自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

加油

伯爵府

畀面勳章

佢覺得自己變左你地既負累所以心情好差。。。你都唔好上心la

男爵府

catcat@cat 發表於 18-12-26 18:58
樓主好孝順,已經做得好好,佢仲成日發脾氣你緊係覺得好委屈

謝謝你,我明去老人院真係好慘好唔開心,所以先更加迫自己幾累都儘量去,星期六,日唔安排全日節目,要留兩個鐘去同阿嫲食下野哂下太陽,我已經唔識點樣再做好d, 始終冇可能接佢黎我屋企住。

我老公覺得我自己攞嚟辛苦,阿嫲其他仔女探多d 應該,我做孫既,個仔又細,份工又辛苦,點解要難為自己做咁多野。

今日同佢呻一呻,已經叫我以後都唔好再去,佢叫做俾到既支持係可以睇住個仔,其他都唔敢要求佢太多

禁止訪問

男爵府

其實阿嫲心(emoji)面知道,只係有情緒唯有向最親嘅人發,以前媽媽成日話我知,人老咗就變番小朋友,會發脾氣要氹。樓主加油呀,你好錫你嫲嫲,可能覺得自己做得未夠好,所以壓力大,但我覺得你已經盡咗力,問心無愧就得了。
我是一隻大草蚊

男爵府

洋洋 發表於 18-12-26 21:03
如果貓貓太辛苦,安樂C未必唔好

佢除左有鼻血同埋成日叫,其他野都可以,有跳有訓, 望落又唔知佢係唔係辛苦,我係諗住佢有一日唔肯食野就應該差唔多

禁止訪問

珊瑚宮

回覆樓主:

老人家係咁, 尤其係思路清晰, 更加接受唔到自己行步路都有問題。
佢鬧當聽唔到, 哦一聲就算, 唔好太上心。
真係頂唔順, 放自己假, 唔去睇佢1,2星期。

珍珠宮

回覆樓主:

老人家一向走得行得食得, 突然有一日啲野全部同以前不一樣了,一下子好難接受, 就會自責自己為何咁笨手笨腳. 要人照顧好無面, 仲要係個孫女照顧。

因為我亞婆都係咁,有病入醫院, 佢以為自己會好快出院, 幾日都唔肯去沖涼, 話回家先沖。 最後我見佢啲頭髮好笠,又呃又哄佢先肯係醫院沖涼。 因為佢唔好意思要我這個外孫女幫佢沖。 (親人咁啱果段時間不在港)

珍珠宮

Mikor 發表於 18-12-26 20:51
因為老人院係親戚選,我做細既不能意見太多, 老實講唔會係五星級的家,只係叫做近親戚屋企搵到間尚算方便 ...

佢去得廁所就由佢啦,佢行動得就唔鐘意用片好正常,有冇拐杖(連叉那種)俾佢用?
你可以教佢日常都做“盆腔底運動”(好似忍尿咁收緊下盆內肌堅持五秒才鬆,重复做多幾次),有助改善瀨尿的,咁你地湊下佢出去飲茶都方便。
老人係咁,扭計又頑童,問心盡力就是了

子爵府

回覆樓主:

你好乖

珍珠宮

Mikor 發表於 18-12-26 20:54
佢仲肯食野,所以我覺得未夠期,但朝朝五六點就大叫,我已經好耐冇訓好,有時老公嬲嬲地話不如早送佢走, ...

人若癌症未期好多器官壞了,神經麻刺或好痛的,人可用麻醉劑舒緩,貓貓冇,其實難受吧?!我支持你先生説法,萬般不捨,放手可能對牠更合適

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Mikor 發表於 18-12-26 17:16
佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

你己經做得好好。
病人自己心情不好,好易會向日常照顧者發脾氣,你唔好嬲佢啦,佢冇心架,只係當下忍唔住,事後佢應該會好心痛你,佢會知自己做錯左。。
我覺得,你喊,應該唔係只為嬲佢。你都有情緒,作為主要照顧者,你既壓力都好大,喊,也是你自己情緒既發洩,對你可能也是一件好事。希望你喊完會覺得舒緩一點吧。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主好孝順

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好多野盡咗心就好,你壓力好大,唔好迫得自己太緊。 一星期三次已好奔波,保重自己!

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

明白你難受但坦白講對仲有幾耐可以俾佢咁閙,頂住,作佢知你孝順嘅

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

樓主好孝順,唔好唔開心

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

嫲嫲有你這個乖孫是她的福氣。

珍珠宮

Mikor 發表於 18-12-26 17:16
佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

老人家以為冇人理發脾氣,辛苦你喇!

首頁
34567...9

尾頁

跳至