自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 23-3-9 12:49
絕對同意
我地要6點前起身,6:40校車,返到學校早成45分鐘先打鐘
我地已經係尾三站上車,但校車公司趕住接 ...

係呀,校巴要兜又要早,令成件事更惡化

珍珠宮

auhiyo 發表於 23-3-9 12:54
咁校車既野你接送唔到都冇辦法。

我哋小學之前哋家長自己夾埋搵保母車,來回慳返好多時間

大宅

KUDOS 發表於 23-3-9 11:19
睇校裙就知,銅鑼灣某名女校,幼稚園爭崩頭入,就係想攞小學入場券,但依家中學部又招生嗰間。
...

當然不是聖xx, 該校鞋是熊貓鞋, 冬季校服是深藍色(不是格仔裙)

翡翠宮

牛年勳章

pauline_c 發表於 23-3-9 13:03
阿仔細個都係咁早,我又無覺得特別辛苦,全家一齊早 d 瞓。

小朋友keep住9-9:30瞓,好難再早,冬天好凍既日子真係唔想起身,落樓時天都未光

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-9 13:01
就文章所説去睇又唔可以懶曬係教育問題,該家長唔識處理小朋友情緒及問題比較大。

唔係話一定要 happy sc ...

上過d親子溝通堂
當小朋友不停地loop嚟loop去同一番無聊騷擾或抱怨/投訴 (各人有不同表達方式)
家長要審視下究竟自己俾咗俾feedback孩子,提供過咩協助,令佢哋咁「鍥而不捨」地重覆又重覆
睇過本書,個媽媽去求助專家,個專家叫佢記低返佢一日究竟同個仔講過d咩,發現原來自己一直講廢話「哦,係咁呀」 「咁跟住呢?」 「哦!」個媽媽以為自己一路有同個仔互相溝通,其實咩都無講過

呢個至係問題根本所在,睇吓段新聞,個媽媽嘅對答全是廢話,個小朋友其實好可憐 (生活學習辛唔辛苦無得避免,但連吐苦水嘅對象都只係敷衍佢)

洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-9 13:18

大宅

2024年龍年勳章

蛋花湯 發表於 23-3-9 10:39
自2月15日起本港幼稚園及小學逐步恢復全日面授課堂,初小學生每天差不多朝8晚3的上課時間,回家仍然面對大 ...
唉,咁細個已經咁大壓力,佢阿媽再唔正視,驚佢遲早會做傻事……

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

bigbighei 發表於 23-3-9 11:31
應付係溝通有問題... 可能係未習慣性正常返學, 如果小二已經咁厭世... 到小三,小四點算? ...

到呈分試時仲大鑊!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 13:14
上過d親子溝通堂
當小朋友不停地loop嚟loop去同一番無聊騷擾或抱怨/投訴 (各人有不同表達方式)
家長要審 ...

就甘睇,個家長本身都好多問題。沒有從小朋友的角度出發,唔識得同理小朋友。至於讚賞呢D就更加欠奉。個女仔依家先至初小,個媽媽再吾識得教導個女,到高小或者中學,個女會出現好多問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 13:14
上過d親子溝通堂
家長要審 ...

有啲人會懶曬落教育問題,其實父母對孩子取態才最重要,對子女嘅關心/聆聽亦係關鍵。至於追名校追高分,好多時真係家長一廂情願,其實唔止小學,見到就算中學/大學,讀咩科,家長都好鍾意將其喜好強加在子女身上,舉例如果仔女成績好,一定叫你讀醫讀law,如果子女話要走去讀哲學,問心相信好多家長都未必肯接受

大宅

好可憐

男爵府

回覆樓主:

小二識咁講野,嚇親我。
想當年我女小二仲好童真。

呢d說話,都係喺成年人身上學返黎。

家長同子女,要相向溝通。有時聽下佢地呻,舒緩左,好好多。

男爵府

回覆樓主:

錯重點,香港中文科唔係“中文”咩?點解話“國語”既?

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-9 13:31
有啲人會懶曬落教育問題,其實父母對孩子取態才最重要,對子女嘅關心/聆聽亦係關鍵。至於追名校追高分,好 ...

社會風氣使然。
我女升大學以來昨日第一次睇醫生。個醫生睇住佢大,知佢入咗大學,問佢讀邊科,我女答科大商學院。
醫生問佢讀理科點解唔讀醫護
我聽到覺得讀商科有乜問題呢?莫講話我女成績唔係特別好,就算好都要睇性格架。佢有中同攞住一手星星入港大理學院,真心型

侯爵府

2024年龍年勳章

單睇文字或一個場景好難去判斷
究竟係個細路頂唔順哭訴
定係扭計唔想返學既負氣話
(可以日日玩手機唔做野梗係爽)

如果將內容轉成大人返工版
就未必有咁多人同情

hkgra    發表於 23-3-9 15:12

翡翠宮

蛋花湯 發表於 23-3-9 10:39
自2月15日起本港幼稚園及小學逐步恢復全日面授課堂,初小學生每天差不多朝8晚3的上課時間,回家仍然面對大 ...

佢能夠清楚表達自己真係好叻女
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YolandaTam 發表於 23-3-9 13:38
社會風氣使然。
我女升大學以來昨日第一次睇醫生。個醫生睇住佢大,知佢入咗大學,問佢讀邊科,我女答科大 ...

我仔成績都算幾好,啲人第一句都會話讀醫啦, 恍惚成績好唔讀醫讀law係有問題,如果話比人知讀好多人口中覺得係水泡嘅科,可能仲會覺得你好失敗添,但我同仔絶對唔會咁諗,其實過唔過到關口好睇你自己

伯爵府

回覆樓主:

我果個成日打機睇電視,只要家長放輕啲,其實壓力自然少啲

子爵府

我有個sen 小學雞
都係嘜都嘈一餐
叫佢做返正常佢自己既野都十萬個理由
日日都喊
食飯 沖涼 執自己d 物件都喊
又話功課多(事實佢學校出曬名少功課,一日得果2-3 樣)
唔知果d 鄰居以為佢好慘 以為我打佢
事實我仲慘 ,咩都無,叫佢做自己野都叫到口水乾
唔好講成績 有B 有C唔係D 都偷笑

普通人唔會明阿媽對呢d sen 要比幾多耐性

所以好多野唔好睇表面,就批評人地媽媽

首頁
34567...12

尾頁

跳至