時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁叫社團,經咩濟圈呀?黃人最叻咪食茶記,去個間垃圾冰室囉

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 19-12-9 09:29
佢地一定要選擇「相信」,唔係點抺黑對方?點扣對方帽子?

佢地唔靠呢種「假消息」係生存唔到,藍人遊行 ...

咁麻煩你地真係要同D害群之馬割蓆, 唔好仲係撐佢地, 咁樣係害左佢地害左大家.
我知大家初心都係想香港好, 我都知有一大班和理非係理想好高尚. 唔係收錢.
但係唔係用呢D咁極端既手法去爭取.
眼見香港爛熔熔, 經濟下滑,好多人失業, 仲有一班人乘機趁火打劫, 收錢私了.
呢D真係你們想要既結果嗎? 如果連衣食住行都搞唔掂, 談咩民主.

唔好成日話唔見藍人出來, 大家要搵食, 另一方面, 也唔想個局面越來越差, 撕裂更加嚴重, 先無出來搞.
藍人只係想回復以前既平靜, 呢個咁卑微既願望都唔知實唔實現到.

琥珀宮

畀面勳章

chanhayee 發表於 19-12-9 07:06
咁交稅一向係俾政府維持社會運作
維持治安,照你的講法現在係良好市民交稅後
藍店依然被爆玻璃,是否應該 ...

問題係藍店被破壞,而家唔係抵制既問題囉

子爵府

apple~y 發表於 19-12-9 08:41
初初話收車過路錢,我都唔太信
後來警方真係拉左收過路錢班人
火燒人都發生了

收過路錢一定有,我2位上司都咁同我講

上司A : 有晚揸車班黑衣要我俾$1000 , 唔俾就車都打爛你。最後,佢俾左錢就算

上司B : 我有位師兄遇到黑衣截車要俾過路錢,佢唔肯俾,拉左佢落車打,而家係醫院。所以有咩事你唔好落車。

琥珀宮

畀面勳章

millennia 發表於 19-12-9 07:27
唔係好信,太誇張了吧。但杯葛藍店就有

記得有資深會員分享朋友新開餐廳都被問入會,最後捐錢扮黃了事

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sumsung26 發表於 19-12-9 09:47
你班害群之馬作惡還不夠多啊,殺人放火燒鋪無惡不作,有沒有與他們割席呀,現在聽說收錢就立馬潔癖了?

...

200萬香港人,用腳由6月行到今天。

只要警方可以發出「不反對通知書」,我地都會繼續行出黎。

害群之馬,無論邊一邊都有。我讚成報警,如果警方唔勾結黑社會,好應該把佢地抽出來。我地既運動的視線才不會被轉移。200萬人的心血才不易被抺黑、袜白廢。

我相信你都唔會同元朗黑社會、福建幫打人有關係吧?見到呢d犯法既事,都會想警方可以盡返佢責任吧?警方唔係只可放催淚彈,仲可以維持治安既,如果佢地想。

hungng  hahaha:  發表於 19-12-9 10:30

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

a

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

治安好差,祝支持暴徒既人將來自作自受,被佢最支持既暴徒行私刑,仲要把口繼續支持,終身不能脫離

hungng    發表於 19-12-9 10:30

公爵府

millennia 發表於 19-12-9 09:26
原來有拉過收過路錢嘅人?我唔知!Oh no....

我無被收過錢,但一個我自己嘅親身經歷,唔係 ...

