自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實真係幾失禮.......

少爺小姐的complaint能力之強, 自理能力之弱.......

直昇機父母之過份保護.......

大宅

agree

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係冇理由叫政府包機,
而家人地個邊個個都咁滯留係機場嫁啦,
天氣呢D野控制唔到嫁喎,
再者佢地都係番黎渡假O者,
又唔係有咩大事,唔返都得啦

男爵府

agree

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Agree. 看到佢地, 就看到香港既未來

珍珠宮

現在開嘅應該係加班機(曼徹斯特起飛),唔係包機.

最大嘅感慨係,over 16歲都應該有獨立能力面對,點解咁小事都解決唔到.
今日種因,他日得果.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同意....鬧得好..!!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

閙得好!!!!
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

閙得好好好好好好好好好好好!!!!

大宅

如果咁都要包機接佢地,我地d公帑就真係用得怨枉!唔番 hk 或遲幾日至返 hk 有幾大件事ar?成日乜都o係度顛! 班十幾歲o既「小朋友」講果d算係咩說話?知唔知自己好失禮 ar?!:;pppp:

別墅

好多樓主都講得非常好。這件事有咩理由要政府包機去接佢哋,飛機根本係飛唔走因太大雪,而唔係可以飛而唔俾你班仔女走,重有大把人在等緊,對方都有難處,人哋既家長唔該理性D啦知你擔心仔女, 你估政府包機就大晒,而家又唔係排華亦唔係恐怖襲擊咩大事,咪以為這個香港政府既包機有超能力人可以自行出入,唔使理人哋國家或者地方既處境感受,自以為自己大晒唔使俾面人。自己想下啦!
[img][/img]

琥珀宮

家長寵壞小孩,政府寵壞家長,好明顯。:;pppp:

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 HinMa 於 10-12-22 14:07 發表
睇到有個家長一見到個仔就話: 你真係好臭呀!
大佬!有幾臭呀? 又唔係叫你個仔去深山野嶺當兵,誇張!
響果邊比d雪嚇到賴左屎呀 ???

老豆阿媽快d同呢d乖仔乖女un古古洗白白啦, 唔好再行出黎影衰香港lar

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

見你地講得咁慶,頭先特登開個電視睇下~~

D仔仔女女返咗嚟,接受訪問時係咁抹拭眼淚,見到父母好似彷如隔世咁...

不過見有D真係好細個喎...

其實嗰邊都有天氣預告嘛?有個話等咗五日。。。點解唔搭車出番市區(我 N 年前去過英國,好似都係個零鐘車咋嘛?)先呢?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

原帖由 Kuri 於 10-12-23 00:50 發表
見你地講得咁慶,頭先特登開個電視睇下~~

D仔仔女女返咗嚟,接受訪問時係咁抹拭眼淚,見到父母好似彷如隔世咁...

不過見有D真係好細個喎...

其實嗰邊都有天氣預告嘛?有個話等咗五日。。。點解唔搭車出番市區(我 N 年前去過英 ...

唉....搭咗車出番市區, 佢哋又點可以"搶"機位返嚟玩呢??!! 唔扮可憐, 又點會呃到d蠢人去包機接佢哋吖??!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

公民黨黨魁余若薇在英留學的幼女,也在希斯路機場滯留兩天,至昨早才成功抵港,並因此發高燒 101℉。余若薇說,幼女第一晚滯留時,與同樣欲返港的同學在機場留宿;第二晚則夾份在機場酒店租住房間過夜。其間「又凍,又冇得瞓覺」,因此染病,抵港後即時服藥,至昨天傍晚已經退燒。
雖然盼望女兒歸家心切,但身為家長的余若薇卻對當局包機建議有保留,「天氣唔好唔係任何人嘅錯,大家都無法子。就算你有錢畀你包架機,都未必可以起到飛,因為天氣報告都話未來幾日都會落雪,始終係有一個操作上嘅問題」。她指當局目前首要向滯留機場的學生多加照顧及慰問。

余大狀果然明白事理

侯爵府

畀面勳章

超級贊同~人地航空公司賣張机票比你,因天氣而延誤,關airline乜事?!人地成個airport close 左,點開飛機呀?!一有E郁就complaint, complaint....以為聲大就有理!有d不知所謂嘅学生仲話CX安排極差,好心book個酒店会議室安置你地班打壞,有得食有涼冲,唔洗通機場瞓仲唔夠,你張機票買幾錢呀?Airline蝕凸比你地啦!真係人心不足! :;pppp:

男爵府

原帖由 muicc 於 10-12-23 01:18 發表
超級贊同~人地航空公司賣張机票比你,因天氣而延誤,關airline乜事?!人地成個airport close 左,點開飛機呀?!一有E郁就complaint, complaint....以為聲大就有理!有d不知所謂嘅学生仲話CX安排極差,好心book個 ...

大宅

其實班學生同家長最擔心既係..因為大雪無飛機番黎香港...係,佢地係果邊讀書有地方住,但係大多數都係一係住係學校宿舍,一係住係d寄住家庭度,學校宿舍假期唔會開,而好多寄住家庭都去左外地旅行渡假過聖誕(睇報紙講既),所以佢地先咁擔心姐......而有d學生真係得14,5歲架咋,試問自己一個身處機場遇到咁既情況,屋企人唔係身邊都咪話唔驚...

首頁

尾頁

跳至