自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:第一次開post 講仔女

如果唔係教養問題,就係小朋友情緒有問題,要睇心理醫生,而家都好普遍,我仔有同學都轉介心理醫生,佢直頭有自毀傾向添呀,樓主,快d同小朋友睇心理醫生,希望小時可以幫到佢,唔係越大越難搞架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

K3比同學排斥,性情就變左
其實,關唔關同學之間既相處,
段估你唔會一邊講粗口,一邊打佢掛?

似朋輩影響多,你應該問下老師佢同邊d 同學行得埋d

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同老師了解多 d 再打算
不過,打父母我覺得已經穿左底線,屋企人唔係佢出氣袋,呢樣要明確比佢知
亦唔應該比佢任打

將來,出黎做野有乜唔順意,返黎又比佢打? 到時佢年少氣盛,你地骨頭脆啦!

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

子爵府

我唔識教你點教,但如果係我,我會先完全無視佢發癲,佢癲10-15分鐘後,我會問佢冷靜未,冷靜完慢慢傾。

佢郁手打人,你要stop 佢,出手點都唔可以,你可以幫佢俾佢知,佢要打野可以,打pillow, 打床,甚至打沙包,但打人一定唔得。你都唔好打佢,打係解決唔到問題,你同佢都要明白(我唔知你有冇打過啦,總知大家都唔好出手)

除左咁之外,係佢平時冷靜既時候,同佢傾多d 計,了解佢心入面諗乜。唔好將自己既standard 就係佢身上,每人都有優缺點,你覺得易既佢可以覺得好困難,反之亦然。

希望你同你小朋友可以快快變和諧家庭

侯爵府

引用:Quote:原帖由 華美 於 16-03-14 發表當然無

原帖由 芝芝吉 於 16-03-14 發表
以個樓主case退精英班。
而我自己,支持愉快學習,就係重親子關係,多於讀書。
我都覺得書隨時可以讀,但出咗個病,是孭一世的

珍珠宮

有嘜可能比佢打?
捉實佢又好攬實佢都好。。
有咩病都好,唔可以打完人say sorry就算。。
要有阻嚇既懲罰。。。。

首頁

尾頁

跳至