自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

今年C6 D台灣屋企人黎香港飲順便玩幾日
都話黎一次就夠,如果唔Shopping無咩地方好去
佢地覺得最唔舒服係
1.餐廳服務好差,諗耐少少伙計就黑面催佢地,叫人拎個碗仔都悔悔氣氣
2.的士司機態度差,去得近好似唔想載咁,上次呻到落車
3.搭地鐵迫就預左,但D人驚死上唔到咁,人地未落車就衝入去,撞到應一應
因為佢地都係去慣旅行,年年都會Family trip
去旅行最緊要係relax,但黎香港一D都唔放鬆

侯爵府

chillimom 發表於 18-12-21 13:33

唔同意囉,硬是要spin 走個issue !迫係一定會令人更燥 ...

依加住擋房迫,以前七十二家房客咪又係迫,我細個住安置區,一家5口住80尺仲迫,邊有依加咁多問題,以前啲人比較逆來順受,依加啲人就自我中心,唔太願意去理解人地!
結果你唔讓我,我點解要讓佢,搞到咪冇來冇往!

男爵府

早幾個月第一次去高雄,真心覺得舒服!

搭捷運時感覺非常强烈,不會覺得侷促。(對比香港地鐵,而家早上7:00前的非繁忙時間,車廂已經相當多人!!)

香港,幾乎去到邊都係人,比人撞……好難唔燥底!

仲有,我唔覺得台灣落後!而且當地的服務業人員、的士司機等,普遍都很友善。

所以聖誕又忍唔住再去高雄,就係因為想透透氣,真正休息一下!係真正的休息!

男爵府

露比EE 發表於 18-12-21 13:52
依加住擋房迫,以前七十二家房客咪又係迫,我細個住安置區,一家5口住80尺仲迫,邊有依加咁多問題,以前啲 ...

夾硬嚟,以前條街有冇咁多人呀。你點講都spin 唔返去你想嗰個方向㗎啦。數據上人口多咗幾多啊?旅客同勞動人口又多咗幾多啊?平均每人居住空間又少咗幾多啊?

水晶宮

真係迫喎冇講錯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

露比EE 發表於 18-12-21 13:52
依加住擋房迫,以前七十二家房客咪又係迫,我細個住安置區,一家5口住80尺仲迫,邊有依加咁多問題,以前啲 ...
以前條街無咁迫先 而家屋企又迫出街又迫

禁止訪問

男爵府

artroboy 發表於 18-12-21 13:23
話時話,有無發現香港依家越開越多四川、重慶、老東北餐廳?港式茶樓越來越少,好多變咗個小店開幾枱。
...
我都覺
但小店好多都頂唔到幾年就執

水晶宮

回覆樓主:

十幾廿年無去台灣了,人係少但無野吸引

珍珠宮

麟媽媽 發表於 18-12-21 10:56
我唔覺得只係國內人影響香港形象,好似琴日我去工展會,行出場地有個後生仔擰轉頭同佢阿媽講嘢,就撞落我 ...

部分香港人表面有文化,但内在好mean 好rude

返正題,同意香港好迫,我都唔鍾意行街。好多配套要改善先可以接待咁多遊客,亦應該做多啲嘢去開拓唔同客源。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

gigi19810326 發表於 18-12-21 12:06
我唔覺得係
我都極度討厭呢個所謂人口政策,要怨,只可以怪自己無本事 ...

其實我唔會特別討厭內地人,不過香港政府確係好「成功地」令香港人討厭內地人。

無誰教育、醫療、住屋、都不可容納咁多人口之時,仍然不斷聽阿爺話,引入內地人。

不過,講真都唔關香港政府事既,我地都冇say、國家政策點都要配合。

走?談何容易?笑看風雲變吧~

男爵府

tester5 發表於 18-12-21 15:01
其實我唔會特別討厭內地人,不過香港政府確係好「成功地」令香港人討厭內地人。

不是全部都關大陸政府事,好似雙非和大學收大陸學生,係香港自己整死自己,一小班人獲利,大部份香港人埋單!

伯爵府

SheShehaha 發表於 18-12-21 10:33
而家平日都淪陷了

Yes
地鐵不停加開

伯爵府

Mm233 發表於 18-12-21 14:08
以前條街無咁迫先 而家屋企又迫出街又迫

依家係屋企一打開門就係人海

伯爵府

登!登!登! 發表於 18-12-21 10:39
回覆 SheShehaha 的帖子

我住香港都好討厭香港, 哩D係香港政府做既好事 (不喜勿插) ...

所以聖誕節都係躲係屋企

伯爵府

自己香港人,有3,4日假期都出走。
自己地方都頂唔順,外來人有咁的感覺可理解。

食物更加不用講,有些餐廳,真係可以用貼錢買難受來形容

到處一樣樣的商場,連鎖店,香港人自己都行厭

公爵府

好媽媽勳章

brother4 發表於 18-12-21 10:31

-樣去台灣孩子話-次夠

100000%同意
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

BONAQUA 發表於 18-12-21 13:40
今年C6 D台灣屋企人黎香港飲順便玩幾日
都話黎一次就夠,如果唔Shopping無咩地方好去
佢地覺得最唔舒服係
正解
平心而論, 有邊個想來香港渡假先
以前就話中西文化薈萃, 好多文化特色
而家...已經係中國其中一個城市
文化零特色, 條街D鋪零特色, 野食好多都好求其一味要快

人多地方細, 又多大陸人, D野一味迎合佢地既口味
真係有咩selling point 可以吸引人來玩多過一次?

另外有D人話台灣好落後(例如力伯), 真係好井蛙
睇下各國人均GDP, 台灣唔差架, 係強國3倍

大宅

好羞愧,不過仲有唔少香港人自我感覺良好

伯爵府

SheShehaha 發表於 18-12-21 10:18
台灣人最討厭去香港旅遊據東森新聞報道,以往台灣人最喜歡去香港看夜景,但近年香港的人口愈來愈多,街道變 ...

立即廣傳~

首頁
34567...8

尾頁

跳至