懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 預產期約10/2005的準媽咪交流會

Dear ivyking,

無論結果如何,你自己要放鬆心情同老公傾訴下及彼此開解。
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

洋房

ivyking ,

你唔好咁唔開心, 做果個抽絨毛一定會冇事的, 希望你可以有個健康既bb.

男爵府

是否要到5個月左右才知道仔定女 ?
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97

大宅

maggie0930 :
你比心機啦!
我生第一肚時同样係讀緊OU degree, 個肚鑼咁大,返屋企仲要做家務,做0T,然後再做OU功課。

最辛苦係考試,要工作又要背書,都不知幾辛酸,喊咗好多次。

最後話比自己聽,「我BB同我一齊讀書,第二時一定會好聰明姐!」我憑住呢個信心支持住我,再成日祈禱向神求信心,居然可以完成。

入到試場,得我一個大肚婆,個位又嫌窄,三個鐘考試又唔敢飲水,怕去廁所,好彩投入考試,時間好快過,但一考完放鬆左,差D賴尿!

不過,如果你真係覺得唔ok,真係唔好勉強,向OU申請延期啦!攪到自已有抑鬱症就唔好啦!

加油啦!

maggie0930 寫道:
HELLO CHERRYIEONG :

我是新加入的! 我本身已有15weeks, 現在公大讀書, 好累、好怕要放棄(剛開學), 但仍未下定決心。因好怕好悶。
您是全職媽媽? 您修讀的中大課程何時完?

大宅

ivyking:

希望你會無事!我地好明白你既心情!
我會為你祈禱!

大宅

maggie0930,

我現在中大讀part time master, 好在下個月交埋功課就完成了。又讀書又返工又做功課, 真係辛苦到不得了。本來hku都收左我讀第2個master, 但我一知道自己有bb, 就推左喇. 因為都要俾時間照顧bb, 遲一年再考慮。你都要小心身體, 如果支持唔住,就申請delay啦, 無問題的, 一定批准。而家萬事以腹中塊肉為上,bb健康最重要。書呢, 有心就遲d讀都無所謂, 但係bb的健康就在你一念之間。所以你同你先生好好傾下, 唔好逼得自己太緊呀!無論點, 我都會支持你的! 加油!

大宅

wongkaka,

我見另一個topic的媽咪說13-14week就知道的了, 有d人仲話係威院照oscar的時候知道bb的性別。所以我都有d期待下星期五的檢查。

大宅

ivyking,

你的痛苦, 我地都估計到, 希望你同bb都會平安健康。唔好太擔心 ,你的情緒會直接影響bb的。多點同你先生及可信的朋友, 甚至我地傾下, 唔好收埋自己的情緒, 令自己更困擾。我地會支持你的。隨緣吧! 有咩唔開心, 記得同我地講, 我地大家都會樂意聆聽的。放心, 好好休息!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

Strayteddy,

Really thanks for the detailed information. I'll further consult with my husband before making the final decision. Don't want to take risk.

大宅

wongkaka,

我下星期五去威院照oscar, 4/5先再見盧乃本醫生,到時再問下醫生吧。因為我本身卵巢有d水瘤架, 所以我比較擔心。我最衰係早兩日穿左一條軟身d既裙, 所以個肚就好覺眼囉....

別墅

好多謝大家的鼓勵, 我今日見到好多大肚婆好開心, 自己就好悽涼, 所以好唔開心, 成日摸自己個肚, 感覺好唔想無咗佢, 我個大女(4歲半)佢喊住同我講唔想妹妹走呀, 因為佢好想有個妹妹, 我聽到好心痛呀.

男爵府

Cherryieong,

係呀我同你一樣下星期五去威院照oscar,希望醫生話bb健康及其性別給我知,因我成日見到d bb衫好靚好想買。另外我是4月28日去見QE產科醫生。

到時我地keep update oscar checking 既情況啦 !

祝大家及bb健康 !

大宅

wongkaka,

我今日去左010買孕婦的西褲喇, 因為個肚已經開始大, 平時的褲穿得不舒服. $345-400一條, 而家有8折.我買左2條試下,其中一條前面肚位係棉質,其他部份就好似平時的西褲一樣, 遮左上身衫就完全唔覺得係大肚褲, 都幾舒服。個sales都叫我要轉內衣, 以免壓住乳腺, 但我未買住,諗住問下大家意見先。
另外,我今日都買左「孕麗寶」防肚紋膏, 我見另一個topic的媽媽話好喎, 係藥房買平好多, $145; 但watsons同manning賣$2xx. 我試下覺得清爽的話就再推介俾你啦。

男爵府

Dear Cherryieong,

我早於半個月前已有搽「孕麗寶」防肚紋膏,但我是在watsons買的$2xx,都okey !

我覺得010之類的孕婦衫很貴,所以我可能會去花園街逛下先。

之前我都有係女人街買了孕婦牛仔褲及黑色西褲約$150一條都幾好看。

wongkaka

大宅

wongkaka,
原來你而家已經用緊孕麗寶喇? 我太慢了, 哈哈。
010的衫裙真係幾貴, 我覺得而家好多時裝店都有娃娃裝、a-line的衫同連身裙, 款式仲多, 所以唔駛係010買, 但褲呢, 真係好似幾好咁。
花園街有好多選擇嗎? 在鋪頭還是檔口? 我好耐無去過旺角喇, 因為太多人, 我驚撞到bb。

男爵府

Dear Cherryieong,

是鋪頭,但我未得閒去看!

大宅

IVYKING,

你呢兩日點呀? 知道抽絨毛的結果未呀? 希望你有好消息啦!

大宅

wongkaka,

oic, 如果你去過有發現,就介紹俾我啦!

大宅

Hi Cherryieong, 吾好意思, 我想問下你睇盧醫生係吾係成日都好爆, 成日要好夜先有得睇? 我打左電話去book, 姑娘叫我果日再打去

別墅

你好嗎? 個報告今朝已知道啦, 壞消息, 第13條染色體多咗1條, 醫生話生存既機會好微, 所以我明天要做終止懷孕手術, 不過我重可以繼續努力, 因為我沒有遺傳問題, 所以我會休息幾個月再努力過, 大家要小心身體, 生一個肥肥白白既bb.

首頁

尾頁

跳至