...

「香港好多老師只識用單一standard answer」
係,我仔上次測驗,有題「秋天來了,樹葉變成(黃/紅/黑/白)色。」我仔鍾意睇旅遊節目,佢一諗就係秋天去睇紅葉,所以揀紅,但老師說錯

侯爵府

回覆樓主:

post洗咗,睇唔到。我個仔都係考緊呢幾個topic,塑膠應該太軟做唔到槓桿吧。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mei 發表於 18-12-14 14:23
因為個幅圖秦始皇是頭戴皇帝帽,你直接寫嬴政是不敬,所以一定要寫秦始皇,佢返來話我知,我O晒咀。

其實 ...

唉!呢d老師真令人好frustrated!!
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

我哋份卷唔會派㗎喎,老師出錯都冇證冇據,小朋友形容又未必準確。 投訴機會都冇

首頁

尾頁

跳至