自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

EasYGo1818 發表於 18-9-29 18:29
小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

如果真係你口中既太好朋友,試下傾下,朋友貴乎坦誠,吾好咁易放棄

大宅

吾好話朋友,就算係我自己,也是在生完小孩之後才明白當年父母對我們的付出,例如點放工回來煮飯,帶我們去睇醫生呀旅行玩,教我們讀書等,我當時又可曾真正明白?

大宅

jthl2013 發表於 18-10-3 06:05
吾好話朋友,就算係我自己,也是在生完小孩之後才明白當年父母對我們的付出,例如點放工回來煮飯,帶我們去 ...

以前真係唔明

大宅

dder 發表於 18-10-3 05:33
如果真係你口中既太好朋友,試下傾下,朋友貴乎坦誠,吾好咁易放棄

上次出來係因為我
下次將個話題放喺佢果度

伯爵府

EasYGo1818 發表於 18-10-3 12:30
上次出來係因為我
下次將個話題放喺佢果度

希望你可以同佢做返friend

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

曾經我有個朋友,什麼深層次的話題都可以傾,但最後因我太直接的說話而絕交。
我有小朋友,而佢有bf但因接受唔到人地媽而悔婚。佢覺得我好幸福,唔可以呻,我一呻就只讀不回,佢呻就想我俾意見,我覺得這樣做朋友已經不平等。
我其實是很介紹無左依個朋友,個心總是唔舒服,但無中間人/得一方努力是不能改變,佢曾經都同一個common fd 鬧翻,係我拉番佢入朋友圈,估唔到年多後我被踢出這裡,我真是很介意! 自此我唔敢再對人咁close, 對我好大影響。

侯爵府

m--m 發表於 18-10-2 18:08
哇~咁你要好好珍惜啦~
剛啱先有人話唔買旗比成team朋友忽略,癲到

人夾人, 大家久不久才見面、我講乜佢聽乜, 佢講乜我又聽乜, 大家有交流有分享也有係對方身上學到野、不知幾爽。佢本身自己都多朋友、我慶幸有佢成為我一個好好既同行者、大家無比結婚定單身去影響大家既感情。有時候、自己阿爸阿媽c6 都未必會了解自己、有時同c6 直情既某d 位上面好大距離添,但吾代表感情會有變.

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

72leelily 發表於 18-9-29 18:40
人與人之間
明就明
唔明講少D

正確

複式洋房

回覆樓主:

其實好明白你,同啲同年齡的同學/朋友漸行漸遠了,有啲因為嫁唔出妒忌你,有啲因為你有車有樓了就開始覺得你曬命。人有三衰六旺,自問細個家境唔好,個個睇我屋企唔起,付出好多努力先有今日,偏偏好多所謂朋友唔會理你付出幾多,一味話:你好彩ja/你好命!

唉,多年黎想得到的大都得到了,卻失去了不少友誼,好感慨,睇通左有啲人只會憎人富貴厭人貧。

公爵府

2024年龍年勳章

my_zxcasd 發表於 18-10-3 19:32
其實好明白你,同啲同年齡的同學/朋友漸行漸遠了,有啲因為嫁唔出妒忌你,有啲因為你有車有樓了就開始覺得 ...
妒忌你既,都唔算朋友,疏遠係正確既。

男爵府

Yibu 發表於 18-10-3 19:50
妒忌你既,都唔算朋友,疏遠係正確既。

妒忌係女人嘅天性, 我反而覺得係好自然嘅人性 ,所以我唔會否認有妒忌心 , 或者潛藏 嘅原因, 係因為覺得佢不如自己 ,所以際遇比我好, 總會心裡有點不平衡

子爵府

SaBB 發表於 18-10-3 19:14
人夾人, 大家久不久才見面、我講乜佢聽乜, 佢講乜我又聽乜, 大家有交流有分享也有係對方身上學到野、不知 ...

真係不知幾爽,咁先係朋友

前幾日見有人post boyz youtube煮嘢食,
佢哋大家取笑大家以前嘅點滴,
張 : 果陣連女朋友都唔會送成皮嘢鑽石,佢嫌細喎~
關仲講番佢點樣嫌粒鑽石細
依D咪朋友囉~

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

彩女 發表於 18-10-2 18:49
我打得太多字要分開兩個post
續:
我結婚嗰陣時佢都斬釘截鐵話自己唔會結婚唔會生小朋友,想留返啲 ...

咁啱嘅~
我果個又係拍親拖都會消失,甩拖又番番嚟,
我永遠都係默默等待佢果個

子爵府

我比幾個中學同學block fb whatapps WeChat 。

知道後我好傷心 喊住打比c6 嚇死佢
佢地block 我,原因是同我玩得好埋的好姊妹得罪了佢地其中一位,

我好姊妹話 對不起 累了你

喊完後個人清晰左 由始至終 人地就唔想同我玩啦
係我一廂情願咋嘛

諗番又係
入伙夾花籃 生日飯
叫我出來夾錢咋嘛

子爵府

blue02 發表於 18-10-3 20:36
妒忌係女人嘅天性, 我反而覺得係好自然嘅人性 ,所以我唔會否認有妒忌心 , 或者潛藏 ...

夠坦白

可惜嘅係,那些年會隱藏,忍耐,即使忍唔住,嗌完交,大家自省,又frd番.
這些年,全擺上臉,搞小動作,嗌交,唔識反省,自己啱晒,以後不相往還.

未來單性繁殖應該幾蓬勃.

伯爵府

回覆樓主:

大家所走的路唔同,冇對錯的,啱傾就傾吓,唔啱咀嘅咪轉話題囉。最緊要係維繫住友誼,得閒出來食餐飯,唔得閒都ws問候吓

大宅

m--m 發表於 18-10-3 20:52
咁啱嘅~
我果個又係拍親拖都會消失,甩拖又番番嚟,
我永遠都係默默等待佢果個

可能太投入忘記左時間和其他人

子爵府

EasYGo1818 發表於 18-10-4 00:26
可能太投入忘記左時間和其他人

都係~
所以佢消失,大家又各自過自己嘅生活,習慣咗,變成一種默契,
到佢出現番,大家又放晒D時間喺對方身上(嚴重似情侶)好衰咁輪到我忽略其他人

大宅

my_zxcasd 發表於 18-10-3 19:32
其實好明白你,同啲同年齡的同學/朋友漸行漸遠了,有啲因為嫁唔出妒忌你,有啲因為你有車有樓了就開始覺得 ...

多謝你嘅理解
我好同意你一點

啲人只係睇你宜家達到啲咩
唔會睇你嘅起點同努力
冇錯可能有啲好彩成分
但我地可能係付出更多去得到
連識左成廿年嘅知心好友
宜家竟然系覺得我所有嘢都好彩

人大左,睇通左一點,大家起點、想達到嘅終點同付出都唔同
命來嘅,各有各好,一家唔知一家事

細個會怨過屋企俾自己個起點點解可以咁
生完個B再問阿媽自己嘅小時候
發現原來自己咁嘅環境可以生存到宜家已經好奇蹟
冇得比
最重要係大家宜家想要嘅嘢都有
但願人長久

大宅

coolcats 發表於 18-10-3 20:53
我比幾個中學同學block fb whatapps WeChat 。

知道後我好傷心 喊住打比c6 嚇死佢

So sad...

首頁

尾頁

跳至