自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Peace1234 發表於 21-4-14 07:40
我小朋友本身有很多嘢都唔肯食,所以好頭痛可以整咩比佢食,蕃薯你点整呢?我蒸紫薯佢唔肯食
...

我女之前都係慣飲習食,個肚仔長期好脹,戒左麩質和奶蛋,胃口正常,沒有便秘和肚脹,肥左

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://youtu.be/QE0H0pDiP2Y

大宅

https://www.xiachufang.com/recipe/100440698/

https://www.xiachufang.com/recipe/104433878/

https://www.xiachufang.com/recipe/106012211/

大宅

可以自制豬肉丸,放係冰格,吾得閒整早餐個陣,蒸熱就得,有時我係粥店買鬆糕。

珍珠宮

2024年龍年勳章

miss321 發表於 21-4-12 14:22
我仔跟你一樣,但可以食蛋。
佢只食粥/蕃薯/ gluten free 麵粉做嘅麵包糕點

粘米粉 = 用米磨成的粉,街市賣好平

米蛋糕
https://youtu.be/TjPKfEODlrI

簡單點説,中式飯餐就可,西式飲食那套不適合敏感人士

子爵府

Peace1234 發表於 21-4-14 07:50
faber是否抽血就可以呢?
我小朋友總IgE是384,但正常值係
faber是抽血驗, 可去免疫及過敏病科醫生或養和過敏病科中心驗. 有食物敏感應看過敏病科醫生, 不是兒科或皮膚科.

子爵府

Peace1234 發表於 21-4-14 07:40
我小朋友本身有很多嘢都唔肯食,所以好頭痛可以整咩比佢食,蕃薯你点整呢?我蒸紫薯佢唔肯食
...
超市印尼蕃薯好甜可試. 加水150ml入電飯煲蒸30便可.

子爵府

sophyllis 發表於 21-4-11 16:09
我仔有嚴重花生過敏,打算做脫敏治療;請問你囡囡是否已完成脫敏治療?治療效果如何?致敏源是什麼?謝謝 ...
你可以打電話去養和過敏病科了解吓.

珍珠宮

回覆樓主:

蒸薯仔,烚支豆,青瓜蕃茄仔,三色豆,豆腐豆漿

公爵府

Peace1234 發表於 21-4-11 09:17
所有包都唔得,中式包是中筋面粉做的。通粉意粉烏冬都唔得……
...

咁係咪要搵gluten free 的面包?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

M & S 有 gluten free 麵包賣Taste, Market place, U 購,都有 gluten free 餅乾和曲奇餅,亦有 gluten 意粉,通粉等
豉油,茄汁,出奇蛋,薯片,軟糖,朱古力都有gluten free 產品
其實一田,Aeon 都有,我曾買過薯仔麵
總之而家戒麩質既人多咗好多野食

大宅

2018復活節勳章

Lili1113 發表於 21-4-14 09:20
我全部都吾放糖,落小小鹽咋

明白,謝謝您啊

大宅

2018復活節勳章

Lili1113 發表於 21-4-14 09:22
我女之前都係慣飲習食,個肚仔長期好脹,戒左麩質和奶蛋,胃口正常,沒有便秘和肚脹,肥左
...

希望我囡同你囡一樣戒咗之後可以食到多d嘢

大宅

2018復活節勳章

Lili1113 發表於 21-4-14 09:31
可以自制豬肉丸,放係冰格,吾得閒整早餐個陣,蒸熱就得,有時我係粥店買鬆糕。
...

謝謝您呀,請教豬肉丸冰格攞出來後要唔要解凍先蒸定可以直接蒸呢?

我而家之前嗰晚醃定d肉,第2朝炒米粉河粉佢食咋,佢又唔肯食粥,希望可以多d選擇比佢,等佢唔好咁快嫌。。。。

大宅

2018復活節勳章

bobomia 發表於 21-4-14 09:46
粘米粉 = 用米磨成的粉,街市賣好平

米蛋糕

謝謝您,她自小就係唔太肯食中餐,我仲笑佢鬼妹仔,係要食白汁意粉有奶有芝士先得。。。而家要改變對佢和我都係挑戰 好彩有你哋提供多d選擇比我,謝謝~

大宅

2018復活節勳章

若曦 發表於 21-4-14 10:21
faber是抽血驗, 可去免疫及過敏病科醫生或養和過敏病科中心驗. 有食物敏感應看過敏病科醫生, 不是兒科或皮 ...

謝謝您詳盡的解悉
我本來係想個兒科醫生寫紙我睇免疫系統科的,順便攞多個意見,因我囡間中会低燒幾日,但又無其他唔舒服,血科醫生懷疑佢免疫系統有問題,所以我先諗住睇醫生幫我寫紙去睇,但呢個醫生其實都係好有經驗的,佢幫我驗咗d免疫指數尚算oK,但反而比佢check到我囡好敏感,我囡無濕疹無腫其實唔驗血真係唔会知,我而家都好矛盾應該轉睇過敏及免疫科定等佢下次政府覆診先叫佢幫手做轉介。。。

大宅

2018復活節勳章

若曦 發表於 21-4-14 10:26
超市印尼蕃薯好甜可試. 加水150ml入電飯煲蒸30便可.

謝謝您,等我試吓先

大宅

2018復活節勳章

healthymimi 發表於 21-4-14 10:41
蒸薯仔,烚支豆,青瓜蕃茄仔,三色豆,豆腐豆漿

謝謝您的建議啊,等我試試先

大宅

2018復活節勳章

mandysio 發表於 21-4-14 19:49
咁係咪要搵gluten free 的面包?

其實我都唔識,我囡對麥敏感,好多人都話戒gluten就得,我相信麥裏面唔止gluten成分, 係咪食無gluten成分的麵包就唔敏感呢,我問個兒科醫生佢都唔識。。。。

公爵府

Peace1234 發表於 21-4-15 08:32
其實我都唔識,我囡對麥敏感,好多人都話戒gluten就得,我相信麥裏面唔止gluten成分, 係咪食無gluten成分 ...

呢啲可能要問營養師。
係外國會比較容易接受,要慢慢同小朋友試。
例如牛奶唔得咁就試豆奶,植物奶,lactose free milk.

首頁

尾頁

跳至