自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-17 12:04
都未計博到最後攞唔攞到護照

吾 ...台灣都唔批入藉!
英國,唔知喇,到時睇下點!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

3333 發表於 23-9-17 12:17
所以咪自己受返囉,而家一見面就淚汪汪同我老豆呻,又話一毫子家用都無畀過又話個新抱帶壞佢仔我老 ...

可能想同你老豆借/攞錢就真
有啲人好中意表面呻 ,實際曬命
擺幾十圍都係搵人夾錢同佢地擺酒姐
又唔係真係免費請飲

子爵府

畀面勳章

wai4919 發表於 23-9-17 11:13
在那里唔掂,回流番來,香港樓幾平都冇用,錢又駛得7788不可以 一炮過的,又不可以 做按揭,只可以租,又 ...

同感,仲要回流返黎已經一把年紀,自問真係唔敢博,小朋友想走就自己出國讀書吧…佢地後生多數都可以留低工作

子爵府

baby668 發表於 23-9-17 12:29
所以就算揸住一千萬港紙、過到去生活質素都會急劇下降

成日話咩香港討好外來人,香港人去到外國咪又係外來人,外國吸納「人才」就得,啲人雙重標準得很

侯爵府

amazing 發表於 23-9-17 10:32
香港走左好多中產、已經好難回復昔日老蘭高消費夜夜笙歌的日子.只有擺cheap cheap 地攤.膠官不懂經濟、點 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

長琦良美 發表於 23-9-17 12:27
正確講,留下來的香港人就只剩下交稅價值,所以政策唔會諗土生土長香港人,只會諗點討好外來人。

至於土生 ...

蠢果班咪係
俾人由細到大教要努力讀書出咗頭地
實際咪養返新移民第一代/南亞/etc
周而復此
下一代幫上一代埋單
That’s it

大宅

2024年龍年勳章

同意,移民嗰班好厲害,資產價格高賣咗層樓同埋攞咗強積金,依家乜都跌係定期升,佢哋係人生大贏家

侯爵府

開心吸收勳章

長琦良美 發表於 23-9-17 12:27
正確講,留下來的香港人就只剩下交稅價值,所以政策唔會諗土生土長香港人,只會諗點討好外來人。

至於土生 ...

外國褔利高,都係幫窮人多,你睇法國,已經比黑人佔領了,人地都理本土。

還有香港係中國,70,80年代中國人好多移居香港,咁算唔算本土。
真正本土香港人,係新界 圍村那班,佢地生仔有地分,點唔對本港土好。。

你不要已為自己係本土呀??

子爵府

Liuvyn 發表於 23-9-17 12:31
留低又好移民又好,大家各有生活,問題係呢度政府真係只比褔利懶人,要求努力的人不停付出。 ...

香港人去到uk都未必做野架,享受生活嘛!好多話都係貪免費公立教育!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

baby668 發表於 23-9-17 10:36
我識中產移民都輸

堂細佬兩公婆移去倫敦,係香港兩公婆manager 級,帶住700萬去到,又買樓又買車已用60萬磅, ...

得700萬帶過去,但係就用咗六百萬賣樓同車。

子爵府

cbeyond 發表於 23-9-17 11:34
還是好似閣下, 唔想走, 但唱衰香港,就是好事

翡翠宮

8000 發表於 23-9-17 12:33
同意,移民嗰班好厲害,資產價格高賣咗層樓同埋攞咗強積金,依家乜都跌係定期升,佢哋係人生大贏家
...

2021年賣果班就係既

伯爵府

baby668 發表於 23-9-17 10:36
我識中產移民都輸

堂細佬兩公婆移去倫敦,係香港兩公婆manager 級,帶住700萬去到,又買樓又買車已用60萬磅, ...
得個700萬,仲要住倫敦兼買樓買車,傻的嗎?

侯爵府

amazing 發表於 23-9-17 10:39
係、政策傾斜到冇人有、個個掛住擦鞋.根本唔理香港定位.

中產不停打工交税養懶人:南亞etc,
policy唔掂,又敢不生仔女,好可憐

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人各有志,我好佩服果啲得放棄高薪厚職,要過去捱既人。我好現實,邊到有錢搵就留喺邊到,搵開10萬一個月,得返2萬我接受唔到。 退休移民就唔同。

子爵府

3333 發表於 23-9-17 11:58
唔好咁傻!我有親戚95年咁上下送個唔讀書成日掛住打機個仔去澳洲讀野雞大學,明明個仔無心向學都要死up爛u ...

20幾年前200萬可以接近full paid買2間嘉湖2房/深水埗單支洋樓300呎單位,收租。又或者買一間四小龍新樓2房收租。

子爵府

yuyueng 發表於 23-9-17 11:00
700 萬起香港只係一個普通單位,我識有個朋友都係想個仔可以去英國留學,所以賣咗層居屋過去,仔讀咗2年寄 ...

在香港兩公婆收入加埋7萬,一家3口加工人,本來非常好,因為唔使供樓,所以兩公婆對生活質素非常有要求,而家去到已經將大部分錢洗曬

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

“老蘭高消費夜夜笙歌”唔係個個中產都係咁既寫照吓?我同老公&身邊朋友都無咁樣。
如果你話因為疫情改變咗人既生活模式/消費時間都尚且有討論空間吖⋯
如果你話因為無咗中產而無咗高消費,我就唔認同啦,夜晚喺中高價餐廳(港島區)幾佰蚊一個人,都依然好full,我只覺得大家都注重健康咗,少咗飲酒、注重食材

伯爵府

2024年龍年勳章

Vengerov 發表於 23-9-17 11:10
係嗎?本人啲單位車位收租收得好地地,未試過租唔出,家庭收入穩定仔女讀好學校,唔知點輸法?btw 成日見啲 ...

其實佢地都side氣,中產冇思想果班已經走左,冇走果班根本唔會掉底份工,搵錢始終香港機會多,宜家會走就係退休果班,好多朋友都講,退休會離開香港,呢個現象好正常,城市係留比搵錢的人

朋友係香港搵4萬,去左多倫多2年,想返黎搵工,有offer得2萬幾,同期冇走同事已經加到5萬,佢好想返但應該返唔到

珍珠宮

我識好多有錢,唔係中產,仲留港

首頁
34567...18

尾頁

跳至