想生BB

跳至

首頁
45678...10

尾頁

別墅

我想問食藥定塞藥好啲。

我bb今日係7week,但未照到心跳。一個醫生話等佢自然流產。我都唔知要等幾耐。

大宅

原帖由 candyyuk 於 09-5-18 17:08 發表
我想問食藥定塞藥好啲。

我bb今日係7week,但未照到心跳。一個醫生話等佢自然流產。我都唔知要等幾耐。

我果時8week冇心跳, 10week食藥流, 你bb有冇曾經照過有心跳? 如果冇, 你等多一兩個星期睇吓會唔會有番....

別墅

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-18 17:23 發表

我果時8week冇心跳, 10week食藥流, 你bb有冇曾經照過有心跳? 如果冇, 你等多一兩個星期睇吓會唔會有番....

冇呀!分別係上礼拜四同六check, 都係6 weeks +。

你由8 weeks 等到10 weeks ?仲可以食藥,係睇私家定政府比。
醫生話如果囊過20mm就要刮宮。

大宅

原帖由 candyyuk 於 09-5-18 17:28 發表

冇呀!分別係上礼拜四同六check, 都係6 weeks +。

你由8 weeks 等到10 weeks ?仲可以食藥,係睇私家定政府比。
醫生話如果囊過20mm就要刮宮。

如果你從未照過有心跳, 咁不如你等一等啦, 可能遲排卵呢...

我喺私家睇, 如果bb冇心跳, 或者死胎, 咁根本唔會再生長, 等一等冇問題架...

咁你而家幾多mm呀?

別墅

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-18 17:35 發表

如果你從未照過有心跳, 咁不如你等一等啦, 可能遲排卵呢...

我喺私家睇, 如果bb冇心跳, 或者死胎, 咁根本唔會再生長, 等一等冇問題架...

咁你而家幾多mm呀? ...

我個週數係根據bb size 唔係計last M.

我 last thur and sat check, bb 有長大,由0.5 到0.6xx。 我有問醫生個胎仲有大,佢話週圍有絨毛仲吸收營養。但最後因無心臟,eventually 就会自然淘汰。佢話唔洗食藥同塞藥,等佢自然流產。但唔知等幾耐。

我依家個囊16mm。

大宅

原帖由 candyyuk 於 09-5-18 17:49 發表

我個週數係根據bb size 唔係計last M.

我 last thur and sat check, bb 有長大,由0.5 到0.6xx。 我有問醫生個胎仲有大,佢話週圍有絨毛仲吸收營養。但最後因無心臟,eventually 就会自然淘汰。佢話唔洗食藥同塞藥,等佢 ...

咁醫生有冇叫你幾時返去再睇, 或者到時有奇蹟呢, 又或者你睇多個醫生啦, 我果時都有問我醫生, 問佢肯唔肯定bb真係冇心跳, 佢話都好肯定, 但我都等咗10日先食藥...

別墅

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-18 17:55 發表

咁醫生有冇叫你幾時返去再睇, 或者到時有奇蹟呢, 又或者你睇多個醫生啦, 我果時都有問我醫生, 問佢肯唔肯定bb真係冇心跳, 佢話都好肯定, 但我都等咗10日先食藥... ...

我已經睇咗兩個。第一個叫我1-2 weeks 再check。( book 咗今個sat)
第二個話自然流產,流完返去check 吓清唔清。
佢有比幾粒藥(Cytotec)話等流血加肚痛個時再食幫子宮收縮。

点解噤多會冇心跳?

大宅

原帖由 candyyuk 於 09-5-18 18:16 發表

我已經睇咗兩個。第一個叫我1-2 weeks 再check。( book 咗今個sat)
第二個話自然流產,流完返去check 吓清唔清。
佢有比幾粒藥(Cytotec)話等流血加肚痛個時再食幫子宮收縮。

点解噤多會冇心跳? ...

醫生話陀bb 有20-25%會小產, 即係每4-5個準媽媽就有一個要退出, 唯一解釋係唔好彩囉, 唔使怪責自己....

你等多1-2week再check啦, 如果佢真係唔得, 佢自己會流出來, 如果1-2week後唔得又唔流出來, 先用藥啦...

複式洋房

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-17 15:03 發表

preciousbb,

唔好咁啦, 我公司個大肚婆生咗, 重請我去飲滿月酒tim, 不過我真係咁諗, 我可以自然懷孕, 証明我重有機會, 前日m嚟咗, 我簡直開心到不得了, 因為又可以再努力啦...

你m嚟咗未呀? ...

我m係四月尾黎左啦,我其實都好開心m係一個月後又黎番,咁即係証明我又有機會懷孕啦~我會盡量唔諗咁多,諗得多只會令自己唔開心~大家一齊努力養好身體準備迎接下一個健康既bb啦~~~~

複式洋房

原帖由 小熊帽 於 09-5-17 20:42 發表
我公司又係有人大肚.
其實出院後已經接到三個人電話同我報喜, 問我有左應該點做. 當下好難受. 不過而家已經好左好多.