我好怕個班和理非....下下正義之士上身
我c6親身經歷日光日白,佢泊單車去下洗手間轉頭出來睇住兩個11,12歲小朋友偷單車....因有親友同行提議報警....等警方聯絡家長接番個兩個小朋友好好教導
等警方來期間....有好幾位途人用好唔客氣語氣問我c6...發生咩事蝦細路?我c6照講有人想偷單車等緊警察來
其實個時我c6開始覺得唔對路.....d途人語氣係唔多友善....因有小朋友係身邊心諗...慢一被人圍私了
即叫小朋友逃走...好彩警察好快到處理....多人圍觀

你話以家社會氣氛幾恐怖......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友阿哥揸的士,真係遇過黑衣人問佢要錢。

係設路障,有男有女既黑衣人黎,同的哥講,而家香港要搞獨立,希望佢捐尐錢。

的哥話:獨立?有咁既事咩?未聽過喎。

跟住黑衣人同佢講左一大段佢地既道理,諗住說服佢捐。

的哥諗方法脫身,就話:好急尿,畀佢放水至再講。

但班黑衣人仲唔放行。的哥唯有攞個膠樽出黎,作勢拉開褲鏈,問佢地係唔係真係仲要睇住唔畀走?

最後,的哥都走左。亦好在班黑衣人無用暴力對待佢。

我朋友6x,佢哥已接近70,兩個一直係老實人,無必要作故仔屈佢地。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

apple~y 發表於 19-12-9 10:28
我好怕個班和理非....下下正義之士上身
我c6親身經歷日光日白,佢泊單車去下洗手間轉頭出來睇住兩個11,12歲 ...

你先生呢件事明明係兩個小朋友偷單車唔岩,但依家好似只要有人俾人捉住大家就不由分說話「蝦小朋友」,變成好似護身符咁!癲晒!

珍珠宮

bopomofo2405 發表於 19-12-9 08:51
不要問,只要信。

亂Up當真理,將自身經歷亂投射,正如指示威者係「收錢」遊行反政府咁。
綿裹針2.0 turbo 版, 送給你看清潔:

補充內容 (19-12-9 10:37):
清楚

伯爵府

俾左$,唔等於一定唔攪你哋,佢哋班黑衣一向攪錯左,一句sorry就算,根本就係賊

公爵府

millennia 發表於 19-12-9 10:34
你先生呢件事明明係兩個小朋友偷單車唔岩,但依家好似只要有人俾人捉住大家就不由分說話「蝦小朋友」,變 ...

係呀...直情放肆
甘細個...日光日白去偷單車
比我c6捉到正都唔驚
以前邊會甘離譜

珍珠宮

tearycow 發表於 19-12-9 07:44
極端左啦
何況一間舖頭老細伙記有藍有黄又有乜出奇?
點分?

佢哋話你係黃就黃,藍就藍,惡晒架嘛

大宅

tearycow 發表於 19-12-9 07:44
極端左啦
何況一間舖頭老細伙記有藍有黄又有乜出奇?
點分?

如果真係以捐錢為名,實質係勒索,就太差了!
不過現在啲食店都怕被人網上唱衰,所以唔敢出聲都唔奇。

水晶宮

2024勳章

衰過黑社會
黑社會都講個信義,又驚警察

伯爵府

hohodemama 發表於 19-12-9 09:59
咁麻煩你地真係要同D害群之馬割蓆, 唔好仲係撐佢地, 咁樣係害左佢地害左大家.
我知大家初心都係想香港好, ...

完全心聲呀!
既然和理非們真心為香港,麻煩就收手唔好再撐呢班勇武搞分化喇!心知肚明,而家呢班唔係當初的抗爭者。
話藍人唔出來,眼見停不了的私了,已經搞出人命啦,睇下連美心中銀呢啲大集團都被佢地不停破壞,政府又好似無佢地符咁,我地呢啲正常市民還可以點做?以牙還牙呀?同佢地死過咩?去燒龍門冰室?定去偷襲班恐佈份子呀?

男爵府

義氣仔女 發表於 19-12-8 23:57
我有個客開餐廳, 岩岩通知我下個月會轉手比人, 其中一個原因係因為黃色經濟圈, 果班黃人問佢入唔入圈, 如果 ...

咁同黑社會有乜分別!

首頁
45678...9

尾頁

跳至