自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

哪哪哪~ 唔好咁快confirm呀~
俾多10日我 renew張contract呀!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

同意張建宗的說法,由於通漲,衣、食、住、行各方面的開支都較以往大,僱主應該對外傭的薪金作調整 --不過係: 每月減五佰元以減輕僱主在通漲下所帶來的影响。

伯爵府

巳經包食包住, 仲要顧埋佢地嗰份, inflation a;so includes our expeniture buying foos, airtickets.....everything for them....

別墅

加$420~冇野AR, 幾多打工仔冇人工加?
冇野GA, 我地頂唔順咪抄人囉, 係你班官搞到人地冇份工 JA~ 到時班姐姐又上街話野做囉

男爵府

以前有請過工人,E+冇請啦!本來C6話等阿女上小學就請返個工人,但我就一直心大心細,因為請個人返來,要成日看住佢,仲慘過乜!如果加佢地工資,咁就唔洗我考慮再請啦,慳返..又唔洗勞氣

男爵府

如果真係加到$4000
我完contract後唔用印印 lor....
唯有小學時去補習班lor ,無辦法...太重皮 la 養佢地唔起喔 !! mouth:

大宅

$3,580都唔值, 仲點值$4,000呀. 我年半前巳經掃把左個工人, 自己全職湊小朋友. 雖然我唔駛受影響, 但係都好替你地有請工人既媽咪不值. 成日o係街就只見到d賤工人掛住講電話, 一係就成班圍埋傾計, 對少主不瞅不彩. 打斧頭, 偷懶, 出蠱惑咩招數都有. 自己對女都曾經係受害者, 你話每月比$4,000佢地. 我比舊屎佢地食呀:;pppp::;pppp::;pppp:(唔好意思, 因為真係好興). 我覺得大家真係要團結, 如果真係加到$4,000, 炒哂佢地返鄉下. 佢地得一想二, 貪得無厭.

ms.aeroplane  同你一樣,炒左個賤貨,自己唔做野湊女...但一樣唔支持架加佢地人工!  發表於 11-5-9 15:11

男爵府

好媽媽勳章

一係唔加, 一加唔該加盡d....我唔洗煩即炒老闆...再炒工人喇~

禁止訪問

子爵府

如果$4000一個月, 我唔會再請
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

加囉,但以後唔包食住

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嫌$80太少就索性繼續凍薪啦!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話就話炒咗啲工人啫, 但勞工署睇到僱主請外傭的數字係不斷上升的, 所以外傭先有恃無恐.

大宅

醒目開學勳章

仲加,唔減佢都偷笑啦。衣食住行加,僱主自己都要負擔啦。佢地食住都係僱主,仲想點。一係佢地乜都自己俾返,咪加俾佢地囉!!!仲有佢地d咁ge工作態度,講電話,send sms d時間仲多過佢工作時間。究竟我地俾錢佢嚟幫手定貼錢買難受架!!!

水晶宮

熱血金章

我得一萬蚊人工,
加2 %都只係加左二百蚊咋!!

侯爵府

加喇! 加喇! HK人負擔唔起佢地係鄉下食屎喇, 黎到只係呃飲呃食, 加佢條命.

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港通漲盟佢地鬼事咩, 佢地連車錢返工都吾駛。香港大把人4-5千蚊一個月仲要搭車返工, 睇醫生又自己比,但外傭就全包。佢地d錢最多咪用來交電話費, 日傾夜傾,其他乜都僱主包,究竟d工會(職工盟)知吾知咁多野?剩係識幫工人,佢地一定無用工人。

大宅

已經全包,仲夠胆咁大聲講話通脹對佢哋有80%+嘅影響?? 放假咪頂多係食午晚兩餐同車費,要買衫加其他洗費係佢哋自己決定,工作中又冇置裝要求,一定要係hk買衫架咩? 唔好再作大d?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

加咁多? 發夢啦!!:;pppp::;pppp:

伯爵府

牛年勳章

都係果句啦!------我大力反對!
你地話經濟好轉,僱主係咪全部都有人工加先?不如無人工加果d僱主唔駛加俾外傭啦!
通脹最影響係邊個?
答案係僱主。柴米油鹽樣樣加,咁外僱食多條菜,我都要俾多d啦!
我用石油氣的,近呢幾個月石油氣係咁加,咁外傭沖涼、煮食(煮俾佢自己的石油氣費都係我俾架),咁我咪又係用多左,咁邊個可以幫下我?
佢地返鄉下又唔駛水腳,加燃油附加費時又係加係我地身上。

一加加$420蚊,大佬,你想我地死咩!

反對!反對!反對!反對!

首頁

尾頁

跳至