自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:大家身邊有無地獄廚神?

有!不能開名。。。

1. 石頭燉蛋, 請問邊度鄉下燉蛋係加麵粉?
2. 精練蘿蔔糕,要搵菜刀\"劈先開!
3. 非洲炸腰果,黑過非洲土著!
4. 原始風味蝦/雞。。。。全部外熟內生!
5. 甜品大餐,全部餸菜都同一味道。。。甜

以上嘅出品不定期/定期無限次推出,拿手菜太多不能盡錄!

男爵府

有!不能開名。。。

男爵府

有!不能開名。。。

男爵府

引用:有!不能開名。。。1. 石頭燉蛋, 請問邊度

原帖由 WENDY 於 14-06-24 發表
有!不能開名。。。

地獄廚神王者爭霸戰

WENDY    發表於 14-6-26 08:32

男爵府

我識朋友既都好有自知之明, 唔識煮既唔會落廚

男爵府

我有個朋友炒朱古力俾我食

大宅

引用:我弟婦,+佢既燃手小菜:一碌碌節瓜炒豆腐,+

原帖由 dream100 於 14-06-24 發表
我弟婦, 佢既燃手小菜:

一碌碌節瓜炒豆腐,
只能夠說我d人真係無煮食天份包括我,所以我自己煮完野就好無胃口

公爵府

好媽媽勳章

有呀。我自己巳經睇住食譜學,但永遠都唔係嗰樣餸

男爵府

回覆 Heymama1222 的帖子

男爵府

我姨,係我地家族裡面都號稱地獄廚神,但當然唔俾佢知有呢個垛啦!佢好鬼惡死架,其實我覺得果d煮得唔好食既人,佢煮野態度係好求其,但當然佢自己覺得已盡全力果隻啦!點解呢?我姨煮親乜野都事旦煮,(在我地咁多兄弟姊妹眼中呀)!有次佢黎食飯見我煮左碟南乳炆腩肉,佢叫我教佢煮,好啦!我好有耐性教完,仲要寫埋步驟俾佢照住黎煮,跟住第日去佢屋企食飯,明明蓮藕炆腩肉要落南乳,佢走去落左腐乳加茄汁,我地見到果pat野既賣相都已經想嘔,問佢點解會咁,佢話屋企咁啱無南乳咪落腐乳囉,但見d色水唔似,咪落d茄汁溝下佢咁囉!次次知道我要包餃子食就話要黎學,仲要我一定要等埋佢黎先開始包,好啦!示範左成粒鐘,佢都仲係包唔到,捉手捉腳黎教點包,都係一住野咁扁晒,我惟有叫佢算把啦!我包就得,佢又唔肯,次次蹝我起碼三分一既材料,佢包完又唔攞返佢包果d返去食喎,次次都係攞走我包果d返屋企喎! 有次我包緊糭,佢啱黎到,我心諗死梗,點知佢真係話等佢黎包,我係咁話唔洗,佢又發火話唔俾佢試下,又點識呢?ok,咁又由頭教佢點包啦!佢包左十幾廿隻,無一隻個樣係完整既,做乜都求其,札條糭繩都係甩甩fing fing既,最後吼佢去廁所,火速同我媽兩個拆番晒佢果d出黎,再火速咁包過,好啦,到要烚糭時,佢又話唔洗係我度烚,俾佢攞番屋企自己烚,一來話費事等咁耐,二來話費事蹝我地煤氣費喎,但第日佢打電話黎鬧我話點解d糭咁硬唔淋唔熟咁既,我話你話要自己攞返去烚丫嘛,我點知點解你烚唔熟呀?我話左俾你聽要烚起碼2個鐘架啦!佢話我烚左半個鐘架啦!煮飯都熟啦!洗2粒鐘架咩?你買d料唔靚呀?所以我地家人好怕要教佢煮野,佢煮左唔好食一定賴我地,又好怕去佢屋企食飯,我妹話次次都無餸食唔飽返黎,但佢開口叫我地去食,唔去又唔得,惟有每次去都一定斬料帶上去話加餸,叫佢唔洗咁辛苦煮咁多 最經典係有次聖誕前話煮餐勁既請我地去佢屋企食,我地想推話唔得閒,佢又話係咪嫌我煮唔好食呀!惟有話唔係,得得得,幾兄弟姊妹一定到,跟住果晚一入屋就聞到好臭既酸餿味,我地幾姊妹周圍睇都唔知係邊度黎,問亞姨,佢話無呀!唔覺呀!邊有臭呀!好啦!到開飯,亞姨就攞出佢由下晝2點幾已煮好既餸出黎,我地一食係凍既,妹唔識野,話咦點解d餸凍既,亞姨就黑面話,我由晏晝整到依家架啦!咁多餸唔早d煮邊有得食呀!又得我一個人煮,又點又點……下删1千字,ok,我做醜人話唔緊要,攞去微波爐叮下咪得囉!然後主角出場,我姨係個煲度碟臭到不得了既餸出黎,仲話係佢精心泡制既餸,特登煮俾我地食咁話喎,嘩!聞到都想嘔,仲點食呀!佢話好臭咩!無野呀!南乳煮齋丫嘛,係咁味架啦!我話亞姨,你落左d咩去煮呀?佢話加左d荀囉,我話荀都無理由咁臭架,佢又黑面話你地唔鐘意食果碟野就算啦,又話人臭又話盛,下删1千字。好不容易食完飯,仲叫我地飲糖水,兩位表弟妹已經望住我地,咁惟有排隊咁攞個碗去個煲度每人一d黎試啦!大家你推我讓之下,我做左第1個犧牲者,好似拍戲咁成村人睇住我食左1啖先,我馬上吐都吐唔切出黎,我都未食過紅豆沙係酸既,果種咸咸酸酸既味,真係一世難忘,我即刻話亞姨d紅豆沙酸既,亞姨話無理由架喎,我用壓力煲煲架噃,又無加過咩野,點會酸呀?我話係酸左呀!表弟話係咩?我話係呀!唔信?你試下啦!表弟個樣即刻好堅定咁話,唔洗,我信任你,你話係就係架啦!我係咁叫佢試下食,佢死都話唔洗試

