婆媳關係

跳至

首頁
45678...17

尾頁

別墅

dinner1314 發表於 19-5-11 22:44
兩公婆無尊重對方, 下下用自己是男家必須聽他, 如何相處下去

明天我會說身體不適去唔到 :qui ...

如果我身體不適老公都要帶我條屍出席。
就算我真係身體不適佢地都會話我咋病。

別墅

HLGrape 發表於 19-5-11 22:49
其實要佢保啲咩?佢亞媽會斬你?佢當自己係黑社會?
衰啲講,你唔去係咪鎖門唔比你返屋企?佢亞媽會要你哋 ...

我咪話我根本已經唔在乎6299開唔開心,鐘唔鐘意。娶我係為左滿足佢地?
我咪話1936年d人係坐轎,你老豆又去渣車?
而家邊個兩把尺對事呀?

別墅

clara1975 發表於 19-5-11 22:48
實在睇唔過睇眼,
你怕c6什麽呢?
你有經濟能力,有外家,

我忍到而家係因為如果係無6299既事情下我地既婚姻生活係無事既。同埋畢竟都相處左咁耐都有感情。

但係佢今日講呢啲説話我真係好難走下去。

你估我係北韓咩

大宅

charchartse 發表於 19-5-11 22:53
我咪話我根本已經唔在乎6299開唔開心,鐘唔鐘意。娶我係為左滿足佢地?
我咪話1936年d人係坐轎,你老豆又 ...

講真,我係你點都會搵吓自己亞媽,唔通佢綁住你?定話你見自己亞媽就唔好返屋企?母親節見自己亞媽唔係罪大惡極呀?又唔係去偷情!佢亞媽要人孝順你亞媽就唔使?大家都係十月懷胎生bb, 嫁完個女就成家變下等人咩

子爵府

回覆樓主:

唔好介意我直接,你完全係奴隸獸,叫你企你唔取坐,有不滿又唔敢發圍,係度齋呻有乜用?
如果我C6咁對我,我一早已還拖,做人要有尊嚴,你d自尊去左邊?

別墅

HLGrape 發表於 19-5-11 23:01
講真,我係你點都會搵吓自己亞媽,唔通佢綁住你?定話你見自己亞媽就唔好返屋企?母親節見自己亞媽唔係罪 ...

我老公竟然話佢祖宗咁多年乜節日都係要同男家過。我嫁左俾佢就要跟男家。
咁多年都係咁,點解係我黎反。

別墅

candysandy 發表於 19-5-11 23:07
唔好介意我直接,你完全係奴隸獸,叫你企你唔取坐,有不滿又唔敢發圍,係度齋呻有乜用?
如果我C6咁對我, ...

我還拖咪等於離婚。
我明白生存係要尊嚴,唔係睇佢地面色做人。唔通佢地憑男家同長輩兩個字黎大我咩。
我只係諗一個理性方法去處理問題。就算行到離婚呢一步都係安排去律師樓簽紙而唔係搞呢搞路算。

別墅

clara1975 發表於 19-5-11 22:48
實在睇唔過睇眼,
你怕c6什麽呢?
你有經濟能力,有外家,

我c6講到佢保左我好多野,原本6299仲多事求願望乜乜乜,佢幫我擋左好多喎。
我話其實我無叫你去擋,佢地有乜直接同我講,我推佢地算。佢話我咁樣唔叫處理問題。

我面對佢地都唔叫處理問題?唔通完全滿足佢地就叫處理問題?