我公司就只有一個大肚,但我教會有三四個,仲要有一個係我好朋友,而且仲係同我同一時期有架,小產之後我唔敢同佢見面,我係避開佢,因為一見到佢我就一定諗起自己既BB~我好唔想咁但我真係放唔低,初時我以為自己好堅強,心情好快平復,但一見到佢我就不其然想起唔開心既野,心真係好難受!於是我唯一辦法就係避開唔見佢~唔知要到幾時我先可以真真正正唔再想起呢?

複式洋房

我都係呀,自從小產完之後突然覺得身邊好多大肚婆,以前都5覺周街都係...我老公個家姐有左,有個friend又有左,天呀~~就好似係傷o度灑(炎)....

大宅

原帖由 vivi929 於 09-5-19 00:05 發表
我都係呀,自從小產完之後突然覺得身邊好多大肚婆,以前都5覺周街都係...我老公個家姐有左,有個friend又有左,天呀~~就好似係傷o度灑(炎)....

唔好咁啦, 我成日都覺得, 我地呢d小產過嘅, 係排喺產前產後度大門口, 一開門就可以衝入去架啦....

別墅

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-18 20:19 發表

醫生話陀bb 有20-25%會小產, 即係每4-5個準媽媽就有一個要退出, 唯一解釋係唔好彩囉, 唔使怪責自己....

你等多1-2week再check啦, 如果佢真係唔得, 佢自己會流出來, 如果1-2week後唔得又唔流出來, 先用藥啦... ...

如果呢幾日都無流出嚟,禮拜六就睇番第一個醫生睇吓佢點講。 如果自然流出洗唔洗入急症?會唔會好痛?

別墅

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-19 00:12 發表

唔好咁啦, 我成日都覺得, 我地呢d小產過嘅, 係排喺產前產後度大門口, 一開門就可以衝入去架啦....

噤點解唔可以一開始就健健康康,要我哋經歷小產?

大宅

原帖由 candyyuk 於 09-5-19 10:30 發表

如果呢幾日都無流出嚟,禮拜六就睇番第一個醫生睇吓佢點講。 如果自然流出洗唔洗入急症?會唔會好痛?

我唔係自然流出, 所以唔敢答你, 但我食藥流, 應該比自然流辛苦, 但我果次食藥醫生都話唔使入院, 佢話冇乜謂喎, 最緊要有人睇住你, 我記得每食院一次藥, 就會肚苛, 一苛就流m咁, 苛完再用m巾, 但條巾都好少血, 醫生話一次多一次少係正常, 叫我要by sense, 如果流血不止就要call佢...

大宅

原帖由 candyyuk 於 09-5-19 10:32 發表

噤點解唔可以一開始就健健康康,要我哋經歷小產?

咁我又冇諗呢個問題呀, 反正都係我啦, 咁都要接受, 流完努力補好身體, 好多人都係within半年可以再有, 我識有個媽媽, 流一個生一個, 再流一個生一個, 而家都兩名啦, 所以唔好問點解係我唔係佢囉, 學醫生話齋, 好普遍.....

我都係四月十零號流咗, 而家又開工啦, 所以唔好諗太多, 處理咗當前問題先, 好快又一個月架啦...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 candyyuk 於 09-5-19 10:30 發表

如果私家醫生照清楚, 話你裏面乾淨晒, 可以唔駛再入急症.

別墅

原帖由 Dirty姨姨 於 09-5-19 10:44 發表

咁我又冇諗呢個問題呀, 反正都係我啦, 咁都要接受, 流完努力補好身體, 好多人都係within半年可以再有, 我識有個媽媽, 流一個生一個, 再流一個生一個, 而家都兩名啦, 所以唔好問點解係我唔係佢囉, 學醫生話齋, 好普 ...

你好樂觀!
祝你好快有個健健康康bb。

大宅

傻婆, 你成世唔見人咩!? 你比勇氣出黎, 見左第一次就無事. 如果你既朋友係醒目, 佢地會避重就輕.

原帖由 preciousbb 於 09-5-18 22:41 發表

我公司就只有一個大肚,但我教會有三四個,仲要有一個係我好朋友,而且仲係同我同一時期有架,小產之後我唔敢同佢見面,我係避開佢,因為一見到佢我就一定諗起自己既BB~我好唔想咁但我真係放唔低,初時我以為自己好堅強,心 ...

洋房

我都處於小產階段﹒﹒﹒而家等緊d惡露清﹒﹒﹒下星期再去私家醫生度照子宮﹒﹒﹒呢段時間真係好難過﹒﹒﹒已經無左bb﹒﹒﹒但又見自己d血時有時無﹒﹒﹒好想進補但心知未係時候﹒﹒﹒每當諗起bb時,個心仍然癮癮痛呢﹒﹒﹒

首頁
45678...10

尾頁

跳至