自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

子爵府

cheung2013 發表於 24-1-21 01:04
過程咁唔透明公開,強迫人用指定生產商嘅膠袋,即係一齊指定某生產商膠袋賺錢?仲要袋中袋極不環保,政府 ...

唔一定貪污嘅,屋企人開嘅都得㗎嘛! 「慳電膽事件亅大家唔記得?

子爵府

MC媽 發表於 24-1-21 01:08
唔一定貪污嘅,屋企人開嘅都得㗎嘛! 「慳電膽事件亅大家唔記得?

貪污係指身在特定職位的人員為了謀取不正當利益,利用職務上的便利,實行不誠實的、甚至是非法的犯罪行為。

賄賂係指個人利用職務上的便利,索取他人財物,或者非法收受他人財物,為他人謀取利益的行為

同當年嘅慳電膽事件好似,但係冇以前民選嘅議員去調查追究

公爵府

2024年龍年勳章

垃圾徵費︱指定垃圾袋被指不環保 ? 環保署澄清當中含至少20%回收膠 | 星島日報 (singtaousa.com)
該署指部分「可降解」塑膠,尤其是氧化式可降解塑膠,在天然環境如海洋中分解時更會碎片化而產生微塑膠,加劇其在天然環境的有害性和阻礙回收再造,事實上更不環保。有些地方如歐盟已禁止使用氧化式可降解塑膠,而香港亦將於今年4月22日開始禁止製造和售賣氧化式可降解塑膠產品。

伯爵府

kittylam 發表於 24-1-21 00:54
明明係講堆填區嘅垃圾袋,點解會突然跳咗去回收?買得呢d垃圾袋唔專門掉垃圾?政府個綠色垃圾的如果係用可 ...

我理解佢主要想講可降解物料其實唔環保,泛指所有產品,唔係單單指垃圾袋

正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bebepopo 發表於 24-1-21 01:33
我理解佢主要想講可降解物料其實唔環保,泛指所有產品,唔係單單指垃圾袋
...

呢個唔係專門為個綠色垃圾袋點解用不能降解物料解釋咩?呢個袋除咗裝垃圾仲有其他用途?

伯爵府

MC媽 發表於 24-1-21 00:51
我見環保署係咁落力推一個完全唔能夠降解嘅膠袋, 真係好起疑心㗎喎! 你唔係真正環保人嚟㗎咩?你點解可 ...

關於可降解,其實1樓咪講咗囉
正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

kittylam 發表於 24-1-21 01:36
呢個唔係專門為個綠色垃圾袋點解用不能降解物料解釋咩?呢個袋除咗裝垃圾仲有其他用途?
...

佢係指凡係可降解嘅產品都不環保(例如可降解膠樽),唔係淨係講垃圾袋
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-1-21 01:40
佢係指凡係可降解嘅產品都不環保(例如可降解膠樽),唔係淨係講垃圾袋

標題唔係話「澄清」?掉堆填區都有影響?可分解會差過不能分解?佢都冇話所有可以降解都有害喎!!

伯爵府

MC媽 發表於 24-1-21 00:51
我見環保署係咁落力推一個完全唔能夠降解嘅膠袋, 真係好起疑心㗎喎! 你唔係真正環保人嚟㗎咩?你點解可 ...

我最痛心係見到原本可回收嘅物件,最後去咗堆填區
正義或會遲來但不會缺席

子爵府

kittylam 發表於 24-1-21 01:36
...

有人想轉移視線啫! 越講越亂

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 24-1-20 23:01
即係環保嘅其實唔環保,唔環保嘅反而更環保?

伯爵府

kittylam 發表於 24-1-21 01:44
標題唔係話「澄清」?掉堆填區都有影響,可分解會差會不能分解?佢都冇話所有可以降解的有害喎!!
...

我理解係可降解嘅物料林林種種好多種類,所以只可講"普遍來說" 不可降解比可降解更環保,但未必100%絕對啱,因為可降解物料實在太多種類 (每間公司都可以自家研發新可降解物料)
正義或會遲來但不會缺席

大宅

回覆樓主:

突然醒起,如果我冇記錯,兩年前有試過用過一隻綠色係咩環保咩分解市面上買唔到嘅膠袋……因為質感超級「細膩柔軟絲滑」所以都算係印象深刻,可惜完全唔記得/冇留意膠袋上印咗咩字……

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-1-21 01:58
我理解係可降解嘅物料林林種種好多種類,所以只可講"普遍來說" 不可降解比可降解更環保,但未必100%絕對 ...

你意思係只會掉落堆填區嘅膠袋,不能降解畀會比可降解更環保?呢個袋冇其他用途,只考慮對堆填區影響邊種袋細d就夠。

伯爵府

bebepopo 發表於 24-1-21 00:14
環保目的係要減少垃圾量,8月1日後 垃圾裡會多咗個指定袋,但係減返市民拎去回收嘅膠樽廢紙等,一加一減下 ...

其實"一加一減" 呢個概念唔係好難明白啫
正義或會遲來但不會缺席

水晶宮

kittylam 發表於 24-1-20 22:59
即係可降解反而有害?呢d野一時一樣!! !!

其實環保署一直冇鼓吹市民用聲清可降解膠袋,因為個膠袋去到堆填區個環境跟實驗室係兩回事。「可降解」,只係d商家諗出來氹d環保L洗多d錢

伯爵府

kittylam 發表於 24-1-21 02:03
你意思係只會掉落堆填區嘅膠袋,不能降解畀會比可降解更環保?呢個袋冇其他用途,只考慮對堆填區影響邊種 ...

1樓嘅內容寫話"可降解膠在天然環境更會加劇微塑膠的有害性",呢句說話已經講咗可降解物料其實係冇咁環保
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

birdbird 發表於 24-1-21 02:10
其實環保署一直冇鼓吹市民用聲清可降解膠袋,因為個膠袋去到堆填區個環境跟實驗室係兩回事。「可降解」, ...

你意思商家呃人?咁環保暑點知個膠袋實驗室同堆填區係兩回事?有咩實際依據?

珍珠宮

birdbird 發表於 24-1-21 02:10
其實環保署一直冇鼓吹市民用聲清可降解膠袋,因為個膠袋去到堆填區個環境跟實驗室係兩回事。「可降解」, ...

你意思網絡呢類網站都係商家搞出黎?
http://www.greensense.org.hk/plasticbag/subpage1i.php

環保署一直縱容商家其他市民?

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-1-21 02:11
1樓嘅內容寫話"可降解膠在天然環境更會加劇微塑膠的有害性",呢句說話已經講咗可降解物料其實係冇咁環保
...

如果真係咁唔環保,環保署點解之前一直冇澄清?一時話無氧不能分解,一時又話自然環境會分解,有害程度有幾大?不能分解最安全因為成為永遠的垃圾,但會累積 ,而家唔係話堆填區爆滿咩?
attach0/tmp/phphNuu9R

首頁
34567...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