自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

回覆:OKC 的帖子

係中國封建思想先咁恨生仔,我自己都係女人,無理由嫌棄女

珍珠宮

引用:Quote:zoekayan 發表於 14-8-30 17:29 都未

原帖由 cissie 於 14-08-30 發表
完全同意,關乜生仔生女事,個人問題而已
agree, 我99 個細仔未畢業就已經話掉個老豆老母比佢大佬,即我c6, 我當時真係o 晒咀

畢左業出黎做野又唔肯比家用,最後夾左佢2000, 但最好笑係我個99 有日話佢個細仔揾得少wor , 幾矛盾!

根本就係我99 種出黎既果,種到個細仔壞晒,跟住又話細仔唔好唔乖

仲有,女都未必孝順,我個99 有日話唔夠錢洗,問佢個女要多啲家用,佢個女wor...話佢要返學讀書,冇錢比佢(佢已經出左黎做野好耐,成日去旅行買skii, 冇錢!)

跟本一切係因果!

子爵府

引用:阿媽前一排驗出有重病,大手術後仲要做一連

原帖由 OKC 於 14-08-30 發表
阿媽前一排驗出有重病,大手術後仲要做一連串治療,我同阿妹成日返娘家探佢,又煮野俾阿媽食,買左好多有益 ...
好仔不如好心胞……係堅真

子爵府

引用:Quote:原帖由 OKC 於 14-08-30 發表阿媽前

原帖由 ANNY媽 於 14-08-30 發表
心抱……有無寫錯字

tkop  應該冇  發表於 14-8-30 19:58

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都覺得係, 眼見大部份男仔都係顧老婆多過阿媽

侯爵府

回覆:屋企人有事,先知生女好過生仔

但婆媳版又成日鬧d佬痴實阿媽

男爵府

引用:Quote:原帖由 OKC 於 14-08-30 發表阿媽前

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-08-30 發表
一向都係架啦,因為女仔始終會做人媽媽,所以一定會有所領悟。不過仔都有好孝順嘅。
但又咁講,呢個社會好 ...
仔結婚後要過新抱那關,俗語話好仔不如好新抱

公爵府

我一早知,所以當我不幸生左兩個仔,我就計劃儲多d錢,將來萬一我或老公是但一個先行一步,就入老人院住,有咩事有職員有院友照顧我,可靠過仔同新抱好多

Jordan_2006  咁又唔駛咁灰  發表於 14-8-30 20:38

公爵府

引用:但婆媳版又成日鬧d佬痴實阿媽

原帖由 魚毛媽2008 於 14-08-30 發表
但婆媳版又成日鬧d佬痴實阿媽
知實呀媽果d佬,只識要呀媽照顧,差在未洗餵飯,當佢地呀媽有事,根本冇能力照顧呀媽

珍珠宮

好多女都係顧家, 但好多仔都好鍚屋企人呀!

我生左兩個女, 冇仔仔架, 希望她們孝順我們啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lazywife 發表於 14-8-30 17:16
一定係女,特別女做左阿媽後,更錫父母,我做左阿媽後,諗起以前同阿媽嘈交,都好後悔。

...
無錯, 小時候成日係街度扭計/ 喊, 要買玩具要買野食..宜家大個左先知生活艱難, 宜家都好後悔

男爵府

我都要追返個囡先得

大宅

應同,女仔始終顧自己爸媽多d

大宅

阿媽前一排驗出有重病,大手術後仲要做一連串治療,我同阿妹成日返娘家探佢,又煮野俾阿媽食,買左好多有益 ...
睇個人品性嘅,我有好幾位男性朋友,我哥同我老公都好錫媽媽的!!

男爵府

生左乜就乜嫁啦,有得揀生男生女咩?

大宅

回覆:OKC 的帖子

我C6三兄弟結晒婚都好痴屋企,好錫99。日日大宅門咁食飯,一年一次全家family trip. 個個孫比較親嫲嫲多過婆婆(包括我兩個仔)。我相信係我99自小教育C63兄弟教得好咋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ANNY媽 發表於 14-8-30 19:12
agree, 99 入院幾次, 大仔係美國, 就算打電比佢都冇人聽

佢個女 仲搞野, 99 叫佢去睇佢, 佢打電話比其他 親戚去睇佢, 99 打比佢問佢去到邊,
姑9 同佢講: 我宜家係屋企 , 叫左姑丈同舅父黎
嚇到99 拿拿林叫c6 打返比佢地, 叫佢地話好小事唔好黎
c 6 又唔識照顧99, 我話幫佢買邊樣果樣比佢, 又問99 食左野未, 肚唔肚餓, 餓就買野比佢食, 又同佢搞留院同其他手續.., 問佢有乜野需要第2日攞比佢..
c6 淨係識企係度, 同睇書..

男爵府

生女=多左個仔(女婿)
生仔=無左個仔
我生左2 個仔

洋蔥頭媽咪  係咪唔應該比禮金:qui   發表於 14-8-30 22:02
洋蔥頭媽咪  生仔結婚冇左個仔,咁   發表於 14-8-30 22:02
emimi  我都係  發表於 14-8-30 21:03
薯圈  我都係  發表於 14-8-30 20:02

子爵府

好仔不如好新抱

瑪瑙宮

咁無事邊個好啲

首頁
45678...14

尾頁

跳至