自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

樓主我撐你,完全明白你處境。
食餐飯唔難,面口先難頂。 一入屋坐喺度,99就即刻同我鬥坐。咁我醒目要入厨房幫手,但厨又唔啱佢心意, 薑蔥雞油話落咁小油,講幾次,到埋抬重嗡緊。。。重有好多。。
裝飯又嫌我冇了鬆啲飯,當下冇人出聲(我後來先知),咁我唔多事,飲完碗湯同大家坐喺度一齊默哀(因冇人走去 添飯),99就話食餸先啦。。。,通常玩到9点都未有啖飯入口。。。但我不在,情況就暢順好多,老公、仔九點幾可以食完返嚟。
出去食重核突,如果個仔坐我同老公中間,我則邊個位就冇人敢坐埋嚟,我要同個仔掉位,再迫個仔坐去老爺隔離,大家先安樂。我又多口,要記住唔好掐嘴,因為一出聲會全場静哂(我仔留意到話我知)。。。仲有好多。
我同C6講, 你嘅父母我係專重,但係大家相處係講緣份,如果綠薄見少啲大家都舒服啲, 自己父母自己孝順 就夠啦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

michelin888 發表於 18-11-2 03:52
咁你就唔應該嫁人,自己一個人就乜應酬都唔駛

睇佢舊po根本未嫁

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 18-11-2 09:27
睇佢舊po根本未嫁

咁咪好囉,唔使攪咁多,又唔使再簽名

用戶要求終止服務

回覆 vivibabyvivi 的帖子

我差唔多要嫁啦。佢地都當正我係佢家既人。

用戶要求終止服務

回覆 jojojojom 的帖子

我同我老公問題唔算好大。但佢家姐就好難頂。

侯爵府

醒目開學勳章

vivibabyvivi 發表於 18-11-2 09:27
睇佢舊po根本未嫁

原來如此。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

franwu 發表於 18-11-2 09:36

我差唔多要嫁啦。佢地都當正我係佢家既人。

你喺舊po讚過你老公好識做,對你家人都好,點解你唔將心比己?淨係識顧住自己,如果你只係鍾意同自己相處,點解要嫁人?

用戶要求終止服務

佢係幾好。我來緊有D老表來,佢都主動陪佢地玩。
我都有諗過我係未應該當係為左佢。

星期日佢個家姐生日,佢家姐無叫我去,自High係group話叫人記得買cake。

我男友叫我去,但早2日同男友嘈交,之後諗起佢家姐咁衰點解我要同佢慶生,所以我先出呢個post!

好爭札,平日都無咁爭札,因為而家我仲要為埋佢家姐慶生~~!!

佢家姐份人對我住我全家都可以係黑口黑面,之前傾結婚既野佢父母都無問題,佢又當住我面同佢老豆講。

呀爸,你一定唔滿意ga,有野就講啦。

唯恐天下不亂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 18-11-2 09:44
你喺舊po讚過你老公好識做,對你家人都好,點解你唔將心比己?淨係識顧住自己,如果你只係鍾意同自己相處 ...

X2

嫁得入去除左同老公係一個family, 亦都係part of the 老公’s big family

在情在理係要出席

我都唔中意去食飯,買飯食仲快,老公想見屋企人我一定會陪佢去,等99可以見下個仔同孫

侯爵府

Yukyuk 發表於 18-11-1 18:37
廣結善緣

人與人之間,能和諧共處,親善和睦,全靠緣份。

原來係咁!咁我用什麼心態去對待缘簿既男家親友?出席,背後一大堆批評,冷漠既嘴臉,是空洞既生活讓我 承受不來,以前自己父母健在,內心强大可以應付。

侯爵府

醒目開學勳章

tutik 發表於 18-11-2 09:54
原來係咁!咁我用什麼心態去對待缘簿既男家親友?出席,背後一大堆批評,冷漠既嘴臉,是空洞既生活讓我 承 ...

如何廣結善緣?例如,用金錢濟人之急,解人之困,令人感激生歡喜心,是結善緣。用物質救濟貧窮人,或供給父母師長,令生活安定,是結善緣。用知識學問教人,止惡行善,進德修業,是結善緣。用誠懇態度對人微笑,表示親善,是結善緣。用體力行動,對父母師長,執役服勞,或義務協助一切人,是結善緣。用言語來讚美別人,隨喜功德,或鼓勵人向上,都是結善緣。

用戶要求終止服務

回覆 wongjackie 的帖子

對。世界上唔會有無緣無故之恨。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

人多人到了危急/危難時,才會知道只有親人才會真正出手幫忙~

不能融入夫家(如果正常家族),講得不好聽是失敗的~

不好意思,我有話直說~

用戶要求終止服務

回覆 大力大力 的帖子

唔通佢家姐咁做就好岩????

珍珠宮

franwu 發表於 18-11-1 10:51
咁我點解仲要應酬,唔係有血緣就永遠都唔會係一家人。呢個係我concept. 人地都會咁諗啦,有仲重要野都唔會 ...

對得耐, 識咁耐, 點都叫有感情架?

好似我家族咁, 親友唔係時時見, 都係過年做節見下, 但是當是但一個有事, 大家都會擔心, 如不幸走左, 都一樣好傷心

我嬸都同我們無血緣關係, 她病死, 我媽都好傷心, 我媽跟嬸也無血緣關係, 只是人是有感情的, 認識得久了自然有感情

是樓主無交個心出來而已

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

原來係咁!咁我用什麼心態去對待缘簿既男家親友?出席,背後一大堆批評,冷漠既嘴臉,是空洞既生活讓我 承 ...

所以平常心對待, 我前夫家既所有人都對我好冷淡, 我有事求他們幫, 無一次肯, 離婚後更不來往

我奶奶對我好差, 講過好多傷我心既話

但是對人好, 是結好緣, 我現在仍會周不時買水果和食品託個仔交給前奶奶食, 表示心意

你對人好, 人地都會對我個仔好, 好多野是互動

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

用戶要求終止服務

我今次即管為左我老公,買埋蛋糕請埋佢食飯,睇下佢又點既咀臉.
分分鐘又係多謝無聲,拍拍個PAT 走人。

廣結善緣,佢今鋪又係得個款出來。佢下次屎就有得佢食。

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

男家親人同你老公有血緣關係(尤其係奶奶),生佢育佢,冇佢冇現在的老公。

佢背後講唔關我事!自己造口業自己受,其他理唔到的!

你本身個人係有禮貌,你做返自己本分就得㗎啦!

你有冇拜祖先傳統習慣?如果有就會好好多!
(除咗拜先父先母,還要拜祖父祖母及歷代祖先)

#祖先靈 - 爺管孫

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至