男爵府

回覆 yandy.yandy 的帖子

因為我老豆負責煮飯, 所以我媽咪煮飯完全唔叻

子爵府

回覆 Sweetka 的帖子

我亞媽, 蒸咩肉佢都過晒火, 因佢成日怕唔夠熟, 又唔多肯放豆粉, 硬崩崩, 比較好係煎炸嘢, 因佢識控制火喉, 唔會煎燶, 不過佢唔係廣東人, 學咗20年進菜式多咗少少, 技巧好咗唔少啦! 當年老豆叫我下廚煮午餐肉通粉比佢哋打牌嘅食, (我大約15歲, 第一次下廚咋)) 竟然得到麻雀腳們嘅讚賞, 我都以為自己煮嘢食有天份, 到大個啲20歲後就成日買書學煮嘅, 但唔係次次成功架! 有時都好地獄架!

男爵府

我!!!!!

甜品叫最拿手, 不過僅限唔駛焗果啲…
煮公仔面, 意粉都仲可以

一煮親中式就出事
只係識煲飯
炒菜老, 蒸肉餅太實唔鬆化, 煎嘢成日痴底

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

567 發表於 14-6-24 15:20
第一個~我媽...佢D野真係求其,熟就算,魚蒸完就+生抽就算,菜煮到又王又林,水旦鞋到.....所以我由細食地獄餐 ...

同我好似呀!但我見我啲亞姨, 姑姐煮食好好味架, 到大咗問佢哋點煮, 佢哋話煮得多就學到, 識字買書都學到啦, 知但係有時啲書講啲唔講啲, 有時都會中伏架!

珊瑚宮

畀面勳章

柏仔媽咪 蝦仁飛水後先炒旦, 我奶奶係咁炒喎, 啲蝦係彈牙爽口嗰喎! 發表於 2014-06-26 15:45:27

新鮮蝦係唔駛飛水。如果酒樓做法就走油,再落旦炒。

男爵府

Me
煎魚煎到個易潔煎pan面頭著火
嚇到我呆左,好彩佢自己熄

珍珠宮

黃家小新抱 發表於 14-6-24 17:22
太誇張!只係少少心得交流呢
我見親你d post都流曬口水架

首頁

尾頁

跳至