自由講場

跳至

首頁
45678...30

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

就唔到我會改補習時間自己攪掂

大宅

回覆:我對6299要求高嗎

佢地一開始就拒絕,總好過應承完你之後反口,到時你咪仲嬲!既然係咁唯有唔好補習住囉,因為如果要自己父母咁辛苦過黎,我都唔忍心!

男爵府

為自己為小朋友為身邊既人好,
樓主考慮下降低少少要求吧
6299已經不錯,
而小朋友得2歲半,廣東話都未學好,唔好迫佢學英文住喇
n班都quit得,就由得佢讀k1先開始學啦

男爵府

回覆:我對6299要求高嗎? 老公叫我唔好得一想二

我係ftm, 真心覺得要老人家日日湊細路係幾困難,自己都湊到嘔血啦。

王國長老

王國長老

引用:Quote:原帖由 edea 於 15-03-31 發表救命,

原帖由 AGa1111 於 15-03-31 發表
我女2歲半,淨係識abc咋,無去過playgroup,無返n囉,日日帶佢去公園不知幾爽

...
Good!

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我認同您

珍珠宮

畀面勳章

只可講句,你要求5算高,但6299都無錯

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 sunnymama2 的帖子

你老公先係你老爺奶奶的責任....湊孫幫就人情唔幫就係道理

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

弊啦, 我呢D一放假就只會諗同小朋友去邊度玩, 玩得多其他方面都會有進步, 唔一定要識ABC, 123先叫叻既

男爵府

引用:Quote:conconchan 發表於 15-3-31 10:03 其

原帖由 sunnymama2 於 15-03-31 發表
真係好明顯係6299 和自己的父母好唔同
其實有時將心比心,自己都有仔有女,第日如果阿女同新抱都一齊有左,你都想照顧個女先啦,仲要第日千萬兩個都唔好同我住,我唔想再湊孫嘞,俾我去好好玩下,所以明白奶奶對我同姑奶有分別,但我奶奶其實都真係好照顧我地架嘞,除左呢樣其他都完全好好,所以無得怨,咪自己再分配好d時間囉,記住幫係人情,唔幫係正常,咁個心無咁辛苦

男爵府

開心吸收勳章

原來你個仔先2歲半!!!!!! 補乜鬼習呀!!!!!!

啱先覺得奇怪,點解明明肯湊仔仔,62唔肯嚟你叫老師上去佢度,佢都係唔制

好明顯,唔係唔幫,係唔贊成啦!!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我有時覺得我99都好奇怪,成日叫我帶囡囡學乜學物,但永遠佢一想約我,我話唔得呀,要學野,佢就極度失落。

我試過停左囡囡興趣班,我99即刻話,做乜唔學,物物物……………

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主話自己個仔兩歲半但英文真係唔得。。。兩歲半英文點先叫「得」?

月亮的翅膀    發表於 15-3-31 20:01
yiu_mimi    發表於 15-3-31 11:51

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己父母又點同人地父母呢,你自問都唔可以視老爺奶奶為自己父母啦,係咪?

我有仔有女,老實講,將來我希望唔駛全職湊孫,間中幫下手就無所謂,咁唔代表我唔鍚佢地,係性格唔太鍾意湊小朋友,當然如果佢地真係有困難,又唔會企硬嘅。

珍珠宮

引用:我有時覺得我99都好奇怪,成日叫我帶囡囡學

原帖由 titankaine 於 15-03-31 發表
我有時覺得我99都好奇怪,成日叫我帶囡囡學乜學物,但永遠佢一想約我,我話唔得呀,要學野,佢就極度失落。 ...
99嘅特性就係雙重人格,雙重準則,一時一樣,你做任何事都係錯

月亮的翅膀    發表於 15-3-31 20:01
yiu_mimi    發表於 15-3-31 11:51

瑪瑙宮

我覺得幫係人情, 唔幫係道理之餘, 每一次您有野要搵人幫, 都要有兩個或以上的方案, 姐係佢唔得, 就行方法 B, C, 咁人地唔係一定要得架麻, 又唔係欠左您. 諗唔到方去 B, C...就要自己黎.

yiu_mimi    發表於 15-3-31 11:52

公爵府

我覺得老公都有問題,個小朋友佢冇份?佢唔諗下點解決問題?反而話樓主得一想二?佢可以提議其他方法學英文,轉老師,轉時間,甚或樓主唔好返pt………
兩歲半補英文,聽落誇張?但兩歲半上英文playgroup,兩歲半返英文pn,又係咪誇張?我覺得睇完樓主小朋友背景,可以接受
不過,我覺得樓主不如唔好返pt,搞掂小朋友個分離焦慮先啦,唔夠半年返k1了,上下遊戲治療?

大宅

畀面勳章

呢個問題好有趣,如果係婆媳個邊問就必定係你6299唔岩,如果係公海呢到問個答案就中肯好多啦

IaMMoYY    發表於 15-4-1 14:40
MsBusy    發表於 15-3-31 10:42

伯爵府

佢肯幫手湊算唔話得。
你叫佢幫手做額外嘢,係感覺似被人點。

佢地會覺得似做咗你工人,所以唔鍾意囉。

公爵府

樓主父母係「老人家想你比個孫佢湊」
6299係「你想老人家幫你湊孫」
分別就係咁

首頁
45678...30

尾頁

跳至