自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

伯爵府

hebesiu 發表於 19-2-7 09:57
呢排新年 , 街上一家大細 , 見到有部份家庭既父母都好年輕 , 望落 2中-2尾 , 小朋友都 3-4 歲 . 咁即係 2頭 ...

近年興早婚,早生仔,fb都多左好多大曬美滿家庭相。

公爵府

回覆樓主:

時間成本問題

可能青春有限,怕揾下又一年,廿頭唔要,可能下一次等到個唔係玩玩下既男仔已經三字頭,什至更後。

沒有最好,只有timing岩既時間相對較好。

用戶要求終止服務

其實 2 頭都好年輕 , 點解唔再搵下 ? 咁細個真係知自己想要咩 ? 唔再拍下了解下自己先 ?

你點知人地揀錯?

伯爵府

嗰D早結婚人,一係好細開始拍拖。

同性格都有關,想快D安定下來。

所以D人成日話香港D人遲婚遲生B,但亦有D人早拍拖結婚,30歲前有幾歲小孩,尤其女士覺得早生無代溝,有精力照顧。

公爵府

回覆樓主:

遲婚一定揀到最好?可能揀到40歲先發覺當年20歲嘅男朋友先係最好
我又可唔可以話女人到30幾40歲,年紀大心急,是但有人肯娶就嫁?

公爵府

回覆樓主:

任達華話,今晚11點你做緊咩?
我40歲時,11點我可以周圍去,有d人11點仲拍緊bb訓,或者同個小學生默緊書

Poyau    發表於 19-2-7 22:45
good_pig    發表於 19-2-7 13:13

翡翠宮

回覆樓主:

我有女我吾想佢早婚亦忠告佢吾好早婚
人地早婚我吾comment
自己行自己既路

侯爵府

真係辛苦你,新年流流擔心陌生人
點解唔係見到人地早婚覺得係早日找到最愛一家幸福美滿

男爵府

而家大多數早婚係因應有左(20-23歲)
但早婚同遲婚都唔可以一概而論
況且而家世代 99%男人都有小3
90歲男人都可以拖件18歲

珍珠宮

sweetcandychan 發表於 19-2-7 12:09
我同你情況差唔多,其實讀書時已拍緊拖,大學畢業都已經22歲,之後出黎做野,事業剛開始唔諗結婚住,想儲 ...

我和C6 是大一拍拖。畢業頭幾年當然拼搏,我還去外國讀master,趁青春開闊自己天地,享受自己人生,追求自己所想的。结婚都28, 已經是早结婚的一批。

2人世界好緊要,感情和金錢都要儲。我地選咗一早拼搏,30中我才生可以退休全職凑小朋友。當然已有dream flat ,有收租樓,私家生,陪月過夜,請工人,小朋友讀國際幼稚園,讀私小。有力陪玩,因自己keep 住運動。生活多姿多彩。扮靚, shopping, 朋友,親人 keep 住 .一年三次旅行都會帶小朋友一齊去。還多過以前。小朋友又不需補習。成績又top. 自己又識投資增值(選科都重要)。

吾同階段可以自由,輕鬆些,讀書時讀書, 工作時工作, 湊小朋友時湊小朋友.可以盡心。生咗小朋友真是幾個家庭的事,亦是夫妻關係的挑戰,有足够成熟和定力去應付。我自己是需要有時間和財力。因現在毎個人都有主見。你要的人生,自己要清楚。亦要負責。亦可以多時間陪伴四大長老。最緊要有足夠休息, 保養。人都後生吾少。睇樣,一定估吾到我歳數。

好多貼講後生生,講下自己圈子無論中學傳统名校,大學,有些讀到博士。好多朋友都是遲结婚,遲生,有些到現在還末结婚,有些结咗婚吾生。已經是11年前的事,大家小朋友差不多年纪可以一齊玩。今年拜年,個女幾個表姊,姊姊,全部大學畢業吾少年,30幾都末结婚,有些接近30近2年都沒有拍拖,可能缘分末到。

最緊要選對行業,選對人。Timimg 亦重要。

每個人背景不同, 有些人適合早婚早生,有些人適合遲婚遲生。不可以單看表面。

象牙宮

回覆樓主:

早揀遲結都會揀錯既! 我係早婚早生,生活尚可!如果而家年近40先生,我一定辛苦到死左

大宅

係岩嘅!閃婚都可以好幸福,就咁睇點知,由其結婚個刻,冇人會諗過會離婚卦

wcpcelia    發表於 19-2-7 16:22

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mini1204 發表於 19-2-7 13:07
我有女我吾想佢早婚亦忠告佢吾好早婚
人地早婚我吾comment
自己行自己既路

又..幾多歲先算早先?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

粉紅天空 發表於 19-2-7 13:10
而家大多數早婚係因應有左(20-23歲)
但早婚同遲婚都唔可以一概而論
況且而家世代 99%男人都有小3

99%???

男爵府

good_pig 發表於 19-2-7 13:14
99%???

無論工作、同事、朋友 唔同環境都聽過見過男人有小3
遍布唔同年齡層

伯爵府

20頭結好多都係大肚先結吧,但幸唔幸福同早,遲婚冇關

公爵府

呢排新年 , 街上一家大細 , 見到有部份家庭既父母都好年輕 , 望落 2中-2尾 , 小朋友都 3-4 歲 . 咁即係 2頭 ...

有無揀錯,同幾多歲結婚無乜關係吧!有D人就算後生已經好定性,好識諗,有D三十幾四十歲都可以未玩夠

男爵府

bobo88hk 發表於 19-2-7 10:48
我同樓主倒番轉 見d中年都真係呀叔呀嬸樣拖住個小學生仔女覺得佢地有排捱 早d結婚咪好 咁當然仲有未遇到好 ...
可能d呀叔呀嬸大把錢你唔知者,睇吓d明星個個50歳後先生仔,你以為佢大叔,大把錢不知幾多後生靚女鐘埋佢同佢生仔,佢地先醒,唔駛捱,你地d後生夫妻除非有父母蔭,否則屋都未有得住,仲講生仔

翡翠宮

good_pig 發表於 19-2-7 13:14
又..幾多歲先算早先?

個個case都吾同
讀完書做得幾年野先知自己方向
我自己都讀到老大,所以三十前後結幾合適。
again 個個不同,最終都係自己決定

子爵府

wing752 發表於 19-2-7 13:26
可能d呀叔呀嬸大把錢你唔知者,睇吓d明星個個50歳後先生仔,你以為佢大叔,大把錢不知幾多後生靚女鐘埋佢同佢 ...

香港公屋大叔娶大陸佳麗多d囉

首頁
45678...13

尾頁

跳至