自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

朋友老公中招,朋友連續幾日快測都係陰性,冇病徵,但為安全起見走去做核酸,結果陽性

已刪除用户

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

有機會,都唔定~

伯爵府

happyeasy 發表於 22-12-1 00:35
因為個朋友完全無病癥,每日快測陰性,所以覺得有部分人係中過而唔知。
...

抵抗力問題, 所以有啲人病徵輕微,有啲人嚴重,有啲人唔會中

子爵府

czl115 發表於 22-12-1 00:40
3種都無病徵,簡直係神功護體

由於行業關係,見太多無症狀感染者或「扮」無症狀感染者(明明兩條線都咬定淡到睇唔到即唔係中招),喉嚨痕/口乾/流鼻水等平時傷風徵狀其實已經係中招,但好多人都會覺得唔算,鼻敏感咋嘛!日日見得太多,就算佢哋show一條線快測棒出來我哋都唔會信。不過咁,佢哋中唔中都係佢自己受,知道又點呢?

伯爵府

紅酒 發表於 22-12-1 00:38
朋友同事,以為未中過,去抽血驗抗體,原來中過3次,系3種唔同病毒的抗體。
...

你朋友好強勁,平時食開咩野補身?

伯爵府

kittylam 發表於 22-12-1 02:01
真係好巧合目前都未中過嘅都係冇打開流感針。

我哋一家四口裏有三個年年打流感針,冇打果個中過,打咗嗰三個冇中過⋯

伯爵府

happyeasy 發表於 22-12-1 00:21
有朋友完全無病癥,每日快測陰性,自己覺得無理由未中,去測抗體已經中過。
...

肯定係, 兒家中過的人數肯定過半

如果同住有人中, 自己快測陰性個d都係高危(即係我)

伯爵府

she007 發表於 22-12-1 00:33
唔係啊,我夠冇中,c6都冇中,其實好多人都冇中。
我唔係諗係咪已經中過,反而係諗係咪根本唔會中就點都唔 ...

無打針咪好多地方去唔到?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

she007 發表於 22-12-1 00:33
唔係啊,我夠冇中,c6都冇中,其實好多人都冇中。
我唔係諗係咪已經中過,反而係諗係咪根本唔會中就點都唔 ...

我老友嘅老公,已經做咗幾次緊密接觸者都冇中,直至我老友都中招,佢老公瞓埋同一張床都冇中,我哋就估佢老公係嗰啲點都唔會中嘅人。後來我老友就叫佢老公去驗抗體,喺診所有得做$400 ,發現佢老公嘅抗體有成幾千,醫生話佢一定係有中過而冇病徵,因為打疫苗嘅抗體根本唔會咁高。

珍珠宮

3333 發表於 22-12-1 09:36
由於行業關係,見太多無症狀感染者或「扮」無症狀感染者(明明兩條線都咬定淡到睇唔到即唔係中招),喉嚨 ...

無症狀感染者其實冇嘢要受

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

3333 發表於 22-12-1 09:36
由於行業關係,見太多無症狀感染者或「扮」無症狀感染者(明明兩條線都咬定淡到睇唔到即唔係中招),喉嚨 ...

你講開冇症狀,我有個朋友真係好鬼衰,佢一個月前就打第四針,因為要去日本度玩,點知去日本之前一星期做快測就兩條線,但佢一啲病徵都冇,佢又冇上報,繼續出街食飯返工,之後仲去埋日本,佢呢啲人不顧後果嘅,我又睇吓佢星期日返嚟香港會唔會核酸陽性,最好俾人捉去竹篙灣!

子爵府

ernbe 發表於 22-12-1 10:11
無症狀感染者其實冇嘢要受

有中就係中,就算自己無徵狀都係中過。以為自己無中去抱自己個仔或孫,或者感染畀自己最愛嘅爺爺嫲嫲公公婆婆,自己係咁意流鼻水,但係令到其他人半條命,真係自己知味道。又或者病住嘅時候打流感針等其他疫苗,就會病上加病。有無徵狀病後long covid一樣會有,係睇個人反應啫。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有朋友完全無病癥,每日快測陰性,自己覺得無理由未中,去測抗體已經中過。
...

去邊度可以驗抗體? 幾多錢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

emilylam 發表於 22-12-1 01:06
你唔堂食已經減低中招機會率,同埋好多地方入唔到

又係喎... 話時話,唔堂食都唔難,但點解決剪頭髮嘅問題?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

我冇中,有快測/去做核酸
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 22-12-1 11:07

朋友一家冇打針

佢請髮型師去佢屋企幫佢一家剪頭髮
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

紅酒 發表於 22-12-1 00:51
系呀!由最初老婆大肚,
之後BB出世,一直好小心,
所以都唔知自己中過3次。
但中過3次也冇傳染比屋企人/同事先神奇?

子爵府

happyeasy 發表於 22-12-1 01:27
其實真系唔知,我都係好奇,我全家人2019年12月都病,我咳了一個月,未試過咁,都唔知喺唔喺中咗,只係亂 ...
我也看過一篇文章,筆者話自已I19年12月去旅行病左,現在諗返起可能係中左招

水晶宮

Giant 發表於 22-12-1 11:07

聽過有人入到去剪,要入總有方法,或者可以問下bk嗰位jm 可能會答你自己剪,上門剪...

首頁
34567...10

尾頁

跳至