自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

牛年勳章

pat2331 發表於 23-6-10 08:31
原來Staub 都有假,d 人好衰

好彩有JM提醒有假貨,所以我都唔敢喺旋轉度買

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

不離不棄 發表於 23-6-10 07:56
好詳細!咁都應該夠飲了。謝謝你(emoji)

西洋菜湯
放 1斤西洋菜,半斤栗子,紅蘿蔔粟米各1

雞湯
1隻烏雞,瘦肉,同十菌,淮山茨實
attach1/tmp/phpVQ69sN
attach2/tmp/phpNSNwio

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 08:49
西洋菜湯

都煲到好多料喎!(emoji)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

不離不棄 發表於 23-6-10 07:44
咁真係難搞了,28又驚太重,睇黎26應該係啱啱好夠,我去攞上手感受下先
...

其實26/28應該差唔得幾多,如果我係你我寧願揀個大既,免得買左用落先發覺唔係好夠,畢竟一個煲都唔平,而且價錢都唔會爭得太多

彩鑽殿

不離不棄 發表於 23-6-10 08:51

大滾左,轉最慢大火3個鐘唔開蓋唔會滾瀉,放係電磁爐上唔郁佢,佢熱度都保持到3-4個鐘,差唔多飲時再滾返半個鐘,湯真係好飲(用左佢我啲湯冇加鹽都好好味)

彩鑽殿

不離不棄 發表於 23-6-10 08:51

仲有淥油菜,特別係菜心

水滾後落一斤菜心

水滾起冚蓋

計時3-5分鐘(是乎你想要菜心淋度)

出黎菜心又綠又淋好好食架

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 08:52
其實26/28應該差唔得幾多,如果我係你我寧願揀個大既,免得買左用落先發覺唔係好夠,畢竟一個煲都唔平,而 ...

28會唔會太重?(emoji)我真係驚佢變成雞肋

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 08:54
大滾左,轉最慢大火3個鐘唔開蓋唔會滾瀉,放係電磁爐上唔郁佢,佢熱度都保持到3-4個鐘,差唔多飲時再滾返 ...

聽到都覺得正!

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 08:56
仲有淥油菜,特別係菜心

水滾後落一斤菜心

好吸引,我老公最鍾意食菜心!

彩鑽殿

不離不棄 發表於 23-6-10 08:57
28會唔會太重?(emoji)我真係驚佢變成雞肋

我自己覺得ok 既,可以接受到,你去多幾次實體店拎多幾次先,因為我唔會搬黎搬去,爐隔離就係洗碗水糟位

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 09:04
我自己覺得ok 既,可以接受到,你去多幾次實體店拎多幾次先,因為我唔會搬黎搬去,爐隔離就係洗碗水糟位:f ...

好,我要去感受下先!謝謝你呀!

侯爵府

2024年龍年勳章

我有18,24,26同蜂巢,全部打晒入冷宮,18諗住買嚟整煲仔飯,整極都痴晒底放棄,用蜂巢煎魚同煎其他嘢都係痴晒底放棄,啲煲冇用原因係因為重,洗碗嗰個洗一次哦一次,所以又入埋冷宮如果樓主要買一定買26

大宅

牛年勳章

@bear 發表於 23-6-10 09:23
我有18,24,26同蜂巢,全部打晒入冷宮,18諗住買嚟整煲仔飯,整極都痴晒底放棄,用蜂巢煎魚同煎其他嘢都係 ...

我都應該係買26,其實我都驚我自己或老公洗碗時洗一次哦一次

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-6-10 08:49
西洋菜湯

你放水放到咁滿都唔瀉嗰下勁喎

珍珠宮

有用staub煎鍋同煲,日日用,好用,但我只用到細size,太重。
之前有個24cm湯煲全新未開,放咗幾年,最後都係嫌太重,免費送咗俾人。

大宅

我以前都係用26煲湯,鎖水都好好,但真係太重用咗幾年最後二手放咗,而家用真空煲都好飲同埋慳電

大宅

牛年勳章

白毛毛 發表於 23-6-10 09:30
有用staub煎鍋同煲,日日用,好用,但我只用到細size,太重。
之前有個24cm湯煲全新未開,放咗幾年,最後都 ...

我都驚係太重,原來24都咁重,咁我要試上手,仲要試幾次先得,唔想買左浪費

彩鑽殿

redhot 發表於 23-6-10 09:29
你放水放到咁滿都唔瀉嗰下勁喎

睇住佢滾,要控制個火

大宅

牛年勳章

sammitoffee 發表於 23-6-10 09:31
我以前都係用26煲湯,鎖水都好好,但真係太重用咗幾年最後二手放咗,而家用真空煲都好飲同埋慳電
...

真空煲我都有,好似係膳魔師?但試過煲湯老公唔鍾意飲,所以就心思思想買Staub

珍珠宮

不離不棄 發表於 23-6-10 09:32
我都驚係太重,原來24都咁重,咁我要試上手,仲要試幾次先得,唔想買左浪費
...

我果時係用開細size覺得好,無諗咁多好快就去買個大,拎到入屋果下已有啲後悔,未加水都重到死,我成日諗揸唔實跌落地就大鑊,磁磚爆硬!就是膠袋都未拆直送雜物房,一放幾年,有幾次拎出嚟想用,一拎上手又放棄。不過咁,我個人問題啫,其他JM用大size無問題。

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