跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 慈雲山媽媽會續續集 (Part 3)

Hi, 各位慈雲山區媽咪, 你地好, 想問各位有無小朋友讀黃大仙嘉諾撒小學? 有無保母車司機介紹給我?
日日心情都唔同

男爵府

畀面勳章

hello,

我上左 bk 咁耐, 啱啱先至識"中"入梨呢度, 就睇到呢个 topic....唔介意我比D 意見ma, 小女今年係聖母畢業, 聽曰行畢業禮, 唔經唔覺咁就過左3 年, 回想呀女初初返學嘅時候, 頭2個星期都ok, 但之後每朝都唔想上校車, 又喊,又話肚痛, 好彩保母車ee 識處理, 佢係靜同被動果隻, 後來我打电話比班主任同佢講,溝通過幾次, 係上學期尾就ok, 無問題喇, 到佢升上 k2, 佢不知幾鐘意返學, 佢話返學好開心......聖母除左唯一係女校唔係咁好之外, 我個人就好鐘意呢間學校喇, 果度D老師我唔敢講果果都好好, 但我所見到嘅大部份都好 nice, 你同佢返映問題, 佢會處理得幾好架, 環顧整个慈雲山區,我覺得佢真係 good, 環境又好, 今年仲話有冷氣tim, 學費又平, 仲係交10 个月咋.
當初比佢係度讀,另一個原因就係可以直升聖母小學, 我原本都已打算比佢讀聖母小學架, 不過又係嫌佢係女校, 而我女有幸派到理想學校所以先放棄.
聖母幼稚国的確係一間好學校, 至於話程度淺, 我最近同D家長倾開, 佢話聖母程度算深 wor, 仲深個 St.Paul, but I don't care, 最重要係小朋友讀得開心.....

大B_mama_小B 寫道:
worry,

好多謝你嘅意見, 我做much都十五十六, 唔好介意 =]

好同意你嘅想法, 德育培養, 對小朋友成長, 由小到大都好重要. 大b都難教左, 聖母嘅課程特色, 我都好滿意(如果可以直升小學更好呢), 而九龍禮賢嘅課程特色係提升小朋友對學習嘅興趣, 但功課唔多 @_@

今個星期六, 我都會試下到聖母interview, 再考慮la.

侯爵府

mimiso,

我既想法同你都好接近, 不過都係15/16, 加上囡囡去過幾間學校開放日同interview, 又係鍾意聖母, 最初我都以為囡囡係咁講吓,點之去到其他學校登記時, 佢話只係喜歡來玩咋, 至於番學, 都係話要讀聖母, 所以最終都係揀左聖母. 但一日未正式上學, 都有d擔心, 唔知自己有無揀錯.

係呢, 你係未住係呢區, 介唔介意話我知, 你囡囡派左去邊間小學?

伯爵府

好媽媽勳章

據我所知, 禮賢係淺既, but d老c好好, 好有愛心, 小學都好, 可以派到好中學, 聖母就會深小小, k3已經做緊中英文重組句子, 如果你問我咁上小一好唔好, 其實又真係好架, 輕鬆好多, but 英文呢, 我係覺得差少少, speaking english 唔得, 生字果d都ok, standard 野, 唔特別深左定淺左, 品德就好好, d小朋友好乖架

男爵府

畀面勳章

hi worry,

sorry, i don't have chinese writing pad at home, yes, i'm also living in Tsz Wan Shan, my girl is lucky that can study at Canossa(San Po Kong).... :lol:
you won't have regret to let your girl to study at Our Lady, this is the right choice, don't worry.
any more question you wants to know, just let me know but i won't be able to advise until next week 7/9
have a good weekend!!!

worry 寫道:
mimiso,

我既想法同你都好接近, 不過都係15/16, 加上囡囡去過幾間學校開放日同interview, 又係鍾意聖母, 最初我都以為囡囡係咁講吓,點之去到其他學校登記時, 佢話只係喜歡來玩咋, 至於番學, 都係話要讀聖母, 所以最終都係揀左聖母. 但一日未正式上學, 都有d擔心, 唔知自己有無揀錯.

係呢, 你係未住係呢區, 介唔介意話我知, 你囡囡派左去邊間小學?

男爵府

sorry, 呢幾日個c6霸住部pc.... 我份新工ok la, 比一個舊人成日點來點去, 無計 !! 下星期我個新officer 返工, 希望同佢夾得好啦 !!!

is 寫道:
catmiecatmie

今天係你第一日返新工, 好嗎?

男爵府

mimiso, Canossa(San Po Kong) 易唔易入 ? 升小一最少是否20分或以上才會考慮 ??

別墅

慈雲山/黃大仙區有什麼好的醫生介紹?

請問慈雲山/黃大仙區有什麼好的醫生介紹?(for大人睇的)
;-)

男爵府

is, 份新工暫時不錯 ~~

男爵府

is, 份新工暫時不錯

大宅

原文章由 catmiecatmie 於 07-6-30 22:03 發表
sorry, 呢幾日個c6霸住部pc.... 我份新工ok la, 比一個舊人成日點來點去, 無計 !! 下星期我個新officer 返工, 希望同佢夾得好啦 !!!

我起初返比都比人玩, 放心吧同d同事混熟了, 情況會好好多, 加上你比我感覺好容易相處, 你一定會同新office相處愉快, 還同其他同事相處很好, 有用太担心, 更何況你現在只做了很短時間, 不用想得太多.

有什麼不快在這裏說講痛快.飲杯.

男爵府

is, 有你的鼓勵, 好感動啊 !~:-( 上2個星期, 我c6話我對個女惡, 好唔開心 ~~

大宅

hi all,

新bk好不容易攪:tongue:

大宅

原文章由 catmiecatmie 於 07-7-4 22:46 發表
is, 有你的鼓勵, 好感動啊 !~:-( 上2個星期, 我c6話我對個女惡, 好唔開心 ~~

catmiecatmie:

c6成日話我對個女惡架啦, 佢赤我話佢honey, 個個都唔話佢以後冇"王"管, 唯有我做壞(惡)人, 唔好唔開心呀, 支持妳呀!

侯爵府

我仲誇張, 因囡囡實在太頑皮, 我用滕打了她10下, 係好痛, 但個衰囡實在太硬頸, 每打一下, 佢都e起個嘴, 但都唔肯道歉, 結果我放棄, 立時boycott佢, 反而有效.

男爵府

worry,mimiso,jlam&各位媽咪,

thanks for your kind advise always.
家人意見係選禮賢, 因為大B性格較內向, 可能禮賢嘅教學係對佢適合d.

最近好忙, 遲下重要讀diploma , 讀China Accounting&Tax,係有d遲自我增值, 到時有唔明白, 可以請教各位la

侯爵府

大B_MAMA_細B,

咁味好囉, 終於有個決定.

係呢, 你係邊到番DIP呀?

男爵府

原文章由 worry 於 07-7-5 14:19 發表
大B_MAMA_細B,

咁味好囉, 終於有個決定.

係呢, 你係邊到番DIP呀?

係番School of Continuing and Professional Studies The Chinese University of Hong Kong.

其實未正式收我, 8月先收通知. 到時星期二,六要番學, 小左1日假期親子日:cry:

男爵府

worry, 咩叫立時boycott佢 ?? 我個女同你個女差唔多, 我打就少d, 鬧就多d, 越鬧越硬頸 ~~ bone-bone, 估唔到我地係同路人bor, 多d分享o下呀 !!:D

[ 本文章最後由 catmiecatmie 於 07-7-5 21:52 編輯 ]

侯爵府

原文章由 大B_mama_小B 於 07-7-5 18:20 發表

係番School of Continuing and Professional Studies The Chinese University of Hong Kong.

其實未正式收我, 8月先收通知. 到時星期二,六要番學, 小左1日假期親子日:cry:

你真係好勤力, 眼見別人取咩degree, 都好羨慕, 但自己巳經好像成仙咁, 咩都無興趣, 覺得個頭近, 只係想快d搵多d錢, 退休. 所有寄望就放晒係亞囡身上.

首頁

尾頁

跳至