自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

乜亞媽黎架

別墅

世上只有媽媽好, 有媽的孩子像個寶...

腦入面響起呢首歌, 感覺好唏噓....

別墅

Even she grew up like that, it's not an excuse!

她 昨 日 在 高 等 法 院 承 認 三 項 虐 兒 罪 , 須 即 時 還 柙 , 等 候 背 景 及 心 理 報 告 , 令 一 直 在 庭 上 表 現 平 靜 的 她 登 時 情 緒 激 動 起 來 。

She 激 動 means she DON'T think she was wrong!!!

原文章由 wawamama 於 07-9-6 13:27 發表
也許...她自己也是這樣長大的...只不過沒有被人發現...女孩子...更可憐...

:cry:

男爵府

我唔覺得這個亞媽身世好可憐,佢自己間房就好靚,d仔就訓狗屋不如, (即佢有自理能力) 有一萬蚊"公"援o羅o離溫仔,自己用, 佢係自私!
好多人都係單親家庭出來, 我自己都係,我細個我亞媽無照顧過我,我跟亞爸,所以中秋節我比亞爸幾千,亞媽咪比左一千.

男爵府

畀面勳章

今日睇完单3幼子被虐新聞,真係極度心酸:-( :-( 呢個PK mami快D"襯"早死,冇人性ga

侯爵府

d小朋友好慘ar~~:-( :-( :-(
個亞媽衰到pk ar

大宅

白痴.底能個阿媽.....咩人嚟架....有報應.

民房

佢連最basic的照顧都比唔到啲小朋友,點可能1.5yrs 只得12 lbs, 仲生四個! 真令人髮指

大宅

畀面勳章

4 個 孩 子 3 個 爸   如 此 媽 媽 如 此 家

"街 坊 : 佢 都 冇 人 性 女 被 告 舊 居 一 名
姓 黃 街 坊 對 記 者 表 示 , 曾 看 見 女 被 告 拖 住 兩 個 小 孩 子 , 小 孩 跪 在 地 行 路 , 「 佢 都 冇 人 性 」 , 更 指 女 被 告 曾 獨 留 小 孩 在 家 。
本 報 記 者"

好心UP :(

希望個媽媽知錯,再受教導,始終小孩想要媽媽口易.

禁止訪問

珍珠宮

老實, 我就唔係太信佢父親既事會影響到佢今日唔識愛人啦, 因為我媽自六歲以後都冇親人在身邊愛錫架啦, 到今時今日, 都係咁愛錫d仔女&孫, 我媽仲要係文盲忝...愛子女尼d係天性來架,佢根本就係自私.

尼個女人, 叫佢禽獸都係對禽獸既褻瀆呀...

[ 本文章最後由 tkkmama 於 07-9-6 13:59 編輯 ]

侯爵府

li個乜野pk老母呀?好心捉佢去絕育la!!!!!!!!! :-( :-( :-(

別墅

應該要拉個阿媽同佢男人打靶
按圖可以進入小世世的網站o(≧v≦)o

男爵府

畀面勳章

原文章由 wawamama 於 07-9-6 13:27 發表
也許...她自己也是這樣長大的...只不過沒有被人發現...女孩子...更可憐...

:cry:

我當佢也是這樣長大....那又如何,幾可憐嘅人也有良心,但呢個pk冇ga 仔就識溝,嘢就識攪,仔就識生,但佢5識好好對恃仔女ar

別墅

原文章由 Sandra_100 於 07-9-6 13:38 發表
Even she grew up like that, it's not an excuse!

她 昨 日 在 高 等 法 院 承 認 三 項 虐 兒 罪 , 須 即 時 還 柙 , 等 候 背 景 及 心 理 報 告 , 令 一 直 在 庭 上 表 現 平 靜 的 她 登 時 情 緒 激 動 起 來 ...

題外話: 飛影好型仔!

侯爵府

只覺得太没人性了, 做她的孩子真係多可憐...
生咗唔理, 不如唔好生... 點解呢個世界會有 d 咁恨心既媽咪 , 仲要唔知錯架喎 ....

唉... 我見到呢單新聞, 諗到個仔, 真係覺得佢好幸福, 至少有我鍚佢

子爵府

大廚勳章

原文章由 式柔 於 07-9-6 12:54 發表
都唔知點解佢唔避. 何必要生,除非因為想拎多d綜援.

of course la......

公爵府

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Got this from Yahoo News :

非常單親母 害殘三幼兒 (星島) 09月 06日 星期四 06:30AM

(綜合報道)

(星島日報報道)

年輕母親養兒不善,令三名最大不足五歲的兒子骨瘦如柴,歲半幼子更如只有如幼嬰般的十二磅重,直至幼子昏迷被送入屯門醫院,才揭發三童的地獄生活,他們全身薰臭,說話及活動能力遠差於同齡兒童。涉案母親昨承認三項疏忽照顧兒童罪名,連高院法官彭偉昌不禁反問:「之前究竟係點養嘅?」

一名二十六歲女子被控嚴重疏忽照顧三名歲半至四歲九個月兒子,昨在高院認罪,還柙至本月二十五日判刑。依靠萬多元綜援金與三子過活的被告郭美儀,於案發後、去年十月再誕下一名女兒,其四名子女現已由社署接管,交由三個寄養家庭照顧,情況良好。

案情指出,來自單親家庭的被告,中三畢業後輾轉打過數份工,包括快餐店店員,自○一年二十歲與男友誕子後已沒有工作,靠領取綜援為生。三名兒子為郭美儀先後與兩男友所生,首兩子姓陳,幼子姓郭。

郭美儀稍後再認識無業的何俊義、即本案發生時的男友,兩成年人帶着三個小朋友租住屯門一單位,去年三月三十日案發時當日,郭美儀出外辦理過世父親的強積金承繼人文件後返家,發現歲半的幼子昏迷,「搣」他亦不醒,於是送院稱兒子發燒,又稱可能是長子舉起幼子撞向牆令他受傷。

院方即時發現郭童有瘀傷,鎖骨骨折且腦有瘀血,須進行腦部手術,而且郭童歲半竟只有十二磅重,嚴重發育不全及營養不良,警方於是拘捕郭美儀,郭童留院十周期間,即時長肉增至二十磅,因手術後出現的失明情況亦告消失。不過,他在兩歲三個月大時接受評估,智齡只如六至九個月大嬰兒。

郭美儀被捕後,社署職員即時將餘下兩童帶往檢查,兩名小兄長均被檢驗出身體嚴重瘦弱,即使適齡入學,次子五個月內只曾上學不到二十天。

兩童的幼稚園老師亦指他們很骯髒及傳出臭味,手指甲綑黑邊,次子近四歲仍只會說單字及沒有人明白的話,無法與同學溝通,他早晚失禁,與兩歲小童無異;長子的情況算是較好,但近五歲半時語言能力仍只有三歲小童的水平,而且教師曾發現他手臂及額頭有瘀傷,但查問郭美儀時她只表示不知道。

其實社署職員早於○五年曾多次登門造訪被拒,勸說郭美儀接受家務助理送飯及清潔家居服務不得要領。

郭美儀被捕後,向警方指沒有虐待兒子,但就指男友曾阻止她送幼子入院,後來更於內地來電,承認案發當日因幼子哭泣而打他的頭及掩其嘴,更謂會補償她及幼子的損失,但就以小孩子的安危來恐嚇她勿抖出事件。她稱,當時懷有男友骨肉,不欲嬰兒步她與三小童後塵在單親家庭長大,於是就範,去年十月她亦誕下幼女。案件編號:高院刑事一一一──二○○七

I feel really sorry about the 3 kids.......

[ 本文章最後由 fungwongphie 於 07-9-6 14:08 編輯 ]
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

呢d人唔死都冇用!

首頁
45678...9

尾頁

跳至