自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 horhor1 於 09-5-7 03:11 發表
老爺點解咁鍚四奶奶呀,我無睇開頭幾集呀,係咪幫到佢做生意呀所以咁鍚佢咋,四奶奶係點入蔣門架?

四奶奶好型呀~~
柴九好似細佬仔~~
二奶奶就好cute~~
三奶奶好可憐~~
大奶奶好狗~~ ...

唔該上 TVB 既 MyTV 睇番開頭幾集呀,您會更加喜歡蔣老爺同四奶奶架

別墅

真係好好睇

水晶宮

2024年龍年勳章

寶琦原本同蔣喬係一對架. 後來因為有d事發生左, 寶琦一家比皇上抄家, 寶琦c裡逃生, 匿埋在皇爺府做廚娘廿幾年,後來比大奶奶發現想報寸不過有驚無險, 最後同蔣喬相認,結婚.

原帖由 horhor1 於 09-5-7 03:11 發表
老爺點解咁鍚四奶奶呀,我無睇開頭幾集呀,係咪幫到佢做生意呀所以咁鍚佢咋,四奶奶係點入蔣門架?

四奶奶好型呀~~
柴九好似細佬仔~~
二奶奶就好cute~~
三奶奶好可憐~~
大奶奶好狗~~ ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 eunice23 於 09-5-7 00:13 發表
頭先放工係尖沙咀見到4奶奶,如果唔係咁多人,我都會叫聲佢4奶奶~

哈..我覺得佢聽到會好開心..因為套劇收得...點樣可以整d noise等tbb知道佢咁受歡迎呢....

大宅

其實首主題曲都唔錯, 特別係歌詞方面

別墅

有冇人知柴九今晚係米同大奶奶佢地一齊反四奶奶呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cindy234 於 09-5-6 23:09 發表
黎耀祥,岳華,雯女,娥姐,呢啲先至係演員 ,..陳總唔好再迫我地去睇你嘅契仔做節日or做戲,我地真是會(見暈),因為血庒上升...: :;pppp: :;pppp: ...

除左佢地做得好之外, 我覺得呀大奶奶都做得好好.

侯爵府

原帖由 hellotung 於 09-5-7 10:53 發表

除左佢地做得好之外, 我覺得呀大奶奶都做得好好.

大奶奶真係超賤,成日精人出口,係2奶奶先咁鬼豬,
不過我覺得大奶奶真人應該好nice

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

好睇咪衰羅,我想睇但係又驚兩個女追埋一份.但係我又真係好想睇,又要兩個女上床我講故事.呢兩晚都過o左佢地訓覺時間先叫佢地上床,攪到故事都冇得同佢地講.我呢個媽咪真係唔合格.

大宅

話時話, Suki o係呢套戲o既扮相幾靚.唔知係咪人紅o左真係會靚d. 佢係越黎越靚果隻.

別墅

原帖由 eunice23 於 09-5-7 10:58 發表

大奶奶真係超賤,成日精人出口,係2奶奶先咁鬼豬,
不過我覺得大奶奶真人應該好nice

2奶奶比老爺叫佢做彭豬~~

男爵府

係啊係啊~~演技派真係唔同d~~
忍唔住要追落去~~
Love is True~ :-D

男爵府

原帖由 hoiching930 於 09-5-7 11:08 發表
首歌都幾好聽,開頭我仲以為係流好朧唱,之後先知係吳唱K,good,好大驚喜!
我都估唔到係吳唱K唱架,因為覺得好聽所以先留意字幕睇下邊個唱,佢今次真係好有進步 !

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Princessleung 於 09-5-7 11:33 發表

2奶奶比老爺叫佢做彭豬~~

亞老爺尋日仲話亞2奶奶"真係豬都要稱你做王"
笑屎我....

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 JJA 於 09-5-6 15:54 發表
睇左第2集, 覺得好好睇 , 但我miss 左第1集 and 之後幾集 , 請問網上邊度有得睇番??

上lee度啦--http://drama.tvb.com/rosybusiness/story/episode.php
可以睇番之前劇情...文字都可以想像到架~~~

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今晚(5月7日)劇情

彭嬌得悉 結婚真相

鳳儀對彭嬌說出當年蔣喬並不是真心迎娶她,彭嬌堅拒不信;鳳儀要彭嬌帶劉芳到觀音像前,要她對彭嬌說出當年蔣喬被彭鏗迫娶彭嬌的經過。原來當年彭鏗得知妹妹為蔣喬神暈顛倒,不惜以劉芳性命相脅,強迫蔣喬娶彭嬌過門。彭嬌得悉真相後大受打擊,竟把運送途中的米推下山崖。
鳳儀提出 收回權力

寶琦到米倉找柴九見面,指責他為何不斷向眾工人訴苦說自己懷才不遇,更煽動其他人向寶琦要求升他為三掌櫃;寶琦坦言柴九是人才但需磨練,柴九卻不置可否。鳳儀突然提出要寶琦將權力交回給必文,更說從未聽過蔣喬曾說出讓她管理蔣家;大感疑惑的寶琦遇上彭嬌與劉芳,想不到兩人亦同時提出求收回寶琦權力…… 寶琦要求必正協助將賬房鎖上,讓她出外尋求蔣喬曾寄出的書信內容作為證據,但這事亦同時被鳳儀得悉…… 寶琦在碼頭將出發之時,丘敏母女突然趕至說蔣喬病情有變……
鳳儀重金 收賣柴九

柴九提出欲離開米行,想不到寶琦竟沒有挽留他,只承諾會保護他不被彭鏗傷害。鳳儀與必文出重金收買柴九,要他協助抹黑寶琦,柴九竟答應。鳳儀請來蔣氏一族的父執輩,欲當眾要求收回寶琦的權力……

男爵府

http://forum.tvb.com/viewforum.php?f=75

lee度係無記討論區呀~去發表下啦...

別墅

嘩,真係勁好睇呀,比之前個兩套劇悶咗我好耐架啦, 而家真係晚晚都唔敢去得夜要追呀,星期六日無得睇要餓兩日真係 ..慘啦..
黎耀祥好好好戲呀..無線今年真係要比個男主角獎佢囉!
祥仔我支持你呀!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 tsznok 於 09-5-6 13:09 發表
我平時好少睇tv,但呢套真係唔睇唔舒服~!!

me too, 真係好好睇,一定好睇過之前套"大老爺",好睇到我每晚都心思思想睇,自從阿囝出咗世,已經好耐無睇9:30的戲劇啦

首頁

尾頁

跳至