子爵府

回覆樓主:

你老公連你都唔尊重,你仲有乜理性方法可行?你點諗佢都唔會配合你,你已經比佢哋食硬。

大宅

如果我老公講到咁,大我話離婚,咁我會直接搵律師搞離婚,佢要做媽寶係佢既事,但唔好拖埋我落水,因為我有我家人
另外呢度每位jm都叫你唔好再做鴕鳥,要正視你老公同99問題,但我睇你每個回覆都只是係度呻,係度repeat你老公講咩,你99做過咩行為,你都唔敢為自己行出第一步,咁其實再上來呻都係無用
我老公唔會亦唔敢咁對我,除左佢思想合理過你老公之外,最重要一點係佢清楚知道我唔會接受不公平對待,你話平時老公對你好所以唔捨得分開,老實說係婆媳關係下唔好話企係你個邊,佢連中立都做唔到,我真係睇唔出佢對你既好係邊
不過,我覺得講黎都多餘,因為以你性格,聽日咪又係死死地氣照去,自己唔敢反抗,咁你接受一世比人食住

大宅

charchartse 發表於 19-5-11 23:14
我老公竟然話佢祖宗咁多年乜節日都係要同男家過。我嫁左俾佢就要跟男家。
...

而家又唔係正日唔見男家,只係分兩場,佢大可以整日陪佢亞媽,你自己返外家食一餐另一餐同男家食,呢個已經係折衷方案,聽日係母親節唔係奶奶/男家節,仲講咩祖宗就叫佢返去拆咗老爺奶奶同自己屋企啲冷氣,佢啲祖宗不嬲都冇㗎,講完!

複式洋房

如果你老公要你下午至晚上陪99,你可以叫佢同你約你媽媽飲早茶

子爵府

charchartse 發表於 19-5-11 23:14
...

祖宗咁傳統?
跟足傳統!
中國節日男家正日
西方節日女家優先

母親節係西方節日, 女家話事!

大宅

你老公都傻傻地 嫁左比你就係你話事架拉 人係要忠於自己 點解要忠於人地?你有丫媽我無丫媽?各自阿丫媽有咩問題 痴痴地 點做人世呀。甘都叫搞事 。有病。做人要有自己既開心自由 我媽生我湊大我 我孝順拒有咩問題 。99 又唔係生我養我果個。甘既男人 要唔要都擺。ps 我同我老公各自陪既,而我99 都奈我如何

大宅

Anbelle 發表於 19-5-11 23:35
如果我老公講到咁,大我話離婚,咁我會直接搵律師搞離婚,佢要做媽寶係佢既事,但唔好拖埋我落水,因為我有 ...

根本樓主就無膽,而家咩年代呀。。仲分咩男女家 痴根,做唔出呻來把鬼,影衰女人。甘既人生要忍到死果下,真係佩服

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

charchartse 發表於 19-5-11 15:56
我話結婚証書無上下家架。佢話中國人就跟返中國人既觀念,嫁入男家就跟男家。佢老豆係1936年代既人既思維 ...

我唔理佢係咩年代出世既人,依加已經係2019年,追求男女平等年代,好多人公一份婆一份,即使係ftm 都唔係賣身啦
同埋怕6299 會嬲到爆炸又點,我唔識嬲到爆炸咩
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

回覆樓主:

樓主,你同大家分享你男家的事,大家好同情你,但你呻完,咁有無乜嘢實際行動去改變現况?
你話遲啲仲會住隔離,真係唔咁想像!
你老公男家思想咁有問題,你生完囝後,就會變成男家的人,你可能會被人要脅,你有不服從,囝都無得比你見!
你老爺話乜嘢1936年!我老爺仲大過佢,都唔會話要乜就乜,要全世界遷就佢!
你男家啲人思想好恐怖,唔係傳統!

複式洋房

回覆樓主:

你唔尊重我媽咪點解要理你個阿媽,就係要佢知道兩者都平衡既。

別墅

HLGrape 發表於 19-5-12 00:07
而家又唔係正日唔見男家,只係分兩場,佢大可以整日陪佢亞媽,你自己返外家食一餐另一餐同男家食,呢個已 ...

佢咪咬住無人單拖各自食
我話其實人人都係咁,有乜問題?

別墅

whoami1977 發表於 19-5-12 01:11
祖宗咁傳統?
跟足傳統!
中國節日男家正日

佢會話節日唔分西定中。你係中國人就係跟傳統。

首頁
45678...17

尾頁

跳至